Συνάντηση Αραχωβίτη - Τελιγιορίδου με ΒιοκαλλιεργητέςΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, η βουλεύτρια Καστοριάς και Αν. Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Ολ. Τελιγιορίδου συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΑΑ) και του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Βιοκαλλιεργητών Αγορών Περιφέρειας Αττικής αποτελούμενη από τους κ.κ Ηλία Μαυριά, βιοκαλλιεργητή και πρόεδρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Βιοκαλλιεργητών Αγορών Περιφέρειας Αττικής, Ι. Δελή, βιοκαλλιεργητή, μέλος του ΔΣ του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Βιοκαλλιεργητών Αγορών Περ. Αττικής, Σοφία Καραμάνου βιοκαλλιεργήτρια, Μέλος του Δ.Σ του ΣΥΒΑΑ, Σταμ. Μπεζεριάνο βιοκαλλιεργητή, Διαχειριστή ΣΥΒΑΑ και Μ. Καραμπάση βιοκαλλιεργητή, πρόεδρο της Ένωσης βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.

Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα παραγωγής. Το πρώτο και βασικότερο, η υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα του κόστους ενέργειας, που, όπως εξέθεσαν οι βιοκαλλιεργητές, είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα στην προσπάθειά τους να παράξουν με βιολογικές μεθόδους.


Η ανικανότητα της κυβέρνησης να παρέμβει οδηγεί σε μείωση της παραγωγής έως και πάνω από 50%. Η όλο και μειούμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων δε, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής συμπιέζουν δραματικά πλέον το περιθώριο κέρδους. Οι εργάτες γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι, λόγω κυρίως της φυγής για να βρουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Σαν συνέπεια, οι αυξημένες ανάγκες της βιολογικής καλλιέργειας σε εργατικό δυναμικό καλύπτονται πλέον όλο και πιο δύσκολα. Αλλά και ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βιώνουν άδικους αποκλεισμούς όταν χάνουν την παραγωγή και το κεφάλαιό τους από τις διαρκώς εντεινόμενες αντίξοες καιρικές συνθήκες.


Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η απώλεια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας και η εγκατάλειψή της. Όσον αφορά στον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα και τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων, η λειτουργία τους έγινε εφικτή χάρις στην ΚΥΑ (1978/157498/2019 - ΦΕΚ 2710/Β/2-7-2019) που εκδόθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον πλέον πρωτοπόρο θεσμικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εφαρμογή της ανέδειξε την ανάγκη ορισμένων βελτιώσεων που θα πρέπει να καταστήσουν το πλαίσιο ακόμα πιο προωθημένο.

Τέθηκε επίσης η ανάγκη ενδυνάμωσης των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ που ασκούν σχετικές αρμοδιότητες. Οι απαραίτητοι έλεγχοι που θεσπίστηκαν με την ΚΥΑ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εδραίωση της αξιοπιστίας των βιολογικών αγροτικών προϊόντων και των βιολογικών αγορών στο καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, είναι αναγκαία η ταχεία και άρα έγκαιρη διενέργειά τους.

Από την πλευρά των Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίστηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο αγροτικός κόσμος και προφανώς και οι βιοκαλλιεργητές, όπως το θέμα των εργατών γης και του ΕΛΓΑ είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης της ΝΔ, που οδήγησαν στην αφαίρεση ΑΜΚΑ, σε νέα αποτρεπτική νομοθέτηση και σε ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους εργάτες γης και σε εγκληματική κωλυσιεργία στην αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μείωση του ενεργειακού κόστους είναι δημόσια κατατεθειμένες αλλά η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τον παραγωγικό κόσμο και τις αποτελεσματικές πολιτικές για την επίλυση των προβλημάτων του, παραμένοντας επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και μόνον.


Σχόλια

Πελοπόννησος EXPO

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ