"Μην γκρεμίζετε εξολοκλήρου το παλαιό νοσοκομείο Σπάρτης … Μαζί γκρεμίζονται και οι δυνατότητες για διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας!"



Μην γκρεμίζετε εξολοκλήρου το παλαιό νοσοκομείο Σπάρτης … Μαζί γκρεμίζονται και οι δυνατότητες για διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας!


Προτείνω να επανεξεταστεί το θέμα της εξολοκλήρου κατεδάφισης του παλαιού κτιρίου του νοσοκομείου Σπάρτης προκειμένου να κτιστεί το νέο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι η διατήρηση τμήματος του υπάρχοντος νοσοκομείου δεν στερεί τον αέρα στο νέο κτίσμα, ούτε επηρεάζει την καλαισθησία του. Αντιθέτως μπορεί να είναι χρήσιμο για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στο χώρο της υγείας. Αναφέρω ενδεικτικά τέτοιες υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να στεγαστούν σε ένα τμήμα του παλαιού νοσοκομείου:


Δημιουργία Δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης. Πολλές φορές χρειάζεται ένας ενδιάμεσος σταθμός για τον ασθενή, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο μέχρι να πάει στο σπίτι του. Τον σταθμό αυτό εξυπηρετούν τα κέντρα αποκατάστασης, όπου ηλικιωμένοι μαθαίνουν να βαδίζουν μετά από μια ορθοπαιδική επέμβαση ή μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης εξυπηρετούν ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα ώστε να επανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους με την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής τους λειτουργίας μετά από πνευμονία ή έμφραγμα, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η πανδημία Covid και τα συμπτώματα long Covid.


Δημιουργία Κέντρου Αξιολόγησης της Βιολογικής Απόδοσης του Ανθρώπου. Πρόκειται για ένα εργαστηριακό κέντρο που έχω προτείνει εδώ και 8 μήνες και θα έχει ποικίλα οφέλη για τον τόπο της Λακωνίας. Σε ένα τέτοιο κέντρο μπορούν να γίνονται μετρήσεις της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας των ασθενών καθώς και της κινητικότητας τους, έτσι ώστε να δούμε αν η θεραπεία που κάναμε είναι επιτυχής και να επισημάνουμε τις παραμέτρους όπου υστερεί η θεραπεία μας. Επίσης το κέντρο είναι χρήσιμο και για αθλητικά σωματεία, όπου μπορούν να αξιολογούνται ετήσια οι αθλητές ως προς τη μυϊκή δύναμη, την ταχύτητα, την ευλυγισία κτλ έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η προπόνησή τους. Με τις μετρήσεις μπορούμε να καταλάβουμε αν ένας αθλητής είναι γεννημένος π.χ. για μαραθωνοδρόμος ή για sprinter, επιθετικός ή αμυντικός στο ποδόσφαιρο. Καταλαβαίνετε πως αυτό θα ενισχύσει τον τουρισμό! Φανταστείτε την Ρεάλ Μαδρίτης να θέλει να προετοιμαστεί στην Λακωνία και να έχει την δυνατότητα η ομάδα να κάνει τις μετρήσεις της στο εργαστήριό μας.! Αυτό το κέντρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ερευνητικούς σκοπούς τόσο από τους γιατρούς (Παθολόγους, Καρδιολόγους, Πνευμονολόγους, Ορθοπαιδικούς, Γενικούς Χειρουργούς, Γενικούς Ιατρούς), νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές ή διαιτολόγους – διατροφολόγους, όσο και από το Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυσικοθεραπείας που εδρεύει στην Σπάρτη. Οι γιατροί δεν φεύγουν από το ΕΣΥ μόνο επειδή αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, αλλά και γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα για επιστημονική εξέλιξη. Ας τους κρατήσουμε στην Λακωνία, δημιουργώντας το προαναφερόμενο κέντρο. Ας κρατήσουμε και το Πανεπιστήμιο Φυσικοθεραπείας στην Λακωνία!


Δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Συνοδών των ασθενών. Οι συνοδοί των ασθενών βιώνουν δύσκολες συνθήκες κατά την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Δεν έχουν που να κοιμηθούν, να κάνουν το μπάνιο τους, να φάνε με την άνεση τους. Υπομένουν τα πάνδεινα δίπλα στο κρεβάτι του αρρώστου, με οτιδήποτε σημαίνει αυτό για την δημόσια υγεία. Πολλοί από τους συνοδούς μένουν αρκετά μακριά από τη Σπάρτη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινούνται από το νοσοκομείο προς την οικεία τους πολλάκις, προς αποφυγή των εξόδων μετακίνησης αλλά και της ταλαιπωρίας. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ξενώνες με το πλεονέκτημα ότι θα βρίσκονται κοντά στο νέο νοσοκομείο, με ένα συμβολικό αντίτιμο, έτσι ώστε οι συνοδοί ασθενών να ξεκουράζονται και να είναι αποδοτικοί στις λοιπές υποχρεώσεις τους.


Δημιουργία πτέρυγας για νοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις τύπου Covid που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια πτέρυγα απομονωμένη από το νέο νοσοκομείο, όπου να νοσηλεύονται ασθενείς με μεταδοτικές λοιμώξεις για περιορισμό της διασποράς της νόσου.


Δημιουργία Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης & Συμβουλευτικής – Οικογενειακής Ιατρικής για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι όχι πάντα, αλλά αρκετές φορές τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν απευθύνονται στους ειδικούς για βοήθεια από αίσθημα ντροπής! Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και το θύμα πρέπει να νιώθει άνετα για να εξωτερικεύσει τα προβλήματα του. Η συμβολή και του Ιατροδικαστή είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιολόγηση των περιστατικών. Θεωρώ ότι μια τέτοια δομή θα πρέπει να υπάρχει εντός του χώρου του νοσοκομείου σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε αν το θύμα πέσει στην οπτική αντίληψη ενός γνωστού, να επικαλεστεί ότι πχ. πηγαίνει για την συνταγογράφηση φαρμάκων και όχι για ψυχολογική υποστήριξη. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία!


Δημιουργία Μονάδας Τηλεϊατρικής. Έτσι ώστε να υπάρχει διασύνδεση του νοσοκομείου με τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Λακωνίας για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο με γιγαντοοθόνη.


Δημιουργία Απογευματινών Εξωτερικών Ιατρείων & Δημιουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι χώροι για την δημιουργία ιατρείων που θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες ή για τη θεραπεία ασθενών που δεν χρήζουν νοσηλείας, προς αποσυμφόρηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.


Δημιουργία Χώρων για Μαζική Προληπτική Εξέταση Μαθητών. Απαραίτητο για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα από την πρόληψη. Θα μπορούν να εξετάζονται μαζικά μαθητές για κύφωση ή σκολίωση ή για οδοντιατρικές παθήσεις. Επίσης θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών.


Οι δυνατότητές μας για την αξιοποίηση του παλαιού κτιρίου του νοσοκομείου Σπάρτης είναι πολλές. Στην εποχή μας η πολιτεία ψάχνει να αξιοποιήσει τα παλαιά κτίρια, πολύ παλαιότερα από το δικό μας νοσοκομείο, με αναπαλαιώσεις έτσι ώστε να είναι χρήσιμα, αφού το να κτίσεις καινούρια είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της αλματώδους αύξησης του κόστους των οικοδομικών υλικών. Κάποιες από αυτές τις επιλογές θα πρέπει να τις στηρίξει και ο Δήμος Σπάρτης. Με μια προσεκτική μελέτη, με την σύμφωνη γνώμη ειδικών μηχανολόγων και πολιτικών μηχανικών θα πρέπει να ξανασκεφτούμε το ενδεχόμενο διατήρησης τμήματος του παλαιού νοσοκομείου και να μην προβούμε στην εξολοκλήρου κατεδάφισή του ….. Και το λέω τώρα που δεν έχει βγει ακόμα η άδεια κατεδάφισης!


Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας





Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ