Ν.Κρητικός: Να δούμε ξανά τους Δασικούς Χάρτες στη ΜάνηΔ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Νεοκλής Κρητικός: Να δούμε ξανά τους Δασικούς Χάρτες στη Μάνη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία των Δασικών Χαρτών και τη διερεύνηση βελτίωσής για την περιοχή της Μάνης.

Στην ερώτησή του ο κ. Κρητικός αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι είναι υπέρ της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας, καθώς έλαβε διαδοχικά μέτρα και νομοθετήσεις για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών χαρακτηρισμού περιοχών ως δασικών ή μη, απαριθμώντας τέσσερα σημεία παρεμβάσεων ήτοι:

Το νόμο 4865/2020 για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών


Την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών στις 14 Απριλίου 2021.


Το άρθρο 93 του ν.4915/2022 για τους «δασωθέντες αγρούς».


Το τεκμήριο κυριότητας να βαραίνει την πλευρά του Δημοσίου και όχι τους πολίτες.

Παρά τις θετικές αποφάσεις που έχει λάβει η Κυβέρνησή υπάρχουν ακόμη σημεία τριβής. Αυτά τα σημεία συγκεκριμενοποιούνται και συνοψίζονται στα ακόλουθα αιτήματα των συμπολιτών μας Μανιατών από την «Επιτροπή Αγώνα Μάνης» στα κάτωθι:

Να υπάρχει υποχρέωση των Δασαρχείων να δέχονται οποιονδήποτε τίτλο, ακόμη και τις πράξεις χρησικτησίας (ένορκες βεβαιώσεις) για οποιαδήποτε έκταση βρίσκεται εντός των ιστορικών ορίων της Μάνης, δηλαδή από τα όρια της παλαιάς κοινότητας Βέργας, μέχρι το Βαλτάκι Γυθείου. Αυτό το τεκμηριώνουν και με την αποδοχή εκ μέρους του Κτηματολογίου, της Εφορίας και άλλων υπηρεσιών του Κράτους αυτών των στοιχείων. Επίσης σημειώνουν ότι οι ιδιοκτήτες φορολογούνται με βάση τις δηλώσεις τους.


Να ανοίξει η πλατφόρμα κατάθεσης Αντιρρήσεων, τουλάχιστον για δύο μηνές για να έχει τη δυνατότητα ο κάθε Μανιάτης να καταθέσει τα στοιχεία του στην Επιτροπή (ΕΠΕΑ) και να γίνει υποχρεωτική η δημοσίευση των τελικών αποφάσεων με παράθεση στοιχείων από τα επίσημα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης.


Να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1974, όταν υπήρχαν κάτοικοι στη Μάνη και καλλιεργούσαν. Πέραν της καλύτερης επιστημονικής απόδοσης, είναι και οι πλέον εμπεριστατωμένες ως προς την άρτια φωτοερμηνεία των αγροτικών καλλιεργειών ειδικά της Μάνης. Με δεδομένη την πολύ θετική απόφαση/εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, που σωστά θεωρεί μη δάσος τις αφάνες, τα πουρνάρια και λοιπά ξυλώδη άγρια φυτά, πρέπει να γίνει σαφές στις Δασικές Υπηρεσίες Καλαμάτας και Γυθείου, και στις Επιτροπές, ότι σε όσα ακίνητα υπάρχουν ίχνη ανθρωπογενούς δραστηριότητας (μάντρες, αρμάκια, τράφοι, μαντριά, στέρνες, αλώνια, παλιές καλλιέργειες, κ.λπ.) να θεωρούνται de facto γεωργικά και να χαρακτηρίζονται ΑΑ. Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης (β΄βαθμός εκδίκασης) επί της αποφάσεως της Επιτροπής (ΕΠΕΑ) ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα λάθους ή αβλεψία.

Ο κ. Κρητικός δήλωσε για το ζήτημα: «Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν βιώσιμα την περιουσία τους. Η Μάνη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πρέπει να προσδιορίσουμε ειδικά κριτήρια για τη διασαφήνιση ύπαρξης ανθρωπογενούς δραστηριότητας (μάντρες, αρμάκια, τράφοι, μαντριά, στέρνες, αλώνια, παλιές καλλιέργειες κ.λπ.). Στηρίζω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.»
Σχόλια

LAKONES.gr

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

"Ο Σύλλογος καθηγητών του Λυκείου και Γυμνασίου Γερακίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του"

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΕΣΗ

Ο Μητροπολίτης Μάνης με τους ηθοποιούς της ταινίας «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη

Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Όσιο Νίκωνα τον ‘’Μετανοείτε’’

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ