Λαμπρός εορτασμός των Λακώνων Αγίων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ΣπάρτηςΜε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 η Σύναξη των Λακώνων Αγίων στον Ενοριακό περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους εικοσιέξι συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με την τέλεση του πανηγυρικού Δισαρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη μας. Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα επισήμανε αρχικά ότι για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται ο εορτασμός των Λακώνων Αγίων υπό δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες, ενώ φέτος προστέθηκαν και οι κακές καιρικές συνθήκες. Ακολούθως παρουσίασε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Φιλόθεο μιλώντας με επαινετικά λόγια για την πνευματικότητα, το ήθος και την προσφορά του στην Εκκλησία της Ελλάδος, την οποία υπηρετεί πλέον ως Βοηθός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Από την πλευρά του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών ευχαρίστησε θερμά τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την τιμητική πρόσκληση και τα καλά του λόγια, ενώ υπογράμμισε ότι η αφοσίωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας στην Εκκλησία, ο μελίρρυτος και μεστός νοημάτων λόγος του και ο ενάρετος βίος του, που έχει διανθιστεί με ένα τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, του οποίου η μνήμη τιμάται την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, τονίζοντας ότι ήρθε αντιμέτωπος με την ηθικιστική στάση και ιδεολογία της Δύσης αναδεικνύοντας την θεοκεντρική φύση της πίστεώς μας. Ακολούθως, αναφερόμενος στους Λάκωνες Αγίους, επισήμανε ότι απέδειξαν ότι ο Θεός είναι προσιτός σε όποιον ζει συνειδητά την ‘’ εν Χριστώ ζωή’’. Ολοκληρώνοντας, διατράνωσε την άποψη ότι σ’ έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, με κοινωνικές παθογένειες και συνεχείς δοκιμασίες, ο άνθρωπος μπορεί να στηριχτεί μόνο στη Θεία Χάρη.

Την Κυριακή Β΄ Νηστειών τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, η αρτοκλασία και στη συνέχεια η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον θαυμαστό και μαρτυρικό βίο του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, που εντάχθηκε και στη χορεία των Λακώνων Αγίων, του εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου Μητροπολίτη Δέρκων, που είχε διατελέσει επί εννέα συναπτά έτη Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας και του οποίου η μνήμη θα εορταστεί για πρώτη φορά φέτος, στις 3 Ιουνίου, μετά από την ολοκλήρωση της αγιοκατάταξής του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος έκανε μία σύντομη αναφορά και σ’ έναν ακόμα Άγιο που ανήκει στη χορεία των Λακώνων Αγίων, του Ισιδώρου Βουχειρά, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ένθερμου υποστηρικτή της ησυχαστικής διδασκαλίας, του οποίου η μνήμη τιμάται την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022.

Ολοκληρώνοντας, αφού ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών για την τιμητική παρουσία και την εποικοδομητική ομιλία του κατά τον Εσπερινό, ευχήθηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να βρίσκεται πάντα υπό την Σκέπη των Λακώνων Αγίων.Σχόλια

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΖΑΚΑ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

"Η νέα γέφυρα της Σκάλας σε τροχιά υλοποίησης ! "

ΕΚΤΑΚΤΟ - 30/9 ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ τα καταστήματα της Σπάρτης

Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ ΣΠΑΡΤΗΣ Πέμπτη 29 Σεπ 11 το πρωί

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ