ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τίμησε την 196η Επέτειο της Μάχης του Πολυαράβου



Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 οι τετραήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης για να τιμήσει τα 196 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Πολυαράβου.

Οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν κατά το διάστημα από 25 έως και 28 Αυγούστου σε Κόκκινα Λουριά, Τζεσφίνα – Μαλτσίνα κορυφώθηκαν χθες στον Πολυάραβο. Η ημέρα ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργούντος του Αιδεσιμότατου Πατέρα Στέφανου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της ένδοξης Μάχης του Πολυαράβου. Όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος «στον σκληροτράχηλο τόπο του Πολυαράβου διεξήχθη πριν από 196 χρόνια μια από τις καθοριστικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Στον Πολυάραβο ελάχιστοι πολέμησαν εναντίον πολλών, άοπλοι εναντίον πάνοπλων, άτακτοι εναντίων τακτικών, καταφέρνοντας να ταπεινώσουν τους εισβολείς και να σώσουν την ελευθερία της Ελλάδας» (…) «Μια χούφτα Μανιάτες, τον Αύγουστο του 1826, κι ενώ η Επανάσταση είχε “σβήσει” παντού, καταφέρουν με έναν τριήμερο επικό αγώνα στον Πολυάραβο ισχυρό πλήγμα κατά του Ιμπραήμ. Η αξιοθαύμαστη, ηρωική στάση των Μανιατών έδωσε ελπίδα και θάρρος στο αγωνιζόμενο Έθνος των Ελλήνων. Με τις νικηφόρες μάχες σε Βέργα, Διρό και Πολυάραβο, διατήρησαν ανεξάρτητη τη Μάνη, αναπτέρωσαν το κλονισμένο ηθικό των Αγωνιστών και κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες όλων των Ελλήνων για Ελευθερία».

Ο κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στο κεφαλαιώδες ζήτημα της αναγνώρισης του Μανιάτικου Αγώνα από την ελληνική Πολιτεία, τονίζοντας ότι η Μάνη έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.



«Παρακολουθώντας την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης διαπιστώνουμε την τεράστια συμβολή των προγόνων μας στην έναρξη, στη διεξαγωγή και την ολοκλήρωσή της. Ενώ όμως είναι πλέον δεδομένη η ιστορική τεκμηρίωση του Μανιάτικου Αγώνα από πληθώρα επιφανών ιστορικών επιστημόνων, η Μανιάτικη συνεισφορά παραμένει παραγνωρισμένη», τόνισε ο κ. Ανδρεάκος και κάλεσε για ακόμη μια φορά την επίσημη Πολιτεία να αποκαταστήσει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων αυτή την ιστορική αδικία και να μεριμνήσει για την αναγνώριση του ιστορικού χρέους απέναντι στη Μάνη, όπως της αξίζει.


Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Προέδρο του Συλλόγου των Απανταχού Πολυαραβιτών κ. Αναστάσιο Τζανάκο και στη συνέχεια ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Ιωάννη Ξιφαρά.

Ο κ. Ξιφαράς είπε στην ομιλία του πως ό,τι είναι το Βατερλώ για τον Ναπολέοντα, είναι ο Πολυάραβος και η Μάνη για τον Ιμπραήμ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η σημερινή ημέρα, η 28η Αυγούστου, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τους Μανιάτες, αλλά για όλους τους Έλληνες. Ήταν η μέρα, που ο Τούρκος κατακτητής, κατάλαβε τρία πράγματα: Πρώτον, ότι οι μέρες της κυριαρχίας του επί ελληνικών εδαφών είχε τελειώσει οριστικά. Δεύτερον, ότι παρά τα 400 χρόνια κατοχής, δεν κατάφερε ποτέ να υποδουλώσει το έθνος και την ψυχή των Ελλήνων. Και τρίτον, κατάλαβε με τον πιο πικρό τρόπο, ότι αυτό το κομμάτι γης που λέγεται Μάνη δεν το κατέκτησε και δεν θα το κατακτούσε ποτέ! Και ότι από αυτή τη γη άρχισε να ξηλώνεται η αυτοκρατορία του».

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που ακολούθησε την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα και οδήγησε σε εθνικό διχασμό, δίνοντας ευκαιρία στον Ιμπραήμ να αρχίσει επελάσεις προκειμένου να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση. Σήμερα είναι ημέρα υπερηφάνειας και απόδοσης τιμών. Αλλά είναι και μέρα περισυλλογής. Είναι έναυσμα να σκεφθούμε όλοι γιατί φτάσαμε στη μάχη του Πολυάραβου. Φτάσαμε γιατί το Έθνος υπέφερε από διχασμό. Διχασμό πολιτικό και κοινωνικό. Διχασμό που επέτρεψε στον εχθρό να ελπίζει -βάσιμα- ότι εύκολα μπορεί να κρατά αυτό τον υπόδουλο», τόνισε ο Γεν. Γραμματέας και έκλεισε την ομιλία του υποστηρίζοντας πως «Όπως τότε, έτσι και σήμερα, τόσο ο διχασμός, όσο και οι «γείτονες» Τούρκοι, παραμονεύουν. Αρκεί ένα στραβοπάτημα και όλα εκείνα για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι πρόγονοί μας σε αυτή εδώ τη γη, μπορεί να πάνε χαμένα. Και η απειλή δεν είναι μόνο ο κακός γείτονας. Στον πολυσύνθετο κόσμο που ζούμε, οι κίνδυνοι και οι απειλές είναι παντού. Γι’ αυτό οφείλουμε να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Να μην επιτρέψουμε τον διχασμό να καταστρέψει όσα χτίζουμε εδώ και δύο αιώνες. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε να «χτίζουμε». Σαν Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε. Και οι Μανιάτες, είμαστε το καλύτερο παράδειγμα».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Δήμαρχος δώρισε στο κ. Ξιφαρά ένα αναμνηστικό, το οποίο αποτελούσε γλυπτή αναπαράσταση της Μάχης του Πολυαράβου.



Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στην Βρύση του Πολυαράβου, όπου ο Δήμος Ανατολικής Μάνης παρέθεσε παραδοσιακό γεύμα με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας.


Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρέστησαν ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης ο Αιδεσιμότατος πατέρας Στέφανος, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών κ. κ. Ιωάννης Ξιφαράς που ήταν και ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΕΜ Συνταγματάρχης κ. Σωτήριος Τσαμπάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου Υπαστυνόμος Β’ κ. Γεώργιος Βασιλάκος, ο αναπ. Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Πυραγός κ. Ευγένιος Γεωργιάκος, ο Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Κανέλλος Δεμέστιχας, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης, εκπρόσωποι συλλόγων και φυσικά πλήθος κόσμου.

Την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων είχε ο Σύλλογος των Απανταχού Πολυαραβυτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου». Την παρουσίαση έκανε ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτριος Ροζάκης.
































Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ