"Παρουσίαση Συλλογικού έργου για το 1821"

 


                        ΕΝΩΣΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

                      ΛΑΚΩΝΙΑΣ

         “ Χείλων ο Λακεδαιμόνιος ”

                                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : « Παρουσίαση Συλλογικού έργου για το 1821 »


Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, η παρουσίαση του Συλλογικού έργου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», με τίτλο: « Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21 (1821 – 2021), το οποίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης.

Τα περιεχόμενα του Τόμου, απαρτίζονται από λογοτεχνικά και εικαστικά έργα 38 δημιουργών – μελών της Ένωσης, καλύπτουν συνολικά 368 σελίδες εκ των οποίων οι 336 είναι σε ασπρόμαυρη και οι 32 σε έγχρωμη και καλαίσθητη εκτύπωση.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Νικολάου Ι. Κουφού, συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή και Πρόεδρου της Ένωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα:

«Η επέτειος των 200 χρόνων, από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, έφερε τότε και φέρνει πάντοτε στη σκέψη μας, πρωτίστως τους πρωταγωνιστές εκείνου του τιτάνιου αγώνα· τους ρακένδυτους Αγωνιστές, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι διεξήγαγαν τον Απελευθερωτικό Αγώνα, μέσα σε τραγικές συνθήκες, όπως η απειρία πολέμου, η έλλειψη μέσων και εφοδίων, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, ένδυσης και διατροφής, οι σοβαρές επιδημίες, ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος και τόσα άλλα δεινά, γνωστά από την ιστορία.

Σ’ αυτές τις ηρωικές μορφές της Επανάστασης και με αφορμή τη Διακοσιετηρίδα της, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», σχεδίασε να αφιερώσει μια συλλογή λογοτεχνικών και εικαστικών έργων των Μελών της, τα οποία θα παρουσιάζονταν στο αναγνωστικό και φιλότεχνο κοινό, σε έναν Τόμο για να τα διαβάσει, να τα παρατηρήσει και να τα κρίνει. Η δική μας πρόθεση, ήταν να δώσουμε σε όλους, ένα κίνητρο για περαιτέρω εντρύφηση στην Εθνική και Τοπική Ιστορία των χρόνων της Επανάστασης, για στοχασμό και ενδυνάμωση, προερχόμενη από το ηρωικό πνεύμα των Αγωνιστών του ’21.

Όλοι μας σήμερα, πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι και συνάμα να ενστερνισθούμε τις αξίες και τα ιδανικά των θυσιασθέντων μαχητών της Ελευθερίας του Γένους και να συμβάλλουμε, κυρίως με την πνευματική δύναμή μας, στην απρόσκοπτη πορεία του Ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο, όπως και την εξύψωσή του, σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συλλογικής προόδου και πολιτισμού».

Ύστερα από την ομιλία του κ. Κουφού, ακολούθησαν:

Παρουσίαση των ονομάτων των πεζογράφων και ποιητών, καθώς και των τίτλων και του είδους των έργων τους που εμπεριέχονται στον Τόμο, από το μέλος της Ένωσης, κα Ποτούλα Πασχαλίδη.


Προβολή διαφανειών με τα εικαστικά έργα που περιλαμβάνονται στον Τόμο, από τον κ. Νικόλαο Κουφό.


Τραγούδια (ιστορικά – δημοτικά) για το 1821, τα οποία τραγούδησε ο Πρωτοπρεσβύτερος, π. Γεώργιος Μπλάθρας.


Χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. κ. Ευστάθιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη.

Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης, ανήκει στη Σαραντούλα Κεφαλά - Κουφού.Για το Δ. Σ. της Ε. Π. Δ. Λ.


Ο Πρόεδρος 
Νικόλαος Ι. Κουφός 

Η Γενική Γραμματέας
 Αγλαΐα Κωνσταντέλη


Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE