Γεωργαντάς: Για πρώτη φορά αποζημιώσεις εντός του έτους κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημιές



Καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Γεωργαντάς: Για πρώτη φορά αποζημιώσεις εντός του έτους κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημιές

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταβάλλονται αύριο Παρασκευή 23η Δεκεμβρίου 2022, αποζημιώσεις σε 22.095 παραγωγούς μας, για ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για ζημίες του έτους 2022, ύψους 48,3 εκ. €.

Για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. εντός του έτους, κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες.

Με συστηματική προσπάθεια, επιτύχαμε την τριετία 2020-2022, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ιδίου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους, όταν κατά το παρελθόν την περίοδο που ολοκληρώνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων από την σημερινή Κυβέρνηση και την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. τότε ξεκινούσαν οι πληρωμές αποζημιώσεων.

Στην τριετία 2020 – 2022 πληρώθηκαν 862 εκ. € για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εκ των οποίων 783 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. και 89 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Καταβάλλονται επίσης 2,6 εκ. € στου παραγωγούς μας της Δυτικής Μακεδονίας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν στο προανθικό στάδιο στον Παγετό, Άνοιξης 2021.

Διαβεβαιώνουμε του παραγωγούς μας ότι επίσης θα αποζημιωθούν, όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛ.Γ.Α. έχει συντάξει σχετικά πορίσματα.

Καταβάλλονται επίσης 13,5 εκ. € στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν από την πύρινη λαίλαπα στις Πυρκαγιές 2021.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, Κυβέρνηση, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., εργαστήκαμε σκληρά και επιτύχαμε να διαμορφώσουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης να επισημάνω ότι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέχρι το 2020, ήταν εξαιρετικά μειωμένες, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 € ανά ελαιόδενδρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι και τέσσερα (4) χρόνια.

Η Κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει την έμπρακτο στήριξή της στους πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται».

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ