ΓΥΘΕΙΟ - ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ" με την στήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας



Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας, ξεκινά την ιστορία του από το μακρινό έτος 1907, τότε που ένας φωτισμένος δάσκαλος, ο Στυλιανός Κουτούπης, που είχε γεννηθεί το 1874 και απεβίωσε το 1945, εμπνεύστηκε τη σύσταση του Συνεταιρισμού για τους αγρότες του τόπου του. Η ιδέα αυτή του πρωτοπόρου Κουτούπη, πραγματοποιήθηκε κατά το έτος 1915, αφού τότε εγκρίθηκε από τον επί της Εθνικής Οικονομίας Υπουργό, Αθανάσιο Ευταξία, το Καταστατικό του με την επωνυμία «ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΤΡΙΝΑΣ». Έτσι, ο Συνεταιρισμός της Πετρίνας, είναι από τους πρώτους ιδρυθέντες στην Ελλάδα και ο μοναδικός που συνεχίζει από τότε μέχρι σήμερα, την αδιάκοπη λειτουργία του. Να σημειώσουμε βέβαια, ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας μας έφθαναν εκείνη την εποχή, μέχρι την Ελασσόνα Θεσσαλίας, αλλά αυτό δε μειώνει την αξία του ιστορικού Συνεταιρισμού της Πετρίνας που υλοποίησε πρώτος τη συνεταιριστική ιδέα. Είναι εξόχως εντυπωσιακά τα επιτεύγματα του Συνεταιρισμού αυτού, αφού πρώτος εφάρμοσε στην Ελλάδα, την καινοτόμο ιδέα της κοινής έκθλιψης του ελαιοκάρπου, κάτι που αποτελεί ανεπανάληπτο και κορυφαίο επίτευγμα στην εξέλιξη του θεσμού του συνεταιρισμού και της κοινωνικής συνοχής των μελών του, εκ της οποίας μόνο ευεργετικά πλεονεκτήματα προέρχονται για τους συνεταιρισμένους και τις οικογένειές τους. Επίσης, ο ίδιος Συνεταιρισμός, επιτυγχάνει την ποιοτική βελτίωση του ελαιολάδου, πραγματοποιώντας την έκθλιψη λίγες ώρες μετά από τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Το έτος 1951, εφαρμόζεται η πώληση του ελαιολάδου σε επώνυμα δοχεία και ακολουθεί μία πορεία γεμάτη από διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις. Ο Συνεταιρισμός κατά τα νεώτερα χρόνια της υπεραιωνόβιας ύπαρξής του, έχει τις ακόλουθες επιτυχίες : Τον Ιανουάριο του 1994, το Υπουργείο Γεωργίας, προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολλούς Συνεταιρισμούς του Νομού μας, μεταξύ των οποίων και τον Συνεταιρισμό Πετρίνας, για την ένδειξη Π.Ο.Π. δηλ. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ελαιολάδου. Στις 21 Ιουνίου 1996, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει και καταχωρεί την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) για το ελαιόλαδο, δύο μόνο Συνεταιρισμών του Νομού Λακωνίας, με τον Συνεταιρισμό Πετρίνας να είναι ο ένας εξ αυτών.

Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε την πιστοποίηση αυτή, λόγω της αναγνωρισμένης αξίας του ελαιολάδου της περιοχής Πετρίνας, το οποίο διακρίνεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά : Χρώμα κιτρινοπράσινο, με αποχρώσεις εξαρτώμενες από το στάδιο ωρίμανσης του καρπού κατά τη συγκομιδή. Γεύση ευχάριστη, σύνθετη, ελαφρότατα πικρή που κατά τη βρώση γλυκίζει. Άρωμα φρουτώδες, ιδιαίτερα έντονο όταν είναι φρέσκο. Διαυγές μετά από σχετικά μικρό χρόνο παραμονής σε ηρεμία από την παραγωγή του.


Σήμερα, ο Συνεταιρισμός Πετρίνας, στηριζόμενος από τους παραγωγούς του , οι οποίοι αριθμούν τα 350 περίπου μέλη και λειτουργώντας με μία ομάδα παραγωγών με 112 μέλη, συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα που καλύπτονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Αποτέλεσμα αυτής της επενδυτικής δραστηριότητας, είναι να λειτουργεί ο Συνεταιρισμός με σύγχρονο ελαιουργείο και τυποποιητήριο, εφοδιασμένο με όλες τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις για την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου.

Επίσης ο Συνεταιρισμός Πετρίνας, διαθέτει ιδιαίτερους χώρους αποθήκευσης του ελαιολάδου, οι οποίοι είναι 15 ανοξείδωτες δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 400 τόνων με δυνατότητα πλήρωσής τους με άζωτο για τη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η παραγωγή τώρα του Συνεταιρισμού, συνήθως φθάνει τους 500 τόνους τον χρόνο και από αυτή την ποσότητα, μέρος της τυποποιείται και εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Πολωνία και η Τσεχία ενώ ένα μέρος της αρχικής ποσότητας, φεύγει με τη μορφή χύδην προς τη γείτονα Ιταλία.

Ο Συνεταιρισμός εξελίσσεται συνεχώς και αυτό οφείλεται στους δραστήριους και φιλοπρόοδους Πετρινιώτες, που βρίσκονται στο τιμόνι της Διοίκησης και διαχείρισής του. Σύμφωνα με τα πρόσφατα ιστορικά στοιχεία του, κατά τα τελευταία 8 χρόνια υλοποιήθηκαν Προγράμματα συνολικού ύψους, άνω του ενός εκατομμυρίου Ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά, χρησιμοποιήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του ελαιοτριβείου και την προέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεών του.

Ως επιβεβαίωση της εξελικτικής και ανοδικής πορείας του Συνεταιρισμού Πετρίνας, έρχονται να προστεθούν στις παλαιές επιτυχίες του, τα νεότερα βραβεία που έχει αυτός αποσπάσει στους διεθνείς διαγωνισμούς παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου, στους οποίους συμμετέχει με το άριστο προϊόν του : Τα ανώτερα από αυτά είναι το ασημένιο Μετάλλιο στο Λονδίνο το 2018, το χρυσό Μετάλλιο στη Νέα Υόρκη το 2019, το χρυσό Μετάλλιο στο Τορόντο του Καναδά το 2021 και το χρυσό Μετάλλιο στο Βερολίνο, το 2022.

Τελειώνοντας την αναφορά μου για τον ιστορικό Συνεταιρισμό Πετρίνας, πρέπει να αναφέρω εμφαντικά τόσο την τωρινή αξιοζήλευτη λειτουργία και παραγωγή του, όσο και την επιτακτική ανάγκη της στήριξής του από τους παραγωγούς και συνεταίρους, ώστε να συνεχίσει αταλάντευτα την προοδευτική πορεία και εξέλιξή του στο μέλλον, ωφελώντας τον τόπο μας και τους ανθρώπους που καλλιεργούν όπως και οι πρόγονοί τους το ιερό δένδρο της ελιάς, προ αμνημονεύτων καιρών και χρόνων.

Από τη θέση αυτή, ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Καπασούρη και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας για την απόφασή τους να στηρίξουν ουσιαστικά, την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου μου για την Ελιά και το Λάδι, εδώ στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, στο πανέμορφο Γύθειο.




Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ