O εορτασμός του Προφήτη Ηλία στην Ι.Μ. ΓεωργιτσίουΤην μνήμη του προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου τίμησε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 η Αγία Εκκλησία μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος το απόγευμα της παραμονής χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στην προσφάτως ανασυσταθείσα φερώνυμη ιστορική Ιερά Μονή Γεωργιτσίου.

Στην ομιλία του προς τους ευλαβείς προσκυνητές, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο του τιμώμενου Προφήτη και στα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις διδαχές του. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής να στηρίζουν το ιστορικό Μοναστήρι, ενώ παράλληλα ευχήθηκε στο μέλλον να αναβιώσει η μοναστική ζωή και να αποτελέσει ο ευλογημένος αυτός τόπος άλλον έναν ‘’φάρο πίστεως και ελπίδας’’.

(φωτογραφίες: Ανδρέας Παπαθανασόπουλος και Δημήτριος Σκιαδάς)
Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου

Κατά τη σωζόμενη επιγραφή, το Καθολικό της Ιεράς Μονής κτίστηκε το 1619 με δαπάνη και επιμέλεια του Ιερομονάχου Νεοφύτου.

Ο Ιερός Ναός τιμάται στην μνήμη του Προφήτου Ηλία και ανήκει στον τύπον της απλής Βασιλικής, με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη και τρίπλευρο αψίδα. Η εσωτερική διακόσμηση διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση με εξαιρετικές αγιογραφίες ιστορικής σημασίας.

Η Ιερά Μονή ήταν σταυροπηγιακή και διαλύθηκε κατά τα Ορλωφικά.

Μόλις ο τόπος ησύχασε, εμφανίζεται νεός κτήτωρ της μονής, ο εκ Γεωργιτσίου προερχόμενος διδάσκαλος Ιερεμίας. Τούτο απαθανατίζει το σωζόμενο κτίσμα του, μια μαρμάρινη βρύση, η οποία αναγράφει:» Του ταπεινού και αμαρτωλού Ιερεμίου διδασκάλου- οι υδρευόμενοι, εύχεσθε υπέρ εμού- 1787.» Η βρύση αυτή πρέπει να κατασκευάστηκε , όταν είχαν αποπερατωθεί τα άλλα κτίσματα της ανακαινισθείσας πλέον Μονής.

Δεν υπάρχουν πλέον κελιά ή ερείπια των παλαιών κτισμάτων, καθώς αργότερα και με την διάλυση της Μονής, κατασκευάστηκε από τα οικοδομικά υλικά, νέος Ναός του Προφήτου Ηλία, ευμεγέθης, που υπάρχει μέχρι σήμερα. ( Πηγή: Το Μονύδριο του Προφήτου Ηλίου, παρα το Γεωργίτσι, του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου, Αθήνα 1983).

Να σημειωθεί, ότι, κατά την παράδοση, στην Ιερά Μονή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε κρυφό σχολειό, καθώς ο τελευταίος Ηγούμενος, ο Ιερεμίας, ήταν ιεροδιδάσκαλος.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται ανάμεσα σε πλατάνια και με πλούσια δασική βλάστηση , και μέχρι σήμερα διατηρεί τον παλαιό και ιστορικής αξίας Ναό αλλά και τον νέο, ο όποιος βρίσκεται όπισθεν του παλαιού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες υπεραιωνόβιων κατοίκων και ιστορικών με γνώση της τοπικής ιστορίας, ο ήρωας της επανάστασης Παπαφλέσσας, διέμενε στην ανωτέρω Μονή για μεγάλο διάστημα κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Επίσης το Μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό.

Το απόγευμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην προσφάτως ανασυσταθείσα ιστορική Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου (με πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με υπ” αριθμόν 1672/928/12-05-2021) τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας. Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, έγινε η τοποθέτηση του Ηγουμενοσυμβουλίου με Ηγουμενεύοντα τον Πανοσ. Αρχ. Ευσέβιο Ρασσιά και μέλη τον π. Ιωάννη Καστρή, εφημέριο Γεωργιτσίου, και τους κυρίους Σταύρο Γιατράκο, Ηλία Μάρκο και Χρήστο Τσιχλή, που είναι και ο νομικός σύμβουλος της Μονής.

Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτη – Καστόρι – Λογκανίκος, γεγονός που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη για τους προσκυνητές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6936693681

Ηγουμενεύων Αρχ. Ευσέβιος Ρασσιάς,

Εmail: ieramoniprofitouhlia@yahoo.com

Facebook : Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Γεωργιτσίου
Σχόλια

LAKONES.gr

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

EKTAKTO - Συνελήφθησαν 4 άτομα για ληστεία στη Λακωνία

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟ με καταγωγή από τον Ασωπό Λακωνίας

ΣΠΑΡΤΗ - ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ "ΓΑΖΩΣΑΝ" ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Νέα Οφθαλμίατρος στη Ν.Μ. Μολάων - 17η κατά σειρά πρόσληψη μόνιμου Ιατρού !

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ