Η Μονεμβάσια τίμησε την Πολιούχο της Παναγία Χρυσαφίτισσα



Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η Μονεμβάσια την μνήμη της Πολιούχου της, Παναγίας Χρυσαφίτισσας.

Το απόγευμα της Κυριακής 23 Απριλίου 2023, στον φερώνυμο Ιερό Ναό εντός της καστυροπολιτείας, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών της τοπικής μας Εκκλησίας. Επίκαιρο λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσ. Αρχ. Ευστάθιος Πορφύρης.

Την κυριώνυμη ημέρα, Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεώς κ. Νικηφόρου, ευλογήθηκαν οι άρτοι και ακολούθησε η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον προαύλιο χώρο, απηύθυνε τον μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ο οποίος αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση της ανθρωπότητας, αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν η Υπεραγία Θεοτόκος να δώσει την Σκέπη Της επάνω στην κοινωνία, η οποία περιφρονεί τον Λόγο του Υιού Της, πώς να γίνει γοργοϋπήκοος σε κοινωνία αγριότερη των αλόγων ζώων με τους περισσότερους να εμμένουν εμπαθώς να καυχώνται για τα επιτεύγματά και την ελευθερία τους, ενώ καθημερινά υποδουλώνονται στα πάθη τους και βυθίζονται στο υπαρξιακό κενό;», ενώ κατέληξε με την διαπίστωση ότι η Παναγία μας  είναι πάντα πρόθυμη να μας παρηγορήσει, να μας ενδυναμώσει και να μας καθοδηγήσει, αρκεί πραγματικά να έχουμε την πίστη και το ψυχικό σθένος να διορθώσουμε την εσφαλμένη πορεία μας.

Κατακλείοντας την Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό που επέτρεψε τον εορτασμό σε χαρμόσυνο κλίμα, τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο που τίμησε με την παρουσία του και την εξαιρετική ομιλία του την πανήγυρη, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό, που ολόψυχα συμμετείχαν και στις δύο λατρευτικές συνάξεις. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα να έχει πάντα υπό την σκέπη Της τον ιστορικό τόπο της Μονεμβασίας.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, για την τιμητική πρόσκληση που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί την ιστορική Μονεμβάσια και να συμμετέχει για πρώτη φορά στον λαμπρό εορτασμό της Πολιούχου της. Παράλληλα τον ευχαρίστησε για την θέρμη και την πατρική αγάπη με την οποία τον υποδέχθηκε, αλλά και για όλα όσα πρόσφερε, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεώς Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, με την οποία τον συνδέουν ιδιαίτεροι πνευματικοί δεσμοί.

Η πανήγυρη επισφραγίστηκε με τη λιτάνευση της Ιερής εικόνας στα γραφικά καλντερίμια της καστροπολιτείας.

(φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς)























Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ