ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣτην εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξη Τύπου το πρωί σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία έγινε συμπληρωματική κατανομή για την κάλυψη των δαπανών δακοκτονίας στις Περιφέρειες, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτείται με 1.082.000 ευρώ επιπλέον.

Οπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, πλέον η συνολική χρηματοδότηση για όλη την Περιφέρεια ανέρχεται σε ποσό πάνω από 10.000.000 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι με την επιπλέον πίστωση δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης και τέταρτου ψεκασμού για όλους, εφ’ όσον απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Επίσης, ο Στ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι μετά από αιτήματα των αναδόχων του προγράμματος, αποφασίστηκε -σύμφωνα και με το ισχύον νομικό πλαίσιο-, να δοθεί επιπλέον ποσό 10% για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων εξ αιτίας της διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων.

Στην αναφορά του για την εξέλιξη του προγράμματος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα τόνισε ότι οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανά Περιφερειακή Ενότητα και ο προγραμματισμός όλων των Ενοτήτων προβλέπει έναρξη των ψεκασμών την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενοθ Ιουλίου, ανάλογα πάντα και με τα ευρήματα της παγιδοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Π.Ε., όπου απαιτήθηκε, αξιοποίησαν πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει -για το τρέχον έτος- την υπογραφή συμβάσεων με τους προσωρινούς αναδόχους του προγράμματος δακοκτονίας με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίησή του.

Αναλυτικά, ανά Περιφερειακή Ενότητα, το πρόγραμμα εξελίσσεται ως εξής:ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 6.095.394 ευρώ (ψεκασμοί 5.238.825 και παγιδοθεσία 856.569 ευρώ). Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους προσωρινούς αναδόχους των ψεκασμών και προχωρεί η διαδικασία συμβασιοποίησης. Οσον αφορά στην παγιδοθεσία, αυτή έχει προχωρήσει με τους προσωρινούς αναδόχους και έχει ήδη γίνει η πρώτη ανάρτηση των παγίδων, η οποία θα δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις του δακοπληθυσμού εντός των ημερών.

Η διαγωνιστική διαδικασία είχε και κάποιες δυσκολίες, συνέχισε ο Στ. Αναστασόπουλος, αναφέροντας για παράδειγμα την τοπική κοινότητα Καλλιθέας, όπου δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για το τμήμα αυτό.

Επίσης, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου -δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης- αναδείχθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις κοινότητες Εξωχωρίου, Προαστίου, Σωτηριάνικων, Κέντρου, Βέργας και Προσηλίου, στον Δήμο Δυτικής Μάνης, επειδή ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος ακυρώθηκε, με συνέπεια να απαιτείται νέα διαγωνιστική διαδικασία για τις εν λόγω κοινότητες.

Οσον αφορά, τέλος, στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι είναι αρκετά πλούσια με τοπικές διαφοροποιήσεις.ΛΑΚΩΝΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 2.350.910,83 ευρώ (ψεκασμοί 2.167.430,61 και παγιδοθεσία 183.480,22 ευρώ). Εχουν εγκριθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι των ψεκασμών και προχωρεί η διαδικασία συμβασιοποίησης. Προσδιορίζεται η έναρξη των ψεκασμών αρχές Ιουλίου.

Οσον αφορά στην παγιδοθεσία, οι προσωρινοί ανάδοχοι έχουν εγκριθεί και η ανάρτηση των παγίδων προγραμματίζεται άμεσα.

Από την διαγωνιστική διαδικασία δεν προέκυψε ανάδοχος για 12 κοινότητες, επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και ήδη προγραμματίζονται νέοι διαγωνισμοί.

Τα άγονα τμήματα του διαγωνισμού είναι, Αγγελώνα, Αγιος Ιωάννης – Μονεμβασιά, Ανω Καστένα Βοιών, Βασιλική – Γοράνοι, Βρέστενα, Σελλασία – Κονιδίτσα, Βουτιάνοι – Κλαδάς, Θεολόγος και Σκαμνάκι, συνολικού προϋπολογισμού 243.360 ευρώ.

Οσον αφορά στην ανθοφορία της ελιάς, στη Λακωνία είναι αρκετά πλούσια ενώ η καρπόδεση είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια.ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 604.000 ευρώ (ψεκασμοί και παγιδοθεσία).

Οι προσωρινοί ανάδοχοι του διαγωνισμού έχουν υπογράψει συμβάσεις, η παγιδοθεσία έχει ξεκινήσει αρχές Ιουνίου και οι ψεκασμοί προβλέπεται να ξεκινήσουν στο μέσο της επόμενης εβδομάδας.ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Διαγωνισμός ετήσιος, προϋπολογισμός 301.000 ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε με υπογεγραμμένες συμβάσεις οριστικών αναδόχων παγιδοθεσίας και ψεκασμών.

Η παγιδοθεσία ξεκίνησε αρχές Ιουνίου, ενώ οι ψεκασμοί προβλέπονται να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου. Η ανθοφορία για την Κορινθία δεν ήταν εκτεταμένη με συνέπεια η φετινή παραγωγή να αναμένεται μειωμένη σε σημαντικό ποσοστό.ΑΡΚΑΔΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμού 1.060.600 ευρώ. Εχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των οριστικών αναδόχων ψεκασμών και παγιδοθεσίας.

Η ανάρτηση των παγίδων για την περιοχή της Κυνουρίας, όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Αρκαδία, έχει ξεκινήσει και αναμένονται ψεκασμοί αρχές Ιουλίου.

Η ανθοφορία ήταν πολύ καλή στην Αρκαδία όπως και η καρπόδεση.


Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ