"Δικαίωση Επιμελητηρίου Λακωνίας για την ελιά ποικιλίας Καλαμών"
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα απόφαση για την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON»ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γύθειο 5 Σεπτεμβρίου 2022

Το Επιμελητήριο Λακωνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 1773/251445 (ΦΕΚ4641 Β 02/09/2022) «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 3401/144590/22.12.2016

απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ‘’Αντικατάσταση της αρ. 3247/137259/06.12.2016 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μητρώο ποικιλιών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ’ αρ. 2955/120333/26.10.2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 3603) (Β΄ 4044)’’ (Β΄4460)», για την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», μετά από τη σχετική απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ).

Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων.

Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648) ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη σε εκ νέου έκδοσή της μετά από θετική εισήγηση της αρμόδιας (ΤΕΠΥ), λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά για τις ενέργειές του και την έκδοση αυτής της απόφασης που εξομαλύνει το πρόβλημα της εξαγωγής της ελιάς Καλαμών απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πρόβλημα που είχε οδηγήσει σε ασφυξία τους Έλληνες εξαγωγείς και αποτελούσε απειλή εις βάρος του εθνικού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, δικαιώνεται το Επιμελητήριο Λακωνίας που, αναγνωρίζοντας τη σπουδαία θέση του προϊόντος στο εθνικό εισόδημα και στην ταύτιση της ποιότητας με την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, από το 2020 ενεργοποιήθηκε και σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια και φορείς εκπροσώπησης παραγωγών, μεταποιητών και εξαγωγέων της ελιάς ποικιλίας καλαμών, διεκδίκησε την ανεύρεση λύσης, όπως αναφέρεται και στο σκεπτικό της απόφασης.

Επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο Λακωνίας πάντα στήριζε και στηρίζει τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ για το συγκριτικό τους πλεονέκτημα μιας και διακινούνται στο διεθνές εμπόριο όχι σαν απλά εμπορεύματα, αλλά ενσωματώνουν τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, την τεχνογνωσία και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών όπου παράγονται.

Συνημμένα το ΦΕΚ με την νέα απόφαση.

Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

"Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι... "

"Με λύπη μας ενημερωθήκαμε για την εκδημία δύο εξαίρετων συναδέλφων..."

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ