Αποζημίωση Παγετού 2022 - Ανακοίνωση



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Νεοκλής Κρητικός: Αποζημίωση Παγετού 2022 - Ανακοίνωση για την ενημέρωση των συμπολιτών μου

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και ανησυχία στους συμπολίτες μου, οι οποίοι είδαν και το 2021 και το 2022 τις παραγωγές τους να μειώνονται από τα φαινόμενα του παγετού, αλλά και άλλων καιρικών φαινομένων.

Αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας το 2021 και της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ανατιμήσεων το 2022 έχουν κλονίσει την ικανότητα τους να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, καθώς στήριξε και στηρίζει τους παραγωγούς με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι μετά και τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022, με το αρ. 69 του ν.4931/13.05.2022 (ΦΕΚ Α 94/13.5.2022) το ΥΠΑΑΤ και ο Οργανισμός του ΕΛΓΑ αποφάσισαν να αποζημιώσουν για πρώτη φορά με προκαταβολή τους ζημιωθέντες και στη συνέχεια απολογιστικά να καταβάλλεται το υπόλοιπο της αποζημίωσης σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η αντιμετώπιση εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Οργανισμού του ΕΛΓΑ είναι ισότιμη, απέναντι σε κάθε παραγωγό, σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Οι μέθοδοι εκτίμησης είναι κοινές και δεν καθορίζονται από καμία ιδεολογική ή καιροσκοπική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα στη Λακωνία, Ηλεία και Αχαΐα, οι εκτιμήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να καταβληθεί το συνολικό ποσό της αποζημίωσης, αντί να καταβληθεί το 60% ως προκαταβολή, όπως θα γίνει στην Αργολίδα. Να σημειώσω εδώ, ότι ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις για τις ομφαλοφόρες ποικιλίες (navelina κλπ), ενώ για τις κοινές ποικιλίες (valencia κλπ) σε δεύτερο χρόνο.

Σχετικά τώρα με το ύψος της αποζημίωσης αυτό υπολογίζεται ανά στρέμμα και με ποιοτικούς ως προς την ζημιά συντελεστές. Στη Λακωνία η εκτιμώμενη ζημιά (ο μέσος όρος) ανέρχεται στο 35%-40%, και συνεπώς το ύψος της αποζημίωσης προτάθηκε να είναι για τα πορτοκάλια στα 128 ευρώ/στρέμμα και στα 118 ευρώ/στρέμμα για τα μανταρίνια. Με εισήγηση του προέδρου του ΕΛΓΑ το ποσό της αποζημίωσης καθορίστηκε εν τέλει στα 150 ευρώ/στρέμμα, τον οποίο δημοσίως ευχαριστώ για την παρέμβασή του αυτή.

Η αποζημίωση θα γίνει άμεσα, κάτι που δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν και αξίζουν συγχαρητηρία τόσο στη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στη διοικητική ομάδα του Οργανισμού του ΕΛΓΑ, οι οποίοι έχουν κληθεί μέσα σε τρία χρόνια να διαχειριστούν πολλά φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, απότοκα της κλιματικής αλλαγής.

Για τις επανεκτιμήσεις των αποζημιώσεων του 2021 είμαστε σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τον ΕΛΓΑ, για να εξακριβώσουμε τον τρόπο με τον οποίο καθορίστηκαν.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ