Δ.Λ.Τ. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: Απάντηση σε δημοσίευμα της κας Σπυριδάκου (2/6/2022)


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
 9 /6/2022
Απάντηση σε δημοσίευμα της κας Σπυριδάκου (2/6/2022)
Λυπούμαστε διότι είμαστε αναγκασμένοι ν’ απαντήσουμε για άλλη μια φορά στην ανακοίνωση της κας Θεοδούλης Σπυριδάκου, Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Μονεμβασίας, που επιχειρεί μια ατυχή συσχέτιση γεγονότων λόγω ζημιών, που μόνο σύγχυση και παραπληροφόρηση προκαλεί στους Δημότες του Δήμου Μονεμβασίας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν έκπληξη τα όσα καταλογίζει - ενάντια στην κοινή λογική - στον Δήμο Μονεμβασίας και στο Λιμενικό Ταμείο εκμεταλλευόμενη της ζημιές που προκλήθηκαν το χειμώνα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε οποιαδήποτε ζημιά γίνεται.
Αφορμή για μια ακόμα ανακοίνωση της, ήταν η ζημιά που προκλήθηκε στο τοιχίο που συγκρατούσε τον χωμάτινο δρόμο στην είσοδο της λιμενικής εγκατάστασης Παλαιοκάστρου. Ένα τοιχίο κατασκευασμένο το έτος 1980 πάνω σε χαλαρά εδάφη που είχε υποστεί τοπικές καθιζήσεις, συσχετίστηκε με την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμενίσκου κάτι που γίνονταν αρκετές φορές και στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο.
Κάνει εκτενείς αναφορές για τις ζημιές στον παραλιακό πεζόδρομο, και τον δρόμο του Παλαιοκάστρου, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν το παραλιακό μέτωπο της Νεάπολης τον περασμένο χειμώνα, δημιούργησαν μεγάλες ζημιές, ακόμη και σε άλλες περιοχές (Καλαμάτα, Πάτρα κ.α.)
Ο Δήμος Μονεμβασίας και το Λιμενικό ταμείο εξασφάλισαν έγκαιρα τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις και εκτελούνται τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών, εντός δε των προσεχών ημερών θα δοθούν οι χώροι για χρήση στους Δημότες και επισκέπτες της Νεάπολης.
Το Λιμενικό Ταμείο είχε αναθέσει μελέτη για τον προσδιορισμό ακτομηχανικών παραμέτρων που προκαλούν διάβρωση της ακτής από την θάλασσα, πολύ πριν γίνουν οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο. Το δε κόστος της μελέτης, όπως και το κόστος των υπολοίπων μελετών, που ανατέθηκαν σε γραφείο με μεγάλη εμπειρία σε ακτομηχανικές μελέτες, με απ ευθείας ανάθεση σύμφωνα με το νόμο 4412/2016 ήταν μειωμένο κατά 50-60% από την προεκτιμώμενη αμοιβή της μελέτης.
Για όλα τα παράκτια-λιμενικά έργα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, προκειμένου να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά, απαιτείται η εκπόνηση Ακτομηχανικής μελέτης, η οποία ελέγχεται και θεωρείται από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.
Για την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της μελέτης αυτής τέθηκε θέμα στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου την 16-5-2022 για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την δημιουργία νέου κωδικού και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα που αναφέρονται για την φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες λιμενικές εγκαταστάσεις και χώρους, όπου υπάρχει διασύνδεση πλοίου- λιμένα και όχι γενικά σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Αρμόδιοι για τον συντονισμό και την υλοποίηση της φύλαξης, είναι αποκλειστικά οι υπεύθυνοι ασφαλείας των λιμένων, όπου είναι άτομα χαρακτηρισμένα και εγκεκριμένα από το Υ.ΝΑ.Ν.Π.
Το Λιμενικό ταμείο, εκ του νόμου, καλύπτει το κόστος φύλαξης των λιμενικών εγκαταστάσεων που είναι υπόχρεες για φύλαξη.
Το δε κόστος της φύλαξης είναι καθαρά ανταποδοτικό και καλύπτεται πλήρως από τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμένα Νεάπολης και Μονεμβασίας, χωρίς να υπάρχει μείωση πιστώσεων από άλλη χρήση.
Αναφορικά με την εργολαβία καθαρισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων οι εργασίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε χερσαίους χώρους των ΧΖΛ και όχι σε θαλάσσιους/ υποθαλάσσιους, για τους οποίους το ΔΛΤ συνεργάζεται με το Λιμεναρχείο, διάφορους εθελοντές δύτες, ομάδες και φορείς της περιοχής – και όχι μόνο-, ενώ ο Δήμος συνδράμει με μηχανολογικό εξοπλισμό και εργάτες.
Για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια της παραλίας και των λουομένων, όπως έχετε διαπιστώσει, ο Δήμος Μονεμβασίας και η Κ.Ε.ΠΠ.Δ.Μ. έχουν αναθέσει εφέτος για πρώτη φορά στην παραλία Νεάπολης την ναυαγοσωστική κάλυψη των λουομένων με δύο ναυαγοσωστικούς πύργους με ναυαγοσώστες, φουσκωτά σκάφη, προηγμένο φαρμακευτικό εξοπλισμό (απινιδωτή κ.α.) και για πρώτη φορά υπάρχει διαθέσιμο 5μετρο ταχύπλοο σκάφος με χειριστή και ναυαγοσώστη στο λιμανάκι Νεάπολης σε ετοιμότητα για όπου χρειαστεί.
Και φέτος όπως και πέρσι για την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ) θα τοποθετηθεί στην παραλία Νεάπολης αυτόνομος μηχανισμός πρόσβασης στην θάλασσα (sea -trac).
Όσον αφορά στην κατασκευή του παραλιακού κρηπιδώματος από την παιδική χαρά μέχρι την Ρεβάνς, που είναι εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Νεάπολης και βέβαια περιλαμβάνει και τον αιγιαλό και για να μην αναζητά η κα Σπυριδάκου την άδεια εκτέλεσης του έργου σε διάφορες υπηρεσίες, ώστε να συνεχίσει τις καταγγελίες της, της γνωρίζουμε ότι αυτή έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: Ρ2ΒΦΟΡ1Φ-1ΡΩ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Μονεμβασίας
Καλογερίνης Ηλίας

Σχόλια

LAKONES.gr

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

EKTAKTO - Συνελήφθησαν 4 άτομα για ληστεία στη Λακωνία

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΕΣΗ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟ με καταγωγή από τον Ασωπό Λακωνίας

ΣΠΑΡΤΗ - ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ "ΓΑΖΩΣΑΝ" ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Νέα Οφθαλμίατρος στη Ν.Μ. Μολάων - 17η κατά σειρά πρόσληψη μόνιμου Ιατρού !

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ