Ν. Κρητικός: Συνάντηση στο Υπ. Ναυτιλίας για τη συγκέντρωση πλοίων στο Λακωνικό Κόλπο



Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Νεοκλής Κρητικός: Συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τη συγκέντρωση πλοίων στο Λακωνικό Κόλπο


Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός σχετικά με την αύξηση παρουσίας σταθμευμένων πλοίων στον Λακωνικό Κόλπο.

Ο κ. Κρητικός μετέφερε την έντονη ανησυχία των Λακώνων συμπολιτών μας, καθώς πληροφορίες για μεταφορτώσεις ship-to-ship δημιουργούν ανησυχία για κάποιο ατύχημα διαρροής.

Ας δούμε όμως τι ισχύει:

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στον λακωνικό κόλπο αναπτύσσονται μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια κάθετα από κάθε σημείο της ακτής. Πέραν των 6 μιλίων αναπτύσσονται τα διεθνή ύδατα. Αντίστοιχα στον μεσσηνιακό κόλπο τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναπτύσσονται μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. Από εκεί με πέραν είναι και εκεί διεθνή ύδατα.


Αυτό συνέβη διότι η Ελλάδα στις 20 Ιανουαρίου 2021 αποφάσισε να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας και η σύμβαση του Montego Bay, για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους.


Η απόφαση αυτή υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής πριν του ΚΚΕ.


Προ της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο η στάθμευση των πλοίων και οι μεταφορτώσεις ship-to-ship γίνονταν και στον μεσσηνιακό κόλπο. Έτσι υπήρχε ένας διαμοιρασμός του αριθμού των πλοίων και δεν υπήρχε τέτοια συγκέντρωση στον λακωνικό κόλπο.


Εξαιτίας της γεωμορφολογίας και της γραμμής των 6 ναυτικών μιλίων υφίσταται μία κοιλότητα διεθνών υδάτων στο λακωνικό κόλπο, όπου εκεί μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα και χωρίς κάποια δυνατότητα παρέμβασης τα πλοία ή να κάνουν μεταφορτώσεις.

Αφού αναλύθηκαν τα παραπάνω ο κ.Κρητικός επιμένοντας στο να βρεθεί ένα εργαλείο περιορισμού του αριθμού των πλοίων, αναφέρθηκε στην ανάγκη αυξημένης επιτήρησης της διαδικασίας μέχρι νεωτέρας, με συνεχείς ελέγχους και παρουσία σκαφών αντιμετώπισης οποιασδήποτε αστοχίας ή παραβίασης των κανόνων απόρριψης εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως επίσης και την απόστασή τους από την ακτή.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό για αυστηρό έλεγχο και τήρηση των κανόνων που ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και η ελληνική νομοθεσία.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ