Ν.Κρητικός: Να δούμε ξανά τους Δασικούς Χάρτες στη Μάνη



Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Νεοκλής Κρητικός: Να δούμε ξανά τους Δασικούς Χάρτες στη Μάνη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία των Δασικών Χαρτών και τη διερεύνηση βελτίωσής για την περιοχή της Μάνης.

Στην ερώτησή του ο κ. Κρητικός αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι είναι υπέρ της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας, καθώς έλαβε διαδοχικά μέτρα και νομοθετήσεις για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών χαρακτηρισμού περιοχών ως δασικών ή μη, απαριθμώντας τέσσερα σημεία παρεμβάσεων ήτοι:

Το νόμο 4865/2020 για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών


Την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών στις 14 Απριλίου 2021.


Το άρθρο 93 του ν.4915/2022 για τους «δασωθέντες αγρούς».


Το τεκμήριο κυριότητας να βαραίνει την πλευρά του Δημοσίου και όχι τους πολίτες.

Παρά τις θετικές αποφάσεις που έχει λάβει η Κυβέρνησή υπάρχουν ακόμη σημεία τριβής. Αυτά τα σημεία συγκεκριμενοποιούνται και συνοψίζονται στα ακόλουθα αιτήματα των συμπολιτών μας Μανιατών από την «Επιτροπή Αγώνα Μάνης» στα κάτωθι:

Να υπάρχει υποχρέωση των Δασαρχείων να δέχονται οποιονδήποτε τίτλο, ακόμη και τις πράξεις χρησικτησίας (ένορκες βεβαιώσεις) για οποιαδήποτε έκταση βρίσκεται εντός των ιστορικών ορίων της Μάνης, δηλαδή από τα όρια της παλαιάς κοινότητας Βέργας, μέχρι το Βαλτάκι Γυθείου. Αυτό το τεκμηριώνουν και με την αποδοχή εκ μέρους του Κτηματολογίου, της Εφορίας και άλλων υπηρεσιών του Κράτους αυτών των στοιχείων. Επίσης σημειώνουν ότι οι ιδιοκτήτες φορολογούνται με βάση τις δηλώσεις τους.


Να ανοίξει η πλατφόρμα κατάθεσης Αντιρρήσεων, τουλάχιστον για δύο μηνές για να έχει τη δυνατότητα ο κάθε Μανιάτης να καταθέσει τα στοιχεία του στην Επιτροπή (ΕΠΕΑ) και να γίνει υποχρεωτική η δημοσίευση των τελικών αποφάσεων με παράθεση στοιχείων από τα επίσημα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης.


Να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1974, όταν υπήρχαν κάτοικοι στη Μάνη και καλλιεργούσαν. Πέραν της καλύτερης επιστημονικής απόδοσης, είναι και οι πλέον εμπεριστατωμένες ως προς την άρτια φωτοερμηνεία των αγροτικών καλλιεργειών ειδικά της Μάνης. Με δεδομένη την πολύ θετική απόφαση/εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, που σωστά θεωρεί μη δάσος τις αφάνες, τα πουρνάρια και λοιπά ξυλώδη άγρια φυτά, πρέπει να γίνει σαφές στις Δασικές Υπηρεσίες Καλαμάτας και Γυθείου, και στις Επιτροπές, ότι σε όσα ακίνητα υπάρχουν ίχνη ανθρωπογενούς δραστηριότητας (μάντρες, αρμάκια, τράφοι, μαντριά, στέρνες, αλώνια, παλιές καλλιέργειες, κ.λπ.) να θεωρούνται de facto γεωργικά και να χαρακτηρίζονται ΑΑ. Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης (β΄βαθμός εκδίκασης) επί της αποφάσεως της Επιτροπής (ΕΠΕΑ) ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα λάθους ή αβλεψία.

Ο κ. Κρητικός δήλωσε για το ζήτημα: «Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν βιώσιμα την περιουσία τους. Η Μάνη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πρέπει να προσδιορίσουμε ειδικά κριτήρια για τη διασαφήνιση ύπαρξης ανθρωπογενούς δραστηριότητας (μάντρες, αρμάκια, τράφοι, μαντριά, στέρνες, αλώνια, παλιές καλλιέργειες κ.λπ.). Στηρίζω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.»




Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ