ΦΡΑΓΜΑ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ: Η Αναστασία Κανελλοπούλου μετέφερε στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τα συμπεράσματα από την ημερίδα

   




         


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΦΡΑΓΜΑ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ



Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία και πρόσκληση του βουλευτή Λακωνίας κ Θανάση Δαβάκη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη , 30/6/2022 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κύρια αντικείμενο τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα της Λακωνίας και τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου , ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Γεώργιος Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης

Από την πλευρά της Λακωνίας, παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ Θανάσης Δαβάκης, εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ Τρινάσου για το μεγάλο έργο του Τρινάσου, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Αναστασία Κανελλοπούλου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βρεσθένων κ Γιάννης Δημαράς, εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής του Φράγματος της Κελεφίνας και ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας κ Γιώργος Δελακοβίας με μέλη του ΔΣ .

Σχετικά με το Φράγμα της Κελεφίνας ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσαν ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτιμούν ότι θα γίνει η προκήρυξη του έργου και δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Φράγματος έχει δοθεί οριστική τιμή μονάδος για τις απαλλοτριώσεις, θα είναι δυνατή η καταβολή του 80% των αποζημιώσεων και η εγκατάσταση του εργολάβου στα σημεία όπου υπάρχει οριστική τιμή μονάδος.

Σχετικά με την μελέτη των δικτύων του Φράγματος ενημέρωσαν ότι ετοιμάζεται η προκήρυξη της μελέτης, η οποία εκτιμούν ότι θα δημοσιοποιηθεί και αυτή εντός του Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του ο κ Γιάννης Δημαράς, πρόεδρος κοινότητας Βρεσθένων μετέφερε τις ενστάσεις των παρακείμενων του Φράγματος κοινοτήτων του πρώην Δήμου Οινούντος, οι οποίες αν και φιλοξενούν στα εδάφη τους το Φράγμα , δεν προβλέπεται από την μέχρι σήμερα μελέτη να πάρουν ποσότητες νερού για άρδευση μιας και οι πηγές άρδευσης θαβονται από το Φράγμα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Αναστασία Κανελλοπούλου μετέφερε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα συμπεράσματα από την ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί από την Ομάδα Πρωτοβουλίας (Ινστιτούτο Σπαρτης, κοινότητες Πρ. Δήμου Οινούντος, Συλλογικοί φορείς πρ. Δήμου Οινούντος ) στο Διοικητήριο Λακωνίας στις 2/10/2020 και σύμφωνα με τα οποία είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να εξεταστεί η δυνατότητα άρδευσης και των περιοχών ανατολικά του Ευρώτα, οι οποίες σήμερα αρδεύουν με αντλήσεις από 250 έως και 650 μέτρα, πρόβλημα και κόστους παραγωγής και επιτάχυνσης της υφαλμύρωσης που παρατηρείται πολύ έντονα στην παραλιακή ζώνη Σκάλας – Γλυκόβρυσης - Ασωπού - Παπαδιανίκων.

Τα συμπεράσματα της παραπάνω ημερίδας στα οποία απάντησαν θετικά όλοι οι παρευρισκόμενοι θεσμικοί παράγοντες είναι τα ακόλουθα:

1. Να δημιουργηθεί και πρόσθετος αγωγός που θα παροχετεύσει νερό για άρδευση από το Φράγμα Κελεφίνας στις Κοινότητες του πρώην Δήμου Οινούντος ( Σελλασία, Κονιδίτσα, Βρέσθενα, Βασσαράς Βουτιάνοι, Θεολόγος).

2. Να δοθεί η δυνατότητα με φυσική ροή να αρδευθούν από το Φράγμα Κελεφίνας εκτάσεις του πρώην Δήμου Θεραπνών και συγκεκριμένα εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο των Κοινοτήτων Κεφαλά, Χρυσάφων, Αγίων Αναργύρων, Γκοριτσάς, Καλλονής όπου το νερό μπορεί να φθάσει με φυσική ροή και σε συνδυασμό με μικρή άντληση. Η πρόταση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της άντλησης με γεωτρήσεις από 250 έως και 600 μέτρα βάθος για την άρδευση των ελαιοδένδρων, όπως γίνεται σήμερα.

4. Σε ό,τι αφορά στις Παραευρώτειες Κοινότητες του Δήμου Σπάρτης, Αφυσσού, Πλατάνα, Σκούρα, Αμύκλες, στις κοινότητες του πρώην Δήμου Μυστρά, όπως και στις κοινότητες του πρώην Δήμου Φάριδος , αυτές προβλέπεται ήδη να αρδευτούν από το Φράγμα Κελεφίνας και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει .

Την αναφορά στο Φράγμα της Κελεφίνας έκλεισε ο Υπουργός λέγοντας ότι το έργο αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Υπουργείου. Αναφέρθηκε στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σταύρο Αραχωβίτη που ενέταξε το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και στον πρώην Νομάρχη Λακωνίας κ Κώστα Φούρκα , ο οποίος ξεκίνησε όλη την διαδικασία για την δημιουργία του Φράγματος από το 2007 και ακόμα και σήμερα ασχολείται με την υποστήριξη του έργου.

Εμείς για την ιστορική αλήθεια θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα του Φράγματος της Κελεφίνας ανακίνησε το 2018 το Ινστιτούτο Σπάρτης με έρευνα που πραγματοποίησε ο συνεργάτης υδρογεωλόγος κ Σταύρος Καλαβρυτινός και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Αναστασία Κανελλοπούλου, στην οποία έρευνα αποδείχθηκε ότι ήδη από το 2015 είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και το έργο ήταν ολοκληρωμένο με εγκεκριμένες όλες τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις του και ώριμο για την δημοπράτησή του .

Στην συνέχεια σε άρθρο της κ Κανελλοπούλου με τίτλο «Χρυσή ευκαιρία» που δημοσιεύθηκε στα τοπικά μέσα στις 15/10/2018 καλούσε τον τότε Λάκωνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σταύρο Αραχωβίτη να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα , πράγμα που έγινε με την άμεση θετική ανταπόκριση του κ Αραχωβίτη . Ήταν η τέλεια συγκυρία για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του Νομού μας!

Οι βουλευτές του Νομού μας επανήλθαν έκτοτε αρκετές φορές στο θέμα του Φράγματος της Κελεφίνας και η συλλογική προσπάθεια οδήγησε και στην χθεσινή σύσκεψη όπου κατέστη σαφές ότι το έργο έφθασε στην τελική φάση του και πλέον προκηρύσσεται !

Ευχαριστούμε όλους όσοι από τον θεσμικό τους ρόλο ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της Ομάδας Πρωτοβουλίας και συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του έργου!

Ευχαριστούμε τον βουλευτή Λακωνίας κ Αθανάσιο Δαβάκη για την πρόσκληση στην χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , η οποία πραγματοποιήθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο και έδωσε την πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα ενημέρωση που προαναφέραμε.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ