ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2022 του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ




Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2022


Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες του Ινστιτούτου Σπάρτης εύχονται ο Καινούργιος Χρόνος να

φέρει σε όλους μας υγεία, θετική ενέργεια και δημιουργική πνοή!


Το 2022 υπήρξε η χρονιά της σταδιακής απελευθέρωσής μας από την τραγική εμπειρία της πανδημίας και ένας χρόνος πραγματικού προβληματισμού για όλους μας με τα τραγικά παράλληλα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων στην οικονομία των μέσων και χαμηλών νοικοκυριών.


Καταφέραμε, βγαίνοντας σταδιακά από τον εφιάλτη του Covid, να πραγματοποιήσουμε την ετήσια Γενική μας Συνέλευση και να συζητήσουμε και δια ζώσης για όλα, όσα μας απασχολούν σαν Ινστιτούτο Σπάρτης, σαν κοινωνία Σπάρτης, σαν δήμος Σπάρτης. Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ότι απαιτείται συλλογικό πνεύμα και πολλές συνέργειες για την έξοδο από τα αδιέξοδα που βιώνουμε.


Ο απολογισμός του Ινστιτούτου Σπάρτης για την χρονιά που πέρασε, για το 2022, υπήρξε και πάλι πλούσιος . Γεμάτος σημαντικά γεγονότα και δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και δημιουργικότητα. Οι πρωτοβουλίες και το έργο μας εδραιώνουν το Ινστιτούτο Σπάρτης στην συνείδηση τόσο του τοπικού περιβάλλοντος , όπου κινούμαστε, όσο και ενός διεθνούς περιβάλλοντος , στο οποίο έχουμε πολύ συγκεκριμένη δράση και πολύ στοχευμένη παρουσία.


Συγκεκριμένα κινηθήκαμε ως εξής:



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022



Τον Ιανουάριο του 2022 επικεντρωθήκαμε στον απολογισμό των δράσεων του 2021.


Παράλληλα τον Ιανουάριο του 2022 επιδοθήκαμε σε μία εργώδη προσπάθεια προκειμένου να κερδίσουμε χρηματοδοτήσεις για το 2022, εργασία που ανταμείφθηκε, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν αρκετές δράσεις, όπως θα δείτε σε επόμενες ανακοινώσεις μας.



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022



Τον Φεβρουάριο του 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΛΦΟΒΑ), η 2η διαδικτυακή ημερίδα για την βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στην Λακωνία, με τίτλο: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ», την οποία συντόνισαν εκ μέρους του Ινστιτούτου Σπάρτης η κ. Αναστασία Κανελλοπούλου και εκ μέρους του ΕΛΦΟΒΑ ο κ. Γιώργος Κωστάκος




Η θεματολογία της ημερίδας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αναφέρθηκε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα στις δημόσιες επενδύσεις ως καθοριστικός παράγοντας για την στήριξη του Τουρισμού στην Λακωνία και στην Σπάρτη, στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό για την Τουριστική Ανάπτυξη, στην στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος της Λακωνίας και της Σπάρτης για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή, στον εναλλακτικό και συνδυαστικό τουρισμό για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων της περιοχής.




ΜΑΡΤΙΟΣ 2022



Τον Μάρτιο του 2022 σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΛΦΟΒΑ), οργανώσαμε την 3η διαδικτυακή ημερίδα για την βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στην Λακωνία, με τίτλο: «ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ»





Η θεματολογία της ημερίδας αναφέρεται στον προσανατολισμό της γεωργικής δραστηριότητας στην Λακωνία κατά την επόμενη δεκαετία, στο πώς η επιστήμη και η Καινοτομία μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της γεωργίας με νέες μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας, έγινε αναφορά στις αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις για την στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης στην Λακωνία, μιλήσαμε για την ανάπτυξη υποδομών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, για την επεξεργασία και εμπορία των αγροτικών προϊόντων της Λακωνίας, για την επιτόπια προστιθέμενη αξία στις τιμές παραγωγού και στις τελικές τιμές κατανάλωσης, για το ρόλο των τοπικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, για τα Πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα (οργανική, βιολογική και συμβατική γεωργία, προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ) και φυσικά για την περίπτωση Kalamata’s Olives, για τις ευκαιρίες για τους νέους αγρότες και επιχειρηματίες μέσα από δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης



SPARTANET


Τον Μάρτιο του 2022 το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα το SPARTANET , δηλαδή το σύνολο της έρευνας που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια με θέμα ΠΟΛΕΙΣ και ΦΟΡΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ με το όνομα ΣΠΑΡΤΗ που ευρίσκονται ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,



η οποία έρευνα έγινε με στόχο να δημιουργηθεί το Δίκτυο των πόλεων, των φορέων , των οργανισμών, των επιχειρήσεων και των σωματείων που τιμούν την πόλη μας και την ιστορία μας υιοθετώντας το όνομα ΣΠΑΡΤΗ στον τίτλο τους.

Για άλλη μια φορά το Ινστιτούτο Σπάρτης δημοσιοποιεί μεγάλη έρευνα που έχει πραγματοποιήσει και την θέτει στην υπηρεσία όλων, όσοι θέλουν να συμβάλουν στην εξωστρέφεια της Σπάρτης και κυρίως στην διάθεση του Δήμου Σπάρτης, που στηριζόμενος σε αυτή την έρευνα μπορεί να φέρει πολύ κοντά όλους του «Σπαρτιάτες» του κόσμου.



ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022




Τον Απρίλιο του 2022 ξεκίνησε όλη η οργανωτική δουλειά για την πραγματοποίηση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Σπάρτη, το οποίο είχε τίτλο: «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΛΑΣΙΑΣ (222π.Χ.), ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΠΗΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελλασίας και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LEADER+

                     





Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συνέθεσαν τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης, τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Οινούντος, και πολλοί σημαντικοί εθελοντές.




ΜΑΙΟΣ 2022



Τον Μάιο του 2022 σε συνεργασία με το ΔΣ του σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Σπάρτη του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Προέδρου του ΚΑΣ κ. Γιώργου Διδασκάλου, εκφράζουμε με επιστολή μας την ελπίδα της επιτάχυνσης της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης του Νέου Μουσείου.




Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, Αναστασία Κανελλοπούλου, παίρνει μέρος μαζί με τον

Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ Θεόδωρο Βερούτη σε τηλεοπτική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα , με στόχο να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την ολοκλήρωση των μελετών και την δημοπράτηση του έργου του Νέου μας Μουσείου στο ΧΥΜΟΦΙΞ.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα, μετά από την καθολική κατακραυγή των Σπαρτιατών και των φίλων της Σπάρτης που ξεκίνησε δυναμικά το 2016 - 2017, ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, που καθυστέρησε επί 27 χρόνια (1995-2022) και αναμένεται από το Υπουργείο Πολιτισμού η ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου



ΙΟΥΝΙΟΣ 2022



Τον Ιούνιο του 2022 συμμετείχαμε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να υποστηρίξουμε τα αιτήματα

      

των κοινοτήτων του πρώην Δήμου Οινούντος σχετικά με την μελέτη των δικτύων άρδευσης του Φράγματος της Κελεφίνας, που ευρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης προκειμένου να ζητήσουμε την παροχή αρδεύσιμου νερού από το ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ και για τις κοινότητες του πρώην Δήμου Οινούντος , στην γεωγραφική περιοχή του οποίου θα κατασκευασθεί το Φράγμα. Παράλληλα με το παραπάνω, στα αιτήματα που κατατέθηκαν ζητήσαμε από τον παρευρισκόμενο Υπουργό ΑΑΤ καθώς και από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών πόρων τον σχεδιασμό των δικτύων του Φράγματος για την αντιμετώπιση του κόστους της άρδευσης και των περιβαλλοντικών προβλημάτων που παρουσιάζονται από τις σε πολύ μεγάλο βάθος γεωτρήσεις άρδευσης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του πρώην Δήμου Θεραπνών




Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας κ Δαβάκη, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Α. Κανελλοπούλου και ο Πρόεδρος της κοινότητας Βρεσθένων κ Γ. Δημαράς, ως εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας του πρ. Δήμου Οινούντος που συστάθηκε για τους παραπάνω λόγους..

Υπενθυμίζουμε ότι το Ινστιτούτο Σπάρτης ήδη από το 2018 είχε ανακινήσει το θέμα του Φράγματος της Κελεφίνας.



ΙΟΥΛΙΟΣ 2022



Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήσαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ημερίδα για την ενεργειακή φτώχεια και τις ενεργειακές κοινότητες





σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΙΝΖΕΒ) και με τίτλο: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ στα πλαίσια των προσπαθειών του Ινστιτούτου Σπάρτης για την ενημέρωση και την υποστήριξη των Σπαρτιατών και των Λακώνων σχετικά με τις ευκαιρίες που παρέχονται για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, όπως έχει γίνει πλέον το ενεργειακό.

Στην συζήτηση αναδείχθηκε το γεγονός ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των

   





μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην εξοικονόμηση, αλλά και την παραγωγή ενέργειας, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η ενεργειακή μετάβαση - με στόχο την κλιματική ουδετερότητα - να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό ρόλο.



ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022



Το Ινστιτούτο Σπάρτης προχωρά στις ανακοινώσεις για το επικείμενο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Σπάρτη και ανακοινώνει την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου




Εξαίρετοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Σπάρτης προκειμένου να μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν τον προβληματισμό και την συζήτηση σχετικά με περιοχές της ιστορικής γνώσης που δεν έχουν επαρκώς συζητηθεί.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τα ονόματα και τις ιδιότητες των επιστημόνων που συμμετείχαν: η Dr Jacqueline Christien, Oμότιμη καθηγήτρια αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Nanterre Paris X, η οποία ήταν η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Jean-Christophe Couvenhes, Λέκτορας καθηγητή Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. ο Δρ. Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. David Phillips, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας , Los Angeles (UCLA), η Δρ. Rita Sassu, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Sapieza στη Ρώμη, η Δρ. Stafania Golino, Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, ο κ. Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος, Συγγραφέας – Ιστορικός ερευνητής, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, ο Δρ. Χρήστος Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, ο Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος, Διδάκτωρ των Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Δρ. Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής, ο Δρ. Στάντης Αποστολίδης, Φιλόλογος –Ιστορικός και Συγγραφέας , η κ. Παναγιώτα Λάσκαρη, Φιλόλογος –Ποιήτρια , ο Δρ. Σταύρος Γιαννόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και ο κ. Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας




ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022


Τον Σεπτέμβριο του 2022, σε συν-διοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελλασίας, πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Σπάρτη με θέμα: «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΛΑΣΙΑΣ (222π.Χ.), ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΠΗΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ». Η υλοποίηση του Συνεδρίου προχώρησε με μεγάλη επιτυχία, το δε πρόγραμμα και οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες , μιας και για πρώτη φορά το θέμα της Μάχης της Σελλασίας (222π.Χ.) υπήρξε θέμα συνεδριακών εργασιών σε διεθνές επίπεδο.



           




Όπως έχει καθιερώσει το Ινστιτούτο Σπάρτης , κάθε χρόνο στα Διεθνή Συνέδρια που πραγματοποιεί τιμά και μία πόλη του κόσμου που φέρει το όνομα ΣΠΑΡΤΗ. Στο Συνέδριο του 2022 τιμώμενη ΣΠΑΡΤΗ ήταν το Ιστορικό Χωριό της Σπάρτης στο Οντάριο του Καναδά.


Main Street Sparta - Late 1800's

   




Στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου το Ινστιτούτο Σπάρτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλασίας προχώρησαν στην παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα την Μάχη της Σελλασίας το 222π.Χ. .Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναλυτική παρουσίαση του χώρου της Μάχης, της διάταξης των στρατευμάτων και αναλύονται τα αίτια της ήττας της Σπάρτης.

Αφηγητής του ντοκιμαντέρ είναι ο κ Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος , ιστορικός- ερευνητής , συγγραφέας του βιβλίου «Εις το όνομα του Λυκούργου», βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, το οποίο αποτέλεσε και την βάση του σεναρίου του ντοκυμαντέρ, ενώ η παραγωγή έγινε από το στούντιο TAK, films and frames στην Σπάρτη.





Η χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ έγινε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2021 και συγκεκριμένα από την πρωτοβουλία LEADER. Την επιμέλεια του ντοκιμαντέρ είχε το Ινστιτούτο Σπάρτης.
Το ντοκυμαντέρ μπορείτε να παρακολουθήσετε στα ελληνικά και με υπότιτλους στα αγγλικά. Την μετάφραση έκανε η k. Μάριον Καβαλιέρου
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το ντοκυμαντέρ μπορούν να συνδεθούν στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=HM-bk55870Y


Τον Σεπτέμβριο του 2022, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, εκδώσαμε το


ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ, με τίτλο: THE HISTORICAL REVIEW OF SPARTA,

     




το πρώτο τεύχος του οποίου περιλαμβάνει τα πρακτικά του 1ου διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη το 2021 με θέμα: «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ:Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ»

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η σημασία της συνεργασίας, θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Sapienza ιδρύθηκε στη Ρώμη στις 20 Απριλίου 1303 με απόφαση του Πάπα Βονιφάτιου Η΄, έχει 21 σχολές, 257 τμήματα και ινστιτούτα, 21 μουσεία και πάνω από 150 βιβλιοθήκες.

Αυτό το Πανεπιστήμιο , λοιπόν, μας έκανε την τιμή να μας συμπεριλάβει ως συνεκδότες και συνδιοργανωτές στην μοναδική αυτή έκδοση, η οποία φιλοδοξεί να φιλοξενεί κάθε χρόνο τα πρακτικά των συνεδρίων για την Σπάρτη και κάθε επιστημονικό άρθρο ή τις ανακοινώσεις που θα αναφέρονται στην Σπάρτη.




ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022



Τον Νοέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου στο κέντρο της Σπάρτης, που είναι αφιερωμένο στα ψηφιδωτά Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και Ο ΟΡΦΕΑΣ ΣΑΓΗΝΕΥΕΙ ΤΑ ΖΩΑ.

                         




Το Μουσείο κατασκευάσθηκε στο σημείο που είχαν βρεθεί τα ψηφιδωτά ( πρώην οικία Φουστάνου ) στην Σπάρτη, και προβάλει τα δύο πρωτότυπα ψηφιδωτά ακριβώς στην θέση που βρέθηκαν , δηλαδή στο δάπεδο της οικίας.

Το μουσείο που ονομάζεται πλέον ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ χρηματοδότησε κατά κύριο λόγο το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Την εκδήλωση των εγκαινίων προλόγισε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Α. Κανελλοπούλου

        






Τον Νοέμβριο του 2022 έγινε και η έκδοση του λευκώματος με τίτλο ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα που εξέδωσε το Ινστιτούτο Σπάρτης με θέμα τον μύθο της Ευρώπης και με αντικείμενο τον απίστευτα μεγάλο αριθμό έργων ζωγραφικής και γλυπτικής που συναντάμε σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το λεύκωμα έρχεται να συμπληρώσει από πλευράς προβολής και ανάδειξης το νέο Μουσείο ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σπάρτης με την πρωτοβουλία των Φίλων των Ψηφιδωτών της Σπάρτης και με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ξεφυλλίστε πιο κάτω το λεύκωμα πατώντας το διαφημιστικό banner

                      Πατήστε για να ανοίξει το banner  


      




ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2022 έγινε η παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης.

Την εκδήλωση προλόγισε η Επιμελήτρια της Πινακοθήκης κ. Μόνικα Διαμαντή, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η φιλόλογος- ποιήτρια κ Γιώτα Λάσκαρη, η οποία στην εξαιρετική ομιλία της ανέλυσε το φαινόμενο της διαχρονικότητας και της διατοπικότητας του μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, που είναι και το θέμα του λευκώματος.

               





Το λεύκωμα ξεκίνησε το ταξίδι του από τα βιβλιοπωλεία της

Σπάρτης

Στις 19 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου Σπάρτης , κατά την οποία εξελέγη και το νέο ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης. Στην ουσία υπήρξε ανανέωση της θητείας του ΔΣ με είσοδο και νέων μελών.

Έτσι το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης είναι:


Πρόεδρος:…… Αναστασία Κανελλοπούλου

Αντι/δρος: … Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου

Γραμματέας:…Παναγιώτης Γεωργανές

Ταμίας: ………Γεωργία Κοσμά

Μέλη …….…… Δημοσθένης Ματάλας

Σωτήρης Ροϊνός

Θεόδωρος Καρούνος

Γιώργος Κωστάκος

Ζάχος Πασχαλίδης


********


Η Πρόεδρος Αναστασία Κανελλοπούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες του Ινστιτούτου Σπάρτης

Σας εύχονται

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ