Μ.ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ: "είναι άξιο απορίας πώς ενώ διατέθηκαν από την Περιφέρεια περί το 1.200.000 ευρώ μόνο για ένα έργο..."Δελτίο Τύπου

Πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο Ευρώτα

Τα σημερινά έντονα καιρικά φαινόμενα απέβησαν τελικά επιζήμια για την περιοχή του Δήμου Ευρώτα, αφενός διότι κατέστρεψαν καλλιέργειες και αφετέρου διότι προκάλεσαν τη διαίρεση της Λακωνίας στα δύο, μια που διεκόπη η κυκλοφορία στη συγκεκριμένη περιοχή. Γι’ αυτά τα δεδομένα θα ήθελα να μεταφέρω κάποιους καίριους προβληματισμούς μου αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Καταρχάς, είναι άξιο απορίας πώς ενώ διατέθηκαν από την Περιφέρεια περί το 1.200.000 ευρώ μόνο για ένα έργο, το οποίο περιελάμβανε καθαρισμούς και αντιπλημμυρικά μέτρα, εμείς δεν πήραμε ποτέ απάντηση για την κατανομή του, όταν ζητήσαμε πληροφορίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τα σημεία παρέμβασης. Φαίνεται πως οι παρεμβάσεις αυτές, που έγιναν με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, δεν ήταν τέτοιες ώστε να μπορέσουν να αναχαιτίσουν καιρικά φαινόμενα όπως το σημερινό και να αποτρέψουν πλημμύρες και καταστροφές.

Βέβαια, την εποχή της κλιματικής αλλαγής οι καθαρισμοί, το κόψιμο μερικών δέντρων και άλλες ανάλογες ενέργειες αποτελούν συνήθως ευκαιρία επικοινωνιακής προβολής του έργου της εκάστοτε περιφερειακής αρχής και είναι μάλλον μέτρα "ασπιρίνες" όταν ξεσπάσουν μέτριας ή μεγάλης επικινδυνότητας καιρικά φαινόμενα. Είθισται δε στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, που πολύ συχνά πλήττεται, να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα με καταστροφές στα κτήματα και μεγάλες υλικές ζημιές.

Ασφαλώς, πέρα από τις καταστροφές· πολύτιμοι υδάτινοι πόροι περνούν και χάνονται ανεκμετάλλευτοι, μολονότι θα μπορούσαν να δώσουν λύση στον τόπο μας, ο οποίος -κατά γενική ομολογία- μαστίζεται από τη λειψυδρία, την ανομβρία τους καλοκαιρινούς μήνες και την υφαλμύρωση.

Παρά ταύτα, η σημερινή Περιφερειακή αρχή δεν έχει δώσει καθόλου βάρος στην ολιστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της για κάθε περιοχή της Πελοποννήσου. Αντίθετα, επιμένει να λειτουργεί επιφανειακά θριαμβολογώντας για τις ήσσονος σημασίας πρωτοβουλίες της και στην πολιτική προστασία, με αποτέλεσμα, όταν γίνεται το κακό, όπως τώρα που υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στη Λακωνία, να τα φορτώνει όλα στην κλιματική αλλαγή και να σηκώνει τα χέρια ψηλά.


Προσωπικά, διεκδικώντας το πραγματικά καλύτερο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, που δεν τους αξίζει να βλέπουν κάθε τόσο τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και να αφήνονται στο έλεος του Θεού, καλώ την Περιφερειακή Αρχή:

Πρωτίστως να σοβαρευτεί -έστω και αργά- και να προσφέρει ολοκληρωμένες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κινδύνους σε κάθε περιοχή της Πελοποννήσου. Μόνο τότε θα εξετάσουμε όλοι μαζί πού τελειώνουν οι δυνατότητες της Περιφέρειας και πού χρειάζεται να διεκδικήσουμε πόρους για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων από το Κεντρικό Κράτος.

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να μας εξηγήσει, επιπλέον, γιατί στις 9/1/2023, δηλαδή μετά 3 και πλέον έτη διοίκησης της Περιφέρειας, ανακάλεσε στην Οικονομική Επιτροπή τη: "Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας κάτω ρου του Ευρώτα ποταμού και ολοκλήρωση μελετών του έργου κατασκευής της ΕΟ Τρίπολης-Σπάρτης -Μονεμβάσιας στο τμήμα παράκαμψης οικισμού Σκάλας", ενώ αυτή ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και είχε προϋπολογισμό 2.130.000 ευρώ (μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ).

ΥΓ: Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και όταν η Κυβέρνηση μεριμνά για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως στην Καλαμάτα στην περίπτωση του Νέδοντα με έργο προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με σθένος διεκδικούσε και διεκδικεί και ο νυν Δήμαρχος Καλαμάτας, ο κύριος Περιφερειάρχης ψήφισε αρνητικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μάλλον τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες του!

Μάλλον αυτές εξαντλούνται στη δημιουργία infokiosk και εκδηλώσεων-συγκεντρώσεων για παρουσίαση των ευρημάτων τους που καλύπτουν τη βασική του ψυχολογική ανάγκη• αυτή του αυτοθαυμασμού.


Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Π.Ε. Λακωνίας

Για την Παράταξη

"Νέα Πελοπόννησος"

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ