Ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό ΕυαγγελιστρίαςΚατά την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πανηγύρισε, με εκκλησιαστική λαμπρότητα, ο περικαλλής και ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εψάλη η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, Πανοσ. Αρχ. Γρηγόριος Βαλτογιάννης, ο οποίος, μιλώντας μεταφορικά, αναφέρθηκε στο πλοίο της σωτηρίας, που έχει τιμονιέρη τον Χριστό, πηδάλιο την Εκκλησία, κεντρικό κατάρτι τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, άγκυρα την Πίστη, ναύτες τους Αποστόλους, Προφήτες, Αγίους και Μάρτυρες του Χριστιανισμού, πλήρωμα άπασα την Οικουμένη και σωστική λέμβο την Υπεραγία Θεοτόκο. Ολοκληρώνοντας, ο π. Γρηγόριος μίλησε για το θαυμαστό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και για τον απελευθερωτικό αγώνα των ένδοξων προγόνων μας το 1821.

Ο Μητροπολιτικός Ναός αποτελεί ιστορικό μνημείο για τη νεώτερη Σπάρτη. Αρχικά εγκαινιάστηκε το 1844, αλλά υπέστη μεγάλες ζημιές το 1866 από πυρκαγιά. Το 1882 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1893. Θεωρείται έργο τέχνης, τόσο για τη μορφολογία του και τον εξωτερικό διάκοσμο, που είναι επηρεασμένα από το νεοκλασικισμό, όσο και για την περίτεχνη εικονογράφησή του. Οι επιφάνειες του Ναού ψηλά καλύπτονται από τοιχογραφίες, της δεκαετίας του 1920, του ξακουστού ζωγράφου Σταύρου Καντζίκη. Στην κάτω ζώνη, οι τοιχογραφίες είναι μεταγενέστερες, του 1952, και ανήκουν στον αγιογράφο Ευάγγελο Μαυρικάκη.


Σχόλια

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE