ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Μ.ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣΣτην υπ' αρ. 5269/139/3.2.2021 κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β' 430) «Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022», καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εξαρτημένη ή εποχική εργασία ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα.

Για την έκδοση αυτής της Απόφασης λήφθηκαν υπ’ όψιν έγγραφα των Περιφερειών και από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου το υπ’ αρ. 38349/1236/28-9-2020 έγγραφο.

Σύμφωνα δε με την εν λόγω Απόφαση ο συνολικός αριθμός επιτρεπόμενων αδειών διαμονής για εξαρτημένη και εποχική εργασία στην Πελοπόννησο για τα έτη 21 και 22 είναι 20715 από αυτές στη Λακωνία 1480 για εποχική και 120 για εξαρτημένη εργασία. Αντίστοιχα για τη Μεσσηνία 8290 και 5160.

Στην Υπουργική Απόφαση μετά την έκδοση της έγιναν 6 τροποποιήσεις έπειτα από αιτήματα και ενέργειες από διάφορες Περιφερειακές Ενότητες ανά την Ελλάδα στις οποίες ο αριθμός αυξήθηκε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια.

Καμία όμως πρωτοβουλία για την αύξηση του ανώτατου ορίου σε ΠΕ της Πελοποννήσου.

Έπειτα από ενημέρωση από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Νομού Λακωνίας, οι θέσεις για την εποχική εργασία έχουν πλήρως εξαντληθεί (ήδη από τις 29/09/2022) με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λήψη και διεκπεραίωση νέων αιτημάτων για: α) την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών βάσει του αρ. 16 παρ. 1α του Ν 4783/2021 (Α’ 38), όπως αυτό αναμορφώθηκε με το αρ. 62 του Ν 4950/2022 και β) τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών βάσει του αρ. 13 Ν. 4251/2014, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το αρ. 95 Ν. 4915/2022 (Α’63). Επίσης, οι θέσεις για την εξαρτημένη εργασία είναι και αυτές σχεδόν εξαντλημένες.

Συνεπώς εδώ και μήνες στη Λακωνία δεν είναι δυνατό οι εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδοτών παραγωγών και εργατών γης να συναφθούν με σύννομο τρόπο, ενώ αυτοί κινδυνεύουν σε ενδεχόμενο έλεγχο να τιμωρηθούν με υψηλότατα πρόστιμα.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο τώρα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος, οι εργάτες γης είναι λίγοι αλλά και αυτοί των οποίων οι άδειες λήγουν, δε μπορούν να τις ανανεώσουν.

Την ίδια στιγμή στη Μεσσηνία που υπήρξε πρόβλεψη για μεγάλο αριθμό εργατών, οι θέσεις παραμένουν ακάλυπτες.

Ερωτάσθε λοιπόν:

-Με ποιά κριτήρια αιτηθήκατε το 2020 τα ανώτερα όρια ανά Περιφερειακή Ενότητα;

-Για ποιό λόγο δεν έγιναν αιτήματα τροποποίησης των ορίων αυτών όπου υπήρχαν επιπλέον ανάγκες για εξαρτημένη και εποχική εργασία, όπως έγινε από άλλες Περιφέρειες και η Υπουργική Απόφαση τροποποιήθηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα;

-Τι έχει ζητηθεί ως προς τα όρια αυτά για τη διετία 23-24 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εν όψει της νέας Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί στις αρχές του 2023;


Σπυριδάκου Μαργαρίτα

Περιφερειακή Σύμβουλος Λακωνίας

Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πιάστηκε το 1 από τα 2 "μπουμπούκια" που έκλεψαν καταστήματα, Ιερό Ναό, οικία και όχημα

"Διοίκηση ,παίκτες και ο κόσμος του ΑΟ ΣΠΑΡΤΗ , πάγωσαν..."

Απεγκλωβισμός ζευγαριού στον Πάρνωνα λόγω χιονόπτωσης

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ