Είναι λάθος αυτό που λέγεται «πίστευε καί μη ἐρεύνα»Σήμερα, Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά, 1-5-2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη στην Παλαιόβρυση Σμήνους και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον εκεί Ι.Ναό Αγ. Νικολάου πλαισιούμενος από τον εορτάζοντα εφημέριο π. Θωμά Κλειτήρη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή μεταξύ των άλλων τόνισε: «Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο Αναστάς Κύριος είπε στον Θωμά που είχε αμφιβολίες «φέρε τόν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου, καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου…», δηλ. έλα, κάμε έρευνα. «Καὶ μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός». Αυτό σημαίνει την αποδοχή της έρευνας, της παρατηρήσεως, της επιστημονικής έρευνας. Μάλιστα, η αρχή της επιστήμης ευρίσκεται εκεί στην θεία εντολή, «καί ἔθετο αὐτόν (τον πρωτόπλαστον) ἐν τῷ παραδείσῳ τῆς τρυφῆς ἐργάζεσθαι αὐτόν καί φυλάσσειν», και ακόμη ο Θεός «ἒδωκεν ἀνθρώποις ἐπιστήμην ἐνδοξάζεσθαι ἐν τοῖς θαυμασίοις αὐτοῦ».

Θρησκεία και επιστήμη δεν συγκρούονται. Συνεργάζονται. Και βέβαια ισχύουν και τα όριά τους. Είναι παράλληλοι οι δρόμοι και άλλος ο σκοπός της θρησκείας και άλλος της επιστήμης. Σαφής τυγχάνει η διάκριση μεταξύ του πνευματικού και υλικού κόσμου. Είναι λάθος αυτό που λέγεται «πίστευε καί μη ἐρεύνα». Ο λόγος της Εκκλησίας δεν αντιτάσσεται την επιστήμη, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, την πρόοδο. Είναι εσφαλμένη η άποψη ότι η Εκκλησία είναι σκοταδιστική και οπισθοδρομική. Αντίθετα, η Εκκλησία καταφάσκει και ευλογεί την επιστημονική πρόοδο και τον αληθή πολιτισμό. Η θρησκεία και η επιστήμη, και οι δύο απαραίτητοι σε κάθε φρονίμως σκεπτόμενο άνθρωπο. Θητεύουν στην είσοδο της αγιότητος και στην γνώση του κτιστού, αντίστοιχα.»

Χθές, εξάλλου, Σάββατο 30.4.2022 ο Σεβ. τέλεσε την Θ.Λειτουργία στον Ι.Ναό Αναλήψεως Σελινίτσας Λεύκτρου πλαισιούμενος από τους ιερείς: π. Ειρηναίο Παπαμάρκου, π. Σωτήριο Τζαΐλέα, π. Παν. Λούτο και π. Σταύρο Λουκαρέα. Επίσης, ο Σεβ. επεσκέφθη και το πολύ γραφικό εκκλησάκι του Αποστόλου Θωμά σε όρμο του Αγ. Νικολάου Λεύκτρου.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.


Σχόλια

LAKONES.gr

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

"Ο Σύλλογος καθηγητών του Λυκείου και Γυμνασίου Γερακίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του"

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΕΣΗ

Ο Μητροπολίτης Μάνης με τους ηθοποιούς της ταινίας «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ