ΝΙΚΑΣ - ΜΕΝΔΩΝΗ: 7.000.000€ για ΜονεμβασιάΗ πολιτιστική πολιτική για την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά το 2023 αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεργασίας που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, με την υπουργό Λίνα Μενδώνη, σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Οπως γνωστοποιήθηκε στη συνέχεια από τον περιφερειάρχη, ο ίδιος και η υπουργός θα βρίσκονται το Σάββατο 18 Μαρτίου στην Μονεμβασία όπου θα γίνει η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 7 εκατομμύρια έργα του ανελκυστήρα και του φωτισμού του κάστρου, όπως και για το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία προγραμματικών συμβάσεων για σειρά ώριμων μελετητικά έργων στις διάφορες Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων:

– Στην Αργολίδα, α) η αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης, έργο για το οποίο έχει δεσμευθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πίστωση 120.000 ευρώ και β) η ανακατασκευή του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερμιόνη -κτίσματος του 16ου αιώνα και εμβληματικού μνημείου της περιοχής- έργο το οποίο καθυστερούσε για αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι η εν λόγω εκκλησία έχει θεμελιωθεί πάνω από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας. Για αυτό

ναός Ταξιαρχών στην Ερμιόνη. Η Περιφέρεια θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό 372.000 ευρώ.

– Στην Αρκαδία, α) η στατική ενίσχυση του ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας, β) η αποκατάσταση και στερέωση της Μονής Καλτετζών και γ) η αποκατάσταση του συνόλου των αγιογραφιών στη Μονή Λουκούς. Συζητήθηκε εξ άλλου, σήμερα, η δυνατότητα χρηματοδότησης από πόρους της Δίκαιης Μετάβασης τόσο για το αρχαίο θέατρο, όσο και για το αρχαιολογικό μουσείο στη Μεγαλόπολη, δεδομένου ότι από το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται ήδη η μελέτη για την δημιουργία από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αγγλόφωνης σχολής νοσηλευτικής στο Ελληνικό.

– Στη Μεσσηνία, α) η αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας, έργο προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, β) οι παρεμβάσεις στα τρία ιστορικά μοναστήρια πέριξ της Καλαμάτας (Μαρδάκι, Βελανιδιά, Δήμιοβα) θα ενταχθούν στο ΠΔΕ -ενώ ένα από τα τρία πιο πάνω έργα ενδεχομένως να ενταχθεί και στο ΕΣΠΑ. Οπως αναφέρθηκε το πρώτο έργο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται θα είναι η παρέμβαση στη Μονή Δήμιοβας. Ακόμα, επαναβεβαιώθηκε ότι για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, η Περιφέρεια -σύμφωνα με την προγραμματική που έχει υπογραφεί- διαθέτει 500.000 ευρώ από το ΠΔΕ.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας δήλωσε ότι όλα τα παραπάνω, όπως και άλλα έργα πολιτισμού, θα εξεταστούν αναλυτικά εκ νέου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, σε σύσκεψη που προγραμματίζεται με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, κατά την παρουσία του ίδιου και της υπουργού στη Μονεμβασιά στις 18 του ερχόμενου Μαρτίου.


Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ