"ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ και ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ" - Της Αναστασίας Κανελλοπούλου*Διάβασα πριν λίγες μέρες με πολύ ενδιαφέρον την απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης του Δήμου Σπάρτης ( ΔΕΥΑΣ) σχετικά με αίτημα συμπολίτη μας , ο οποίος ζήτησε την επανεξέταση χρέωσης νερού ύδρευσης σε σταυλική του εγκατάσταση στο Καστόρι.

Ο αιτών συμπολίτης μας με ευγένεια διατύπωσε το αίτημά του ως εξής: «Παρακαλώ να επανεξετάσετε τις χρεώσεις νερού ύδρευσης της σταυλικής εγκατάστασής μου στο Καστόρι, στην θέση Ντεμίρια, διότι θεωρώ ότι είναι αφάνταστα υψηλές και άδικες για το είδος της επιχείρησής μου».

Κατά την εισήγησή του ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος , επειδή υπάρχει απόφαση για την οριζόντια τιμολόγηση του νερού και επομένως δεν χωρούν άλλες ερμηνείες και αποφάσεις.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ Γεωργία Δεδεδήμου, εκφράζοντας μάλιστα την απορία της γιατί το θέμα απασχολεί το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ , αφού η απόφαση για την οριζόντια τιμολόγηση έχει ληφθεί και δεν χωρεί καμία άλλη διαφορετική απόφαση.

Στην συζήτηση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, δεν επετράπη με τρόπο αυταρχικό και απόλυτο στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ να ασχοληθεί επί της ουσίας με το αίτημα του συμπολίτη μας, δεν επετράπη να συζητηθεί καν γιατί αυτός ο άνθρωπος αναγκάστηκε να υποβάλει αυτό το αίτημα, ποια είναι η ιδιαιτερότητα της επιχείρησής του που τον εξαναγκάζει να υποβάλει αυτό το αίτημα, ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, αν και πολύ σοβαρός επιχειρηματίας που υπηρετεί αδιαλείπτως τον κλάδο του, δεν κλήθηκε καν να εξηγήσει γιατί θεωρεί άδικη και υπερβολική την τιμολόγηση που του επέβαλαν ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ του, αλλά για αρκετή ώρα έγινε μια ανούσια συζήτηση μικροπολιτικής με αντεγκλήσεις για την τιμολογιακή πολιτική, την οποία επέβαλε ο Δήμος και την οποία καλούνται να εφαρμόσουν πλέον όλοι ανεξαιρέτως.

Βεβαίως κατά την ψηφοφορία υπήρξαν διαφοροποιήσεις , αλλά αυτό δεν διαφώτισε κανέναν σχετικά με το αίτημα του συμπολίτη μας επιχειρηματία. Γνωρίζουμε την σύνθεση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ και ξέρουμε πολύ καλά ότι αν το θέμα ετίθετο για συζήτηση επί της ουσίας, μέλη του ΔΣ είχαν να προτείνουν λύσεις.

Επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για την πολιτική που θα εφαρμόσει το κάθε ΔΣ των νομικών προσώπων του Δήμου έχει υπάρξει συνεννόηση με τον Δήμαρχο.

Είναι, λοιπόν, πραγματικά απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν ένας Δήμαρχος , ο οποίος ηγείται και ενός τμήματος του Διεθνούς Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (!), να αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις στον Δήμο του με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο. Πώς είναι δυνατόν να μην ακούει τις ιδιαιτερότητες του κάθε επιχειρηματικού κλάδου. Πώς είναι δυνατόν να αδιαφορεί για την βιωσιμότητά τους, όταν μάλιστα ο Δήμος δεν προχωρά και σε κάποια έργα υποδομής που θα διευκόλυναν την λειτουργία τους και θα μείωναν το κόστος λειτουργίας τους ( πχ ένας βιολογικός καθαρισμός για τα οργανικά απόβλητα των επιχειρήσεων, τον οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μέσω του προγράμματος life και να αμβλύνει τα λειτουργικά κόστη τους)

Επί της ουσίας και επί του αιτήματος που απορρίφθηκε , θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις , γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα καθώς και τις δυσκολίες της επιχειρηματικότητας , ειδικά στον επίμαχο τομέα της κτηνοτροφίας.

Φυσικά και δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις στον Δήμο μας ίδιες.

Οι κτηνοτροφικές μονάδες και μάλιστα οι σταβλισμένες, είναι στην ουσία οικογένειες που έχουν υποχρέωση να φροντίσουν για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τα ζώα, σαν να είναι παιδιά τους. Το νερό ύδρευσης το έχουν ανάγκη για:

την επιβίωση της μονάδας, γιατί χωρίς να πιούν νερό τα ζώα θα ψοφήσουν.

Για την τήρηση των όρων υγιεινής και κατ’ επέκταση δημόσιας υγείας, γιατί τα ζώα πρέπει να είναι καθαρά για να διατηρηθούν υγιή και ως τροφή των ανθρώπων

Ως κίνητρο για την διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν , να συνεχίσουν να ασχολούνται οι οικογένειες και οι νέοι άνθρωποι που εργάζονται εκεί σήμερα.

Θα περιμέναμε , λοιπόν, από τον Δήμαρχο Σπάρτης να επέμβει άμεσα σε τέτοιου είδους αποφάσεις και να αποτρέψει τον οριζόντιο αυταρχισμό, να αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας σε τόσο σημαντικούς κλάδους.

Τέτοιοι άνθρωποι σαν τον συμπολίτη μας επιχειρηματία, που καταφέρνουν και διατηρούν αυτού του είδους και του μεγέθους τις μονάδες στην περιοχή μας, θάπρεπε να επιβραβεύονται. Ή τουλάχιστον να μην αδικούνται.

Τα ζώα είναι μέλη της οικογένειας. Άρα το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος είναι να παρέχει σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις που το νερό είναι για ύδρευση των ζώων, το ίδιο τιμολόγιο με τις πολύτεκνες οικογένειες , δηλαδή με έκπτωση 50% τουλάχιστον στο σύνολο της κατανάλωσης.

Όταν το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι το δεύτερο σε μέγεθος εισαγόμενο αγαθό, όταν το διατροφικό πρόβλημα θα διαπεράσει σε λίγα χρόνια τον πλανήτη και θα γίνει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στον κόσμο, δεν μπορεί η Δημοτική αρχή να μην ενισχύει με κάθε τρόπο αυτού του είδους τις υγιείς κτηνοτροφικές μονάδες στον Δήμο μας και να τις αντιμετωπίζει με την λογική του ότι ψηφίσαμε ένα αυθαίρετο τιμολόγιο, χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν ιδιαιτερότητες και όποιος ζήσει έζησε!

Εσύ κ. Δήμαρχε που εκπροσωπείς τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες διεθνώς(!!), τι γνώμη έχεις;

Εσύ που, ως Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, θάπρεπε να γνωρίζεις και να αξιολογείς με άλλα , αναπτυξιακά κριτήρια, τα αιτήματα των επιχειρήσεων στο Δήμο μας, απέναντι στο συγκεκριμένο δικαιότατο αίτημα του συμπολίτη μας , θα μείνεις απαθής;

Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν είδαμε αντιδράσεις από τον Δήμαρχο , εκτός και αν μέχρι σήμερα δεν συζήτησε κανείς μαζί του το συγκεκριμένο θέμα, προσπερνώντας το , σαν ένα σύνηθες και αδιάφορο θέμα ενός ακόμα αντιπολιτευόμενου της δημοτικής του αρχής. Δεν είναι , όμως, έτσι και ο Δήμαρχος το γνωρίζει πολύ καλά.

Πάντως , είναι αξιοπερίεργο πώς μια καταχρεωμένη επιχείρηση, όπως η ΔΕΥΑΣ , η οποία διατείνεται ότι αν δεν ισχύσει οριζόντια το τιμολόγιο που ψήφισε, θα κλείσει, πώς μπορεί να προσφέρει τόσο πλουσιοπάροχους μισθούς στο διοικητικό της προσωπικό! Όχι σε όλο.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια κ Δήμαρχε , κ Δεδεδημου , κ Πατσιλίβα, κ Βαλιώτη κλπ κατά καιρούς πρόεδροι της ΔΕΥΑΣ , ότι δεκαέξι (16) διοικητικοί υπάλληλοι της ΔΕΥΑΣ , αμείβονται ετησίως με το ποσόν των μικτών αποδοχών που συνολικά φθάνουν ( τον Ιούνιο του 2020) τις 662.765,13 ευρώ;

Μια απλή διαίρεση δείχνει έναν μέσο όρο αμοιβών που ούτε οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να δώσουν σε υπαλλήλους! Και φυσικά δεν μιλάμε για τους εργαζόμενους στον βιολογικό καθαρισμό.

Και πρόκειται για υπαλλήλους, διότι , αν αμείβονταν ως στελέχη , θα λειτουργούσαν σαν τεχνοκράτες, θα είχαν εξισορροπήσει την επιχείρηση και δεν θα την άφηναν να χρεοκοπήσει, δικαιολογώντας έτσι απόλυτα τις υψηλές αμοιβές τους.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το χρέος της ΔΕΥΑΣ κυρίως απευθύνεται προς τον Δήμο Σπάρτης, ο οποίος επί σειρά ετών ( Αργειτάκος, Βαλιώτης, Δούκας) για να μην «πειράξει» την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ , ακολουθώντας , φυσικά, ψηφοθηρική αντίληψη, είχε αναλάβει να πληρώνει τα δάνεια της ΔΕΥΑΣ, τα οποία είχαν δημιουργηθεί για τις ανάγκες αλλαγής του δικτύου ύδρευσης; Γιατί δεν έγιναν αποσβέσεις και συμψηφισμοί αυτής της υποχρέωσης της ΔΕΥΑΣ προς τον Δήμο , μιας και η ΔΕΥΑΣ πληρώνει τις υπέρογκες δαπάνες στην ΔΕΗ για υποχρεώσεις του Δήμου, που απορρέουν από την άρδευση, που επιβαρύνει μεν ενεργειακά την ΔΕΥΑΣ , αποτελεί όμως υποχρέωση του Δήμου;

Το μοντέλο διαχείρισης της ΔΕΥΑΣ είναι άκρως προβληματικό και πρέπει να αλλάξει.

Άρα , το ΔΣ και κυρίως η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, πρέπει να ψάξουν για τα πραγματικά αίτια της χρεοκοπίας της ΔΕΥΑΣ και όχι να προσφεύγουν στις εύκολες λύσεις είτε της κρατικής επιχορήγησης , είτε της εξοντωτικής επιβάρυνσης των ελάχιστων παραγωγικών μονάδων του Δήμου μας!

Ούτε πρέπει να ξεχνούν ότι και παρά την (παράτυπη;) κρατική επιχορήγηση της ΔΕΥΑΣ για τα χρέη της ( 2.000.000,00 ευρώ και πλέον επί Βαλιώτη και περίπου 2.000.000,00 ευρώ επί Δούκα) η ΔΕΥΑΣ, επειδή δεν έχει σχέδιο για την εξυγίανσή της , συνεχίζει να δημιουργεί νέο χρέος.

Γιατί δεν γνωρίζουν οι δημότες πόσο είναι τέλος πάντων το χρέος της δημοτικής τους επιχείρησης;


Γιατί δεν γνωρίζουν οι δημότες ποιο είναι το πλάνο εξυγίανσης της ΔΕΥΑΣ;


Γιατί δεν γνωρίζουν οι δημότες το χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΣ;

Δεν είναι άδικο για τους συνεπείς δημότες που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την ΔΕΥΑΣ να πηγαίνουν στην κάλυψη των αδυναμιών διαχείρισης ή σε σπατάλες και όχι σε έργα ελέγχου και ανάπτυξης των δικτύων, σε έργα διασφάλισης της ποιότητας του νερού που πίνουμε, σε έργα κλειστών συστημάτων άρδευσης, σε έργα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, σε έργα αναβάθμισης του βιολογικού μας καθαρισμού;

Οι πολίτες αντιδρούν και αρνούνται να αποδεχθούν αυτά τα κόστη , γιατί βλέπουν ότι τα χρήματά τους δεν πηγαίνουν σε έργα ανάπτυξης και εξυγίανσης , αλλά σε μια μαύρη τρύπα που οφείλεται στις εύκολες και ευκαιριακές πρακτικές. Πρέπει να σταματήσει, λοιπόν, η μικροπολιτική και να ξεκινήσει η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να αλλάξουν οι αντιλήψεις της Δημοτικής μας αρχής περί ανάπτυξης και με την παρούσα δημοτική αρχή θεωρούμε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο γιατί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν , όπως φαίνεται, ούτε τι θα πει ανάπτυξη , ούτε τι θα πει επιχειρηματικότητα, ούτε τι θα πει δίνω κίνητρα στους επαγγελματίες.

Αν συνεχιστεί αυτή η αδιάφορη προς την επιχειρηματικότητα πολιτική στο Δήμο μας, τότε ο Πέτρος Δούκας, αν με την αντίδρασή του δείξει ότι την επικροτεί, θα πρέπει να επιλέξει τον ρόλο που θα ενδύεται στο εξής: Δήμαρχος γραφειοκράτης που αρνείται έστω και να ακούσει τα προβλήματα και τις ειδικές περιπτώσεις των επιχειρηματιών του Δήμου του ή Δήμαρχος και Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και συνεπώς υποστηρικτής των δίκαιων αιτημάτων των επιχειρήσεων, πάνω στα οποία θα πρέπει να σκύβει με ευλάβεια για να βρει λύσεις και να αποβάλει την στείρα γραφειοκρατική και αυταρχική αντίληψη που αναδεικνύει η παραπάνω απόφαση των συνεργατών του;

Την απάντηση στο ερώτημά μας θα την δώσει ο Δήμαρχος, αν καταδεχθεί να πάρει το ερέθισμα και να αντιμετωπίσει ενδεικτικά το αίτημα του συμπολίτη μας , που είναι ειδικό και δίκαιο.

-----------------------------

*πρώην Περιφερειάρχης

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ