Λήψη μέτρων για μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων ζητεί ο Π. Νίκας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων“Την άµεση λήψη µέτρων εκ µέρους της Πολιτείας, για τη µείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων και την εξίσωση της επιδότησης του ρεύµατος µε άλλους κλάδους της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας” ζητεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον υπουργό:

“Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά µας προϊόντα και αποτελεί κορυφαίο εξαγώγιµο προϊόν. Είναι η πηγή του εισοδήματος για 500.000 ιδιοκτήτες ελαιόδεντρων, 1.300 ελαιοτριβείων, 32 πυρηνελαιουργείων και 600 τυποποιητηρίων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στους ελαιώνες και στις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Η έναρξη, όµως, της νέας ελαιοκοµικής περιόδου, βρίσκει τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων αντιµέτωπους µε την ενεργειακή κρίση, η οποία έχει αυξήσει υπέρµετρα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριµένα, το κόστος ανά τόνο παραγόμενου ελαιοκάρπου για ένα ελαιοτριβείο, έχει εκτιναχθεί από 10 ευρώ που ήταν το 2019 σε 60 έως 680 ευρώ σήµερα, ανάλογα µε τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτοντας στα ανωτέρω και τα υπόλοιπα προβλήµατα, όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, τα υψηλά ηµερομίσθια και το κόστος παραγωγής – τόσο στο χωράφι, όσο και στο ελαιοτριβείο- ο κλάδος του ελαιολάδου οδηγείται σε αδιέξοδο, µε σηµαντικότατες επιπτώσεις στην παραγωγή και προώθηση του βασικού µας προϊόντος, αλλά και στην τύχη των αγροτών και των επαγγελματιών.

Η δυσβάστακτη αυτή κατάσταση για έναν κλάδο, ο οποίος λειτουργεί εποχιακά και καλείται να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τις υποχρεώσεις του σε ετήσια βάση, απαιτεί την άµεση λήψη µέτρων εκ µέρους της Πολιτείας, για τη µείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων και την εξίσωση της επιδότησης του ρεύµατος µε άλλους κλάδους της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας”.
Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

"Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι... "

"Με λύπη μας ενημερωθήκαμε για την εκδημία δύο εξαίρετων συναδέλφων..."

Επιμνημόσυνη δέηση στη Λάγια για τον πεσόντα Μανιάτη Ήρωα Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ