ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ για χαμηλές τιμές & αυξανόμενο κόστος παραγωγής

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στ. Αραχωβίτης: «Μήπως ο Πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να υποβάλλει αίτηση ΟΣΔΕ, εξ' ου και η παράταση μέχρι τις 14/7; »

“Δόθηκε παράταση για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ μέχρι 14/7 καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί πάνω από 250.000 αιτήσεις, ενώ λέγατε πριν λίγες ημέρες ότι το σύστημα "τρέχει" και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι πριν από λίγες μέρες λέγατε -και τα στελέχη σας πανηγύριζαν- ότι έχουμε μια καλή πορεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ και τώρα τελικά διαπιστώσατε ότι μάλλον δεν είναι έτσι. Και το δεύτερο είναι: μήπως η παράταση δόθηκε επειδή συγκεκριμένα κάποιος δεν έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ; Μήπως ο Πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να υποβάλει τη δήλωσή του;”

Mε την παραπάνω δήλωση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει λίγες μέρες νωρίτερα σχετικά με την ασφυξία που προκαλούν στον Έλληνα παραγωγό οι χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος.

Από τη μεριά δε του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης το μόνο που άκουσαν οι παραγωγοί αυτής της χώρας είναι την παραδοχή ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα δεν ήταν αποτελεσματικά και την παραπομπή σε μελλοντικά μέτρα, και μάλιστα "διαρθρωτικού χαρακτήρα"!

“Εμείς πάλι αναρωτιόμαστε αν θα υπάρχουν αγρότες μέχρι τότε. Οι Έλληνες αγρότες φτωχοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησής σας και ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά και πιο γενναία μέτρα, που μέχρι τώρα δεν τα έχουμε δει. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα ώστε να σωθεί οτιδήποτε, αν σώζεται” ήταν το σχετικό σχόλιο του βουλευτή.


Στο πρόσφατο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, οι Υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ διαπίστωσαν αυτό που βλέπουν παραγωγοί και καταναλωτές, ότι δηλαδή, η αύξηση των τιμών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής που εξανεμίζει το όποιο περιθώριο κέρδους, με αποτέλεσμα οι αγρότες να φτωχοποιούνται σε πολύ-πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Αυτή είναι μία διαπίστωση που αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου ο γενικός δείκτης τιμών εισροών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία για τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, παρουσίασε αύξηση πάνω από 25%.


Το τελευταίο διάστημα έρχεται, όμως, και μία άλλη αντίδραση που καταγράφεται από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, από τις διακοπές ηλεκτροδοτήσεων τόσο σε ΤΟΕΒ, όσο και σε ιδιωτικές γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ο κίνδυνος πλέον από τα στοιχεία της κατάρρευσης της πρωτογενούς παραγωγής. “Κι όταν λέμε ότι καταγράφεται, εννοούμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία τιμών που απολαμβάνει ο καταναλωτής, βλέπουμε ότι η χώρα μας το τελευταίο 10μηνο είναι σταθερά στις δύο χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη μαζί με την Κροατία και μάλιστα, τους τελευταίους 4 μήνες έχει πιάσει πάτο” συμπλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης.


Και πρόσθεσε: “Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που έχετε λάβει μέχρι τώρα, προφανώς, δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, συνεπάγεται ότι έχουμε εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και από Σεπτέμβρη θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στη γεωργία στο σύνολό της, δηλαδή στη νέα καλλιεργητική περίοδο”.


To βίντεο από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ:


https://www.youtube.com/watch?v=kS

mUxy47esc


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:


Αθήνα, 16 Ιουνίου 2022


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: «Ασφυξία για τον Έλληνα παραγωγό οι χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος»

Στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ τόνισαν ότι οι τιμές παραγωγού μπορεί να αυξάνονται συχνά αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το υπέρογκο κόστος στην παραγωγή του αγροτικού προϊόντος με συνέπεια την εξαφάνιση του περιθωρίου κέρδους των αγροτών.


Η παραπάνω κοινή διαπίστωση είναι πιο δραματική για τους αγρότες της χώρας μας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το κόστος παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία συνεχίζει την ανοδική του πορεία.


Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία Κτηνοτροφία του μηνός Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 25,4% έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Απριλίου 2021 με τον Απρίλιο 2020. Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνονται και από τη Eurostat. Από το περσινό καλοκαίρι και μετά παρατηρήθηκε μια ιλιγγιώδης νέα άνοδος του κόστους των εισροών με αιχμή την ενέργεια, τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.


Η αντίδραση της Κυβέρνησης μέχρι τώρα είναι εντελώς ανεπαρκής έως καταστροφική. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε ιδιωτικές γεωτρήσεις αλλά και ΤΟΕΒ έχουν γίνει καθημερινές, αφήνοντας απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το ζωικό κεφάλαιο κάθε μέρα μειώνεται. Αποτέλεσμα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα σταματήσει η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας.


Ταυτόχρονα όμως με την παραπάνω δυσμενέστατη για τη χώρα μας εικόνα λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, η χώρα μας κατατάσσεται, σύμφωνα με την Eurostat, σταθερά τον τελευταίο χρόνο, δεύτερη από το τέλος στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί (με μόνη χειρότερη την Κροατία).


Επειδή ο Έλληνας παραγωγός αγοράζει την ενέργεια αλλά και άλλα εφόδια στις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, ενώ πουλάει τα αγροτικά του προϊόντα στη φθηνότερη τιμή σχεδόν από όλους τους άλλους Ευρωπαίους αγρότες.


Επειδή τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν τη ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, το οποίο πιέζεται δυσανάλογα πολύ σε σχέση με τους λοιπούς Ευρωπαίους αγρότες από τις δυσμενείς συνθήκες της σχέσης κόστους παραγωγής/τιμής παραγωγού που αναπτύσσονται στη χώρα μας.


Επειδή υπό αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος για την μείωση της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων αλλά και τη διατάραξη της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας μεγαλώνει.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαρκώς αυξανόμενη συρρίκνωση του εισοδήματος όλων ανεξαίρετα των Ελλήνων παραγωγών;


Ποια συγκεκριμένα επιπλέον δραστικά μέτρα ανά τομέα προτίθεται να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του Υπουργείου για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων;Ο Ερωτών Βουλευτής


Αραχωβίτης Σταύρος

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ