ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΟΥ Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός



ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΟΥ

Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός

Το γεφύρι του Ξηροκαμπίου, που ένωνε την Αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη, βρίσκεται σε χρήση πάνω από 2000 χρόνια. Αποτελεί ένα εμβληματικό τεχνικό έργο της ελληνιστικής περιόδου, ένα από τα καλύτερα δείγματα γεφυροποιίας στον Ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, η μυθολογική παράδοση του τόπου, θέλει από εκεί να πέρασε ο Πάρις με την Ωραία Ελένη, στο δρόμο της φυγής για την Τροία. Συνιστά ένα εκπληκτικό δείγμα αρχιτεκτονικής, δομημένο με μοναδική μαεστρία, ένα γεφύρι ζωντανό και σήμερα, αφού συνεχίζει να είναι πέρασμα και σημείο αναφοράς του τόπου.

Επιμένω ως προς την αναγκαιότητα ανάδειξής του, γι’ αυτό και με επιστολή που απέστειλα προς την Προϊσταμένη ΕΦ.Α.ΛΑΚ. κα Ευαγγελία Πάντου (14/10/2022), ζήτησα ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών ανάδειξής του. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, επικαλούμαι την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, σε σχετική Αναφορά που υπέβαλα πριν 8 μήνες, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Βάσει αυτής, ο φάκελος των μελετών -η εκπόνηση των οποίων πραγματοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας- βρισκόταν στο στάδιο επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, προκειμένου το θέμα να εισαγόταν προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση εντός Μαΐου 2022.

Θεωρώ αναγκαία την ανάδειξη του εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αρχαίου γεφυριού, που στέκει αλώβητο στο χρόνο και πιστεύω, ότι με συνέργειες και με την ενεργοποίηση όλων μας θα καταστεί εφικτή.

Με εκτίμηση

Νεοκλής Κρητικός


Βουλευτής Λακωνίας,



Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ