Ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό ΕυαγγελιστρίαςΚατά την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πανηγύρισε, με εκκλησιαστική λαμπρότητα, ο περικαλλής και ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εψάλη η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, Πανοσ. Αρχ. Γρηγόριος Βαλτογιάννης, ο οποίος, μιλώντας μεταφορικά, αναφέρθηκε στο πλοίο της σωτηρίας, που έχει τιμονιέρη τον Χριστό, πηδάλιο την Εκκλησία, κεντρικό κατάρτι τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, άγκυρα την Πίστη, ναύτες τους Αποστόλους, Προφήτες, Αγίους και Μάρτυρες του Χριστιανισμού, πλήρωμα άπασα την Οικουμένη και σωστική λέμβο την Υπεραγία Θεοτόκο. Ολοκληρώνοντας, ο π. Γρηγόριος μίλησε για το θαυμαστό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και για τον απελευθερωτικό αγώνα των ένδοξων προγόνων μας το 1821.

Ο Μητροπολιτικός Ναός αποτελεί ιστορικό μνημείο για τη νεώτερη Σπάρτη. Αρχικά εγκαινιάστηκε το 1844, αλλά υπέστη μεγάλες ζημιές το 1866 από πυρκαγιά. Το 1882 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1893. Θεωρείται έργο τέχνης, τόσο για τη μορφολογία του και τον εξωτερικό διάκοσμο, που είναι επηρεασμένα από το νεοκλασικισμό, όσο και για την περίτεχνη εικονογράφησή του. Οι επιφάνειες του Ναού ψηλά καλύπτονται από τοιχογραφίες, της δεκαετίας του 1920, του ξακουστού ζωγράφου Σταύρου Καντζίκη. Στην κάτω ζώνη, οι τοιχογραφίες είναι μεταγενέστερες, του 1952, και ανήκουν στον αγιογράφο Ευάγγελο Μαυρικάκη.


Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE