ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός

 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Κυβερνητικές δράσεις: ουσιαστική αντιμετώπιση και παράλληλη ευαισθητοποίηση κοινωνίας


Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός


Η σημερινή μέρα έχει ανακηρυχθεί (από τις 17/12/99) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Και η απόφαση αυτή καταδεικνύει αφενός ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και αφετέρου ότι είναι παγκόσμιο.

Το πρόβλημα ήταν και είναι υπαρκτό και στη χώρα μας και ο αγώνας για την αντιμετώπισή του δεν αφορά μια μέρα, αλλά κάθε μέρα.

Για εμάς η εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είναι ένας αγώνας που ξεκίνησε το 2019 και γίνεται όλο και πιο έντονος με οδηγό μας πλέον και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

Με ένα πλέγμα δράσεων, θέλουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα, σε κάθε κορίτσι θύμα έμφυλης ή ενδοοοικογενειακής βίας. Και είναι σημαντικό ότι έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά οι καταγγελίες κακοποίησης, ότι τα στόματα ανοίγουν.

Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη δράση:

Με τροπολογία, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, θεσπίστηκε η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Κουμπί Πανικού», στην οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Θα εγκαθίσταται στα κινητά τους και θα τους δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση κινδύνου με το πάτημα ενός κουμπιού να ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα στην Αστυνομία, προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβασή της.

Επιπρόσθετα:

-Προσφορά δωρεάν νομικής βοήθειας στις γυναίκες-θύματα βίας, που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, προκειμένου να προσφεύγουν στις αρμόδιες Αρχές και στα δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

-Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο, η Γραμμή SOS 15900 στην οποία μπορούν να απευθύνονται σε γυναίκες θύματα βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες, που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.
-Εντάχθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, ως άξονας προτεραιότητας, η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας» και ορίστηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις, από όλα τα Υπουργεία.

-Λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά.

-Λειτουργούν 19 ξενώνες στους οποίους φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους Ξενώνες ενισχύονται με την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ