Συνάντηση εργασίας Γεωργαντά – Δαβάκη για αποζημιώσεις, εργάτες γης και κόστος παραγωγήςΣυνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά είχε σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Στην ατζέντα βρέθηκαν οι αποζημιώσεις των παγόπληκτων και πυρόπληκτων παραγωγών της Λακωνίας, το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης και το αυξημένο αγροτικό κόστος παραγωγής.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

Συναντήθηκα σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και του έθεσα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Λακωνίας.

Του ανέφερα ότι μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022, οι πληγέντες παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι η εκτιμηθείσα ζημία είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από την προκαταβολή που έλαβαν.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε για τον καλύτερο δυνατό χειρισμό της υπόθεσης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και του ΕΛΓΑ, προκειμένου σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο να υπάρξουν οι αναγκαίες λύσεις.

Στη συνέχεια, τού έθεσα το θέμα των πυρόπληκτων παραγωγών από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 και ζήτησα στην επικείμενη πληρωμή για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να συμπεριληφθούν και όλοι εκείνοι (οι κατά κύριο επάγγελμα) που δεν πήραν για διάφορους λόγους την προκαταβολή (προβλήματα στο ΜΑΑΕ, Κοπέρνικος κλπ.). Ο υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και δεσμεύθηκε να δοθεί λύση.

Τον ευχαρίστησα, επίσης, για το γεγονός της παράτασης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 της διαδικασίας κατά παρέκκλιση μετάκλησης εργατών γης (που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου), κάτι που είχα προτείνει με σειρά παρεμβάσεών μου στους συναρμόδιους υπουργούς. Εξάλλου του ζήτησα κατά την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία μέσω της οποίας θα εφαρμοστεί αυτή η παράταση, να απαλειφθεί ο περιορισμός στον αριθμό των απασχολούμενων εργατών γης για εποχική εργασία που ορίζει η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 430/5-2-2021), κάτι που κατά την άποψή μου θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ο υπουργός με ενημέρωσε ότι θα επαναπροσδιοριστεί νομοθετικά, η αναλογία των στρεμμάτων γης προς τους προβλεπόμενους εργάτες σε ορθολογική βάση και σύμφωνα με το είδος της καλλιέργειας. Παράλληλα ανέφερε ,ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης θα εξεταστεί άμεσα και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο πλέον με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να δοθεί μία μόνιμη λύση.Σχετικά με την αύξηση του κόστους παραγωγής, ανέφερα το παράδειγμα των λιπασμάτων και της θεαματικής αύξησης της τιμής τους. Ο υπουργός με ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ποσό ενίσχυσης που θα καλύψει σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης.


Σχόλια

LAKONES.gr

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟ με καταγωγή από τον Ασωπό Λακωνίας

EKTAKTO - Συνελήφθησαν 4 άτομα για ληστεία στη Λακωνία

Ο κύριος Γιώργος Δημόπουλος έφυγε… Έχοντας δίκαια κερδίσει «τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών»

ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΝΕΝΟΥΣ

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ