Ο Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί θερμά την ομογενή κα. Βούλα Στρατάκου από το ΤορόντοΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί θερμά την ομογενή κα. Βούλα Στρατάκου από το Τορόντο (καταγωγή από τους Γοράνους), για την πολύ ευγενή και γενναιόδωρη χορηγία 3 φορτηγών χαλικιού για τις δομές αδέσποτων στην Αγία Κυριακή και το Ξηροκάμπι!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Σπάρτης το έτος που πέρασε κατάφερε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση και να υλοποιήσει στο πλαίσιο του δυνατού ένα εκτάκτου χαρακτήρα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα διαβιούν 3 εκατομμύρια εγκαταλειμμένα σκυλιά, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων εντοπίζονται στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Τριτάκης Παναγιώτης μαζί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου κατέβαλαν συνεχή και τεράστια προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης σε συνεργασία με φιλοζωϊκές οργανώσεις (Zero Stray – Pawject - Save A Greek Stray) και ιδιώτες εθελοντές ώστε να έχουμε εξασφαλίσει σήμερα ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαχείρισης και διαβίωσης των αδέσποτων ζώων εντός του Δημοτικού καταφυγίου αλλά και εκτός αυτού.

Μέχρι σήμερα και με δεδομένη την συσσώρευση του προβλήματος αλλά και την ανάγκη άμεσης λύσης αυτής της κρίσης, έχουν διατεθεί πάνω από 150.000 ευρώ για υπηρεσίες περισυλλογής, περίθαλψης, ζωοτροφές, κτηνιατρικές υπηρεσίες, φαρμακευτικές αγωγές ενώ έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις από ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντιμετωπίστηκαν επίσης επείγοντα περιστατικά, ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 250 υιοθεσίες, περισυλλέχθηκαν-τσιπαρίστηκαν, αποπαρασιτώθηκαν και εμβολιάστηκαν πάνω από 220 σκύλοι και περισσότεροι από 100 σκύλοι στειρώθηκαν.

Οι εργασίες συνεχίζονται και παράλληλα με την συνδρομή των Υπηρεσιών του Δήμου και με ιδία μέσα αναβαθμίστηκε και συνεχίζει να αναβαθμίζεται το καταφύγιο της Αγίας Κυριακής.

Κατά το νέο οικονομικό έτος θα προκηρυχθούν εκ νέου όλες οι συμβάσεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών, της περισυλλογής, της περίθαλψης και άλλων απαραίτητων προμηθειών.

Στοχεύουμε επίσης στην δημιουργία δημοτικού κτηνιατρίου.

Το σχεδιασμό μας και το έργο μας εκθέσαμε και στην Ειδική Γενική Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κατά την επίσκεψή της στις 19 Φεβρουαρίου 2023 όπου καταθέσαμε προφορικά και τις προτάσεις:

-Επαναφοράς της αναλογίας ενός κτηνιάτρου ανά 50 αδέσποτα ζώα

-Πρόβλεψης προστίμου για κτηνιάτρους που περιθάλπτουν ατσιπάριστα ζώα

-Πρόσβαση σε πληροφορίες (π.χ. μητρώων κτηνοτρόφων)

-Υποχρεωτική δήλωση των κυνηγόσκυλων σε ηλεκτρονικό μητρώο έκδοσης κυνηγετικής άδειας για την πληρέστερη πληροφόρηση κατά την διενέργεια ελέγχων

-Έγκριση τύπου σε κινητές αυτοκινούμενες κτηνιατρικές μονάδες με μελλοντικό σκοπό της εξυπηρέτηση της υπαίθρου

-Πρόταση στην ΕΑΔΗΣΗ για δημιουργία κωδικών CPV αποκλειστικά για στειρώσεις και ένταξη των ζωολογικών υπηρεσιών και περισυλλογής στις κοινωνικές υπηρεσίες με ανώτατο όριο απευθείας ανάθεσης

-Αφαίρεση από τις υποχρεωτικές αρμοδιότητες της κατηγορίας 1 της Δημοτικής Αστυνομίας του ελέγχου των δεσποζόμενων ζώων μέχρι την πλήρη στελέχωση τους με βάση τις υποδείξεις του νέου Νόμου επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας

-Τέλος, επισημάναμε την ανάγκη αυστηρής υποχρεωτικής δήλωσης της λεισμανιακής νόσου σε άνθρωπο από Υγειονομικές μονάδες προς τον ΕΟΔΥ ώστε να διαπιστώνεται η συσχέτιση με τα κρούσματα που εμφανίζονται σε ζώαΜε αφορμή δε την Παγκόσμια Ημέρα αδέσποτων ζώων επισημάναμε ότι η φιλοζωία αποτελεί δείκτη ποιότητας και πολιτισμού μιας τοπικής κοινωνίας και αφορά τόσο σε όσους κατέχουν ζώα συντροφιάς όσο και σε όσους δεν κατέχουν αλλά οφείλουν να διεκδικούν την ευζωία και τη σωστή διαχείριση αυτών.Οι Δήμοι με ισχνά οικονομικά μέσα, λιγοστό προσωπικό (και χωρίς άδεια να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό) και με ελλιπείς υποδομές έχουν κληθεί να ρυθμίσουν και να διαχειριστούν την ανώμαλη πραγματικότητα των ελληνικών πόλεων και της επαρχίας, με αμέτρητες χιλιάδες πλάσματα να ζουν στους δρόμους, μακριά από την ανθρώπινη συντροφιά, την αγάπη, την φροντίδα και την προστασία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι γενιές που έρχονται.Εκ του Δήμου

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ