O εορτασμός του Προφήτη Ηλία στην Ι.Μ. Γεωργιτσίου



Την μνήμη του προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου τίμησε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 η Αγία Εκκλησία μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος το απόγευμα της παραμονής χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στην προσφάτως ανασυσταθείσα φερώνυμη ιστορική Ιερά Μονή Γεωργιτσίου.

Στην ομιλία του προς τους ευλαβείς προσκυνητές, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο του τιμώμενου Προφήτη και στα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις διδαχές του. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής να στηρίζουν το ιστορικό Μοναστήρι, ενώ παράλληλα ευχήθηκε στο μέλλον να αναβιώσει η μοναστική ζωή και να αποτελέσει ο ευλογημένος αυτός τόπος άλλον έναν ‘’φάρο πίστεως και ελπίδας’’.

(φωτογραφίες: Ανδρέας Παπαθανασόπουλος και Δημήτριος Σκιαδάς)




Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου

Κατά τη σωζόμενη επιγραφή, το Καθολικό της Ιεράς Μονής κτίστηκε το 1619 με δαπάνη και επιμέλεια του Ιερομονάχου Νεοφύτου.

Ο Ιερός Ναός τιμάται στην μνήμη του Προφήτου Ηλία και ανήκει στον τύπον της απλής Βασιλικής, με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη και τρίπλευρο αψίδα. Η εσωτερική διακόσμηση διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση με εξαιρετικές αγιογραφίες ιστορικής σημασίας.

Η Ιερά Μονή ήταν σταυροπηγιακή και διαλύθηκε κατά τα Ορλωφικά.

Μόλις ο τόπος ησύχασε, εμφανίζεται νεός κτήτωρ της μονής, ο εκ Γεωργιτσίου προερχόμενος διδάσκαλος Ιερεμίας. Τούτο απαθανατίζει το σωζόμενο κτίσμα του, μια μαρμάρινη βρύση, η οποία αναγράφει:» Του ταπεινού και αμαρτωλού Ιερεμίου διδασκάλου- οι υδρευόμενοι, εύχεσθε υπέρ εμού- 1787.» Η βρύση αυτή πρέπει να κατασκευάστηκε , όταν είχαν αποπερατωθεί τα άλλα κτίσματα της ανακαινισθείσας πλέον Μονής.

Δεν υπάρχουν πλέον κελιά ή ερείπια των παλαιών κτισμάτων, καθώς αργότερα και με την διάλυση της Μονής, κατασκευάστηκε από τα οικοδομικά υλικά, νέος Ναός του Προφήτου Ηλία, ευμεγέθης, που υπάρχει μέχρι σήμερα. ( Πηγή: Το Μονύδριο του Προφήτου Ηλίου, παρα το Γεωργίτσι, του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου, Αθήνα 1983).

Να σημειωθεί, ότι, κατά την παράδοση, στην Ιερά Μονή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε κρυφό σχολειό, καθώς ο τελευταίος Ηγούμενος, ο Ιερεμίας, ήταν ιεροδιδάσκαλος.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται ανάμεσα σε πλατάνια και με πλούσια δασική βλάστηση , και μέχρι σήμερα διατηρεί τον παλαιό και ιστορικής αξίας Ναό αλλά και τον νέο, ο όποιος βρίσκεται όπισθεν του παλαιού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες υπεραιωνόβιων κατοίκων και ιστορικών με γνώση της τοπικής ιστορίας, ο ήρωας της επανάστασης Παπαφλέσσας, διέμενε στην ανωτέρω Μονή για μεγάλο διάστημα κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Επίσης το Μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό.

Το απόγευμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην προσφάτως ανασυσταθείσα ιστορική Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου (με πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με υπ” αριθμόν 1672/928/12-05-2021) τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας. Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, έγινε η τοποθέτηση του Ηγουμενοσυμβουλίου με Ηγουμενεύοντα τον Πανοσ. Αρχ. Ευσέβιο Ρασσιά και μέλη τον π. Ιωάννη Καστρή, εφημέριο Γεωργιτσίου, και τους κυρίους Σταύρο Γιατράκο, Ηλία Μάρκο και Χρήστο Τσιχλή, που είναι και ο νομικός σύμβουλος της Μονής.

Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτη – Καστόρι – Λογκανίκος, γεγονός που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη για τους προσκυνητές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6936693681

Ηγουμενεύων Αρχ. Ευσέβιος Ρασσιάς,

Εmail: ieramoniprofitouhlia@yahoo.com

Facebook : Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Γεωργιτσίου












Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ