ΣΥΡΙΖΑ: Στις 6 Εθνικές Προτεραιότητες οι Αγρότες.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στ. Αραχωβίτης, Ολ. Τελιγιορίδου: Αλέξης Τσίπρας από ΔΕΘ 2022: Στις 6 Εθνικές Προτεραιότητες οι Αγρότες


Το διήμερο 17 &18 Σεπτεμβρίου από την 86Η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρ. πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτές υπάγονται σε 6 Εθνικές Προτεραιότητες υπό τον γενικό τίτλο Δικαιοσύνη Παντού.

Οι αγρότες και οι αγρότισσες, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση περιλαμβάνονται στις 4 από τις 6 Προτεραιότητες που ανακοίνωσε κατά την ομιλία του το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για τα εξής:


Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο


Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%.Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος

Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Τονίζεται ότι Οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.


Αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


Θεσπίζουμε αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


Καταργούμε το Τέλος Επιτηδεύματος.


Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ, με το λεγόμενο μοντέλο prosumer


Θεσπίζουμε ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όπως τ’ ονομάζουμε, 《Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις》


Ενισχύουμε τη Ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα


Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτoαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.


Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα εξαιρετικά επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες


Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννησή του μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. Το επίδομα μητέρας προσδιορίζεται στα 70 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 105 ευρώ για το δεύτερο και στα 140 ευρώ για το τρίτο. 7.


Το ίδιο ποσό προστίθεται στη σύνταξή της μητέρας από τη συνταξιοδότησή της και μετά, εφ' όρου ζωής.


Μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης (πχ. Ως εργάτες γης).

Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την αγροτική οικονομία ανέφερε:


Αλέξης Τσίπρας: Ευχαριστώ. Κρίμα που το ερώτημα σας γίνεται τόσο αργά για την Αγροτική παραγωγή. Δηλαδή πραγματικά αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα ως κίνδυνο ή να μείνουν τα χωράφια χέρσα, να σταματήσουν οι αγρότες να παράγουν, οι κτηνοτρόφοι μειώνουν τα κοπάδια τους, σφάζουν θηλυκά ζώα, εκεί είμαστε. Και άρα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις. Η μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο όπως ήταν πριν τα μνημόνια είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επανέλθει.


Η ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, η ουσιαστική επιδότηση ενίσχυση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες.


Και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες δομικού χαρακτήρα αλλαγές. Η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ.


Θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, μικροπιστώσεις.


Θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο αγρότη ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας αγρότης, να δώσουμε προοπτική στους Νέους Αγρότες να μείνουν στην ύπαιθρο για να παράξουν,


Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, και τη σύνδεση στο δίκτυο για να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν στις εκτάσεις που καλλιεργούν.


Βεβαίως πρέπει να δούμε την αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής γιατί είναι κρίσιμο θέμα.


Είχα βρεθεί και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τον περασμένο Απρίλη συζητώντας με επιστήμονες της χώρας μας το κρίσιμο κίνδυνο που διατρέχουμε επισιτιστικής κρίση. Με διαβεβαίωσαν ότι στη χώρα δεν θα αντιμετωπίσουμε ίσως ένα τέτοιο κίνδυνο άμεσα αλλά θα αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό κίνδυνο τρομακτικής αύξησης των τιμών σε ορισμένα προϊόντα.


Άρα θα πρέπει να υπάρχει και ένα συνολικότερο σχεδιασμός καλλιέργειας εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται σε αγρανάπαυση με επιδότηση συντελεστών παραγωγής χωρίς να χαθούν οι επιδοτήσεις του προγράμματος αγρανάπαυσης.


Συνδεδεμένες ενισχύσεις σε καλλιέργειες που προβλέπεται να εμφανίσουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα εξαιτίας της κρίσης.


Ειδικά προγράμματα στήριξης της παραγωγής στη νησιωτική χώρα αλλά και στις ορεινές περιοχές λόγω του υπερβολικού κόστους παραγωγής.


Νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης εάν αυτό το μοντέλο το παραγωγικό που έχουμε στηρίζεται αποκλειστικά στην τριτογενή τομέα στον τουρισμό τις υπηρεσίες και σε παραγωγή προϊόντων μέσης και χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό είναι κρίσιμο να το καταλάβουμε και νομίζω ότι προσπάθησα χθες από την ομιλία μου να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το ζήτημα.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό απόσπασμα από την Συνέντευξη Τύπου:

https://www.youtube.com/watch?v=QPHr133XLeg&t=11865s

Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE