"Γιατί απορρίφθηκαν οι προτάσεις για τα ΕΠΑΛ στη Λακωνία;"Δαβάκης προς Κεραμέως: Γιατί απορρίφθηκαν οι προτάσεις για τα ΕΠΑΛ στη Λακωνία;

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την άρνηση του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ) να εγκρίνει τη δημιουργία της ειδικότητας του Βοηθού Νοσηλευτή στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σπάρτης και της Ειδικότητας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Γυθείου, κατέθεσε ο Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης δήλωσε σχετικά:

Σε συνέχεια της σημαντικής προσπάθειας της κυβέρνησης, με τον νόμο 4763/2020, να προσαρμοστούν τα Επαγγελματικά Λύκεια στις ανάγκες τις αγοράς εργασίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας έχει προτείνει στο υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία δυο νέων ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ της Λακωνίας, και συγκεκριμένα την ειδικότητα του Βοηθού Νοσηλευτή για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σπάρτης στον ήδη υπάρχοντα Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας και την δημιουργία Τομέα και Ειδικότητας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Γυθείου.

Το αρμόδιο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Σ.Σ.Π.Α.Ε) υπέβαλλε στις 30/3/2022 θετική εισήγηση και για τις δυο αυτές προτάσεις προς το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ). Το σκεπτικό ήταν ότι για την ειδικότητα βοηθού νοσηλευτή υπάρχει ήδη ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλη τη Λακωνία για την ειδικότητα αυτή, ότι υπάρχει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, ότι το σχολείο διαθέτει ήδη τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και ότι ο Δήμος Σπάρτης με έγγραφό του βεβαιώνει την ανάληψη δαπάνης λειτουργικών εξόδων. Για την ειδικότητα των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων το σκεπτικό της εισήγησης ήταν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς νέους στην περιοχή και επιπλέον ότι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης αναλαμβάνει και αυτός το κόστος της ίδρυσης και της λειτουργίας του Τμήματος.

Δυστυχώς, το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης απέρριψε τις προτάσεις αυτές. Όπως είναι, όμως, φανερό το ΚΣΕΕΚ δεν έλαβε υπόψη του ότι, λόγω της κατασκευής από το Ίδρυμα Νιάρχος του νέου υπερσύγχρονου Νοσοκομείου της Σπάρτης, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο προσεχές μέλλον η ζήτηση για εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στη Λακωνία και, κατ’ επέκταση, η ανάγκη για παροχή σχετικής εκπαίδευσης, η οποία, λόγω της μεταφοράς της Νοσηλευτικής Σχολής από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, δεν θα μπορεί να καλυφθεί τοπικά. Επίσης, όσον αφορά τη δημιουργία τομέα Ναυτικών Επαγγελμάτων η αρμόδια επιτροπή δεν έλαβε υπόψη το γεγονός της ίδρυσης προσεχώς, μετά από σχετική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν)στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας.

Για τους λόγους αυτούς, κατέθεσα Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητώ να πληροφορηθώ τους λόγους οι οποίοι συνετέλεσαν στην απόρριψη των προτάσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, καθώς και τις προθέσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος αυτού υπό το φως των δεδομένων που προαναφέρθηκαν, δηλαδή την ίδρυση του νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη και της Α.Ε.Ν στη Νεάπολη Βοιών.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ