ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΑΤΟΥΛΗ: Αύξηση του κατά κεφαλήν κρατικού χρέους πάνω από 4.142 ευρώ την τριετία 2020-2022Αύξηση του κατά κεφαλήν κρατικού χρέους πάνω από 4.142 ευρώ την τριετία 2020-2022
«Δώρο» της Κυβέρνησης σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες
Του Πέτρου Τατούλη*


Πριν λίγες ημέρες ο Yπουργός Οικονομικών παραδίδοντας μαθήματα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης στη Βουλή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα ταμειακά διαθέσιμα της Χώρας… είναι στο ίδιο επίπεδο που παραλάβαμε, ουσιαστικά, ενώ έχουμε δαπανήσει στο μεσοδιάστημα πάνω από 50 δισ. ευρώ… πού βρέθηκαν αυτά τα 50 δισεκατομμύρια;», «Πώς τα καταφέραμε; Τα καταφέραμε γιατί όλο αυτό το διάστημα ο ΟΔΔΗΧ ακολούθησε μια διορατική εκδοτική πολιτική, ...Έχουμε καταφέρει χάρις σε αυτήν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική εκδοτική στρατηγική να ενισχύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Χώρας, αντλώντας συνολικά 51,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές...»,«Συνεπώς η σημερινή Κυβέρνηση δημιούργησε και διατηρεί ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα όχι από τα υπερπλεονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης που κάνατε εσείς, αλλά μέσα από την αξιοποίηση πόρων από τις αγορές…».

Καινοφανείς οι επισημάνσεις του Υπουργού να κάνει οριζόντιες παροχές η Κυβέρνηση με δανεικά σε έχοντες και μη έχοντες ανάγκη, να μειώνει τους άμεσους φόρους σε μη έχοντες ανάγκη με δανεικά...χωρίς υπερπλεονάσματα μέσω υπερφορολόγησης. Όντως το αθροιστικό ελλειμμάτων κρατικών Προϋπολογισμών της τριετίας 2020-2022 ήταν 49,2 δισ. ευρώ.

Πώς καλύφθηκε; Από τις αγορές είπε ο Υπουργός. Το Κράτος φαίνεται ότι δανείστηκε από τις αγορές 44,3 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το κρατικό χρέος να σκαρφαλώσει στα 400,3 δισ. ευρώ (38.372 ευρώ κατά κεφαλήν) στο τέλος του 2022από 356δισ. (34.230 ευρώ κατά κεφαλήν) στο τέλος του 2019. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο όγκος του κρατικού χρέους το 2022 ξεπέρασε κατά 32,3 δισ. ευρώ ακόμη και τον όγκο που είχε το 2011 (368 δισ. ευρώ),λίγο πριν το δραματικό κούρεμά του το Μάρτιο του 2012.

Αθροιστικό έλλειμμα 35 δισ. ευρώ φαίνεται ότι είχε την ίδια τριετία και ο Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ το χρέος Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιο χρέος) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 ήταν 357,4δισ. ευρώ από 331 δισ. στο τέλος του 2019 και 355,1δισ. στο τέλος του 2011. Τα στοιχεία για ελλείμματα και χρέη απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού στο τέλος του 2022 υπήρχαν ληξιπρόθεσμες κυβερνητικές υποχρεώσεις 1,7 δισ., εκκρεμείς επιστροφές φόρων 0,7 δισ., κρατικές δαπάνες με ετεροχρονισμένη πληρωμή στο μέλλον 1,4 δισ., άγνωστου ύψους απλήρωτες καταπτώσεις εγγυήσεων και ποιος ξέρει πόσα ακόμη απλήρωτα χρέη.

Είναι αξιοσημείωτη η τεράστια διαφορά (45,3 δισ.) μεταξύ Κρατικού χρέους και Δημόσιου χρέους, το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στα 355 δισ. στο τέλος του 2022. Επειδή το Δημόσιο χρέος ισούται με το Κρατικό χρέος συν το χρέος των υπόλοιπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους μείον τα δάνεια των φορέων αυτών προς το Κράτος, ανακύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιοι είναι οι φορείς που έχουν δανείσει το Κράτος το τεράστιο ποσό των 45,3 δισ. ευρώ, το οποίο μειώνει ισοπόσως το Δημόσιο χρέος; Ως γνωστόν, είναι ο δείκτης του δημόσιου χρέους που λαμβάνεται υπόψη από τις αγορές, τους πιστωτές, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους οίκους αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Η διόγκωση Κρατικού και Δημόσιου χρέους σε εφιαλτικά επίπεδα συνιστά αναμφίβολα μείζονα απειλή για τη δημοσιονομική σταθερότητα της Χώρας, αφού πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία ( εξουθενωτική ακρίβεια, μεγάλη αύξηση επιτοκίων και κόστους δανεισμού, δραστική μείωση ρυθμού ανάπτυξης).Η απειλή αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπ’όψιν η τρομακτική αύξηση των κυβερνητικών εγγυήσεων -εν δυνάμει χρέος- κατά 20 δισ. ευρώ (2019: 9,8 δισ.,2022:29,8 δισ.).

Ο Υπουργός Οικονομικών ενώ αποκρύπτει το δυσθεώρητο ύψος των κυβερνητικών εγγυήσεων στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, υποβαθμίζει τον κίνδυνο της υπερχρέωσης ισχυριζόμενος ότι το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθεί δραστικά στο μέλλον...Όμως, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν: 2011:175,2%, 2019: 180,6% 2021: 194,5%. Η μειωμένης αξιοπιστίας πρόβλεψη του κ.Υπουργού για το 2022 είναι 168,9%.


*Ο Πέτρος Τατούλης έχει διατελέσει Περιφερειάρχης Πελοποννήσου (2010-2019), Bουλευτής Ν.Δ. Αρκαδίας, Υφυπουργός Πολιτισμού (2004-2006). Είναι ιατρός χειρουργός.

Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΛΑΚΩΝΙΑ: Τον συνέλαβαν μετά από 7 χρόνια

Απίστευτο! Κεραυνός χτύπησε εργαζόμενη στο Κάστρο Μυστρά!

ΛΑΚΩΝΙΑ: ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ "ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ"

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ