Αραχωβίτης: Τίθεται ζήτημα επιβίωσης των πυρόπληκτων της Ανατ. Μάνης



Στ. Αραχωβίτης: Τίθεται ζήτημα επιβίωσης των πυρόπληκτων της Ανατ. Μάνης

Αν και έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Ανατ. Μάνη, ακόμα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Μάνης, παρά μόνον ποσά από 2.000 έως 4.000 ευρώ της προκαταβολής από την ΑΡΩΓΗ.

Η αναμενόμενη δεύτερη φάση της πληρωμής των αποζημιώσεων παραμένει μόνο στα λόγια και τις υποσχέσεις. Για τους κτηνοτρόφους, η αποζημίωση που δόθηκε, δεν αντιστοιχεί ούτε στην αξία του ζώου, πόσο μάλλον στην απώλεια του εισοδήματος. Για δε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι και η πλειοψηφία των πυρόπληκτων αγροτών που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Ανατ. Μάνη, προσδιορίζεται από τον Ν. 47/97/2021 ότι δικαιούνται μόνο τη μισή αποζημίωση, ανεξαρτήτως αν το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο έχουν υποστεί την ίδια καταστροφική ζημιά από την πυρκαγιά.

Με δεδομένο το σοβαρό κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα, αγροεφόδια, ζωοτροφές και ρεύμα και την ανεπάρκεια των έως τώρα εξαγγελθέντων κυβερνητικών μέτρων, τίθεται επιτακτικά ζήτημα επιβίωσης των πυρόπληκτων παραγωγών της Ανατ. Μάνης.

Η προστασία που παρέχει ο νομικός πολιτισμός στους πληγέντες από τις θεομηνίες δεν μπορεί να είναι παρά συμπεριληπτική. Έτσι, σύμφωνα με το δίκαιο, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υφίστανται οι αγρότες από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα αποδίδονται στους πληττόμενους παραγωγούς, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα βασικά μέσα παραγωγής, με τα οποία θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Για αυτό τον λόγο, προβλέπεται οι αποζημιώσεις αυτές να είναι και ακατάσχετες. Σε διαφορετική περίπτωση, η αδυναμία αποκατάστασης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των αγροτών μας θα οδηγούσε σε αδυναμία άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας και σε αδυναμία απόκτησης εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα.

Ωστόσο, από τον ιδρυτικό της νόμο, τον Ν, 4797/2021, η Κρατική Αρωγή δεν προβλέπεται να αποδίδεται με τους ίδιους όρους σε όλους τους ασκούντες τη δραστηριότητα, παρόλο που οι θεομηνίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που διαρκώς εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης, δεν κάνουν προφανώς κανέναν διαχωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει μια τροπολογία ως βελτίωση για τους όρους χορήγησης της Κρατικής Αρωγής. Η τροπολογία αυτή δεν αφορά την πλειοψηφία των πυρόπληκτων αγρότων, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Μάνης. Δεν προβλέπεται ούτε αύξηση των ποσών που θα λάβουν, ενώ για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν αλλάζει η πρόβλεψη του βασικού νόμου και θα λάβουν τη μισή αποζημίωση για το έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Για το λόγο αυτό, ο βουλευτής Λακωνιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ.Αραχωβίτης κατέθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση, ζητώντας την αποκατάσταση των εισοδημάτων των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων άμεσα και χωρίς αποκλεισμούς.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Σε απόγνωση βρίσκονται από την αδιαφορία της Κυβέρνησης οι πυρόπληκτοι της Ανατ. Μάνης


Έχουν περάσει ήδη 6 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Ανατ. Μάνη και ακόμα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Μάνης παρά μόνον ποσά από 2000 έως 4000 ευρώ της προκαταβολής από την ΑΡΩΓΗ, ενώ η δήθεν δεύτερη φάση της πληρωμής των αποζημιώσεων είναι μόνο στα λόγια και στις υποσχέσεις. Στους δε κτηνοτρόφους η αποζημίωση που δόθηκε δεν αντιστοιχεί ούτε στην αξία του ζώου, πόσο μάλλον στην απώλεια του εισοδήματος. Όσο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι και η πλειοψηφία των πυρόπληκτων αγροτών λαμβάνουν μόνον 50% της αποζημίωσης. Παρόλο που η Κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει ως βελτίωση την πρόσφατη ψηφισθείσα τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Κρατικής Αρωγής, καμία αλλαγή δεν περιλαμβάνεται για την αύξηση των ποσών που θα χορηγηθούν στους πυρόπληκτους αγρότες, ενώ παραμένει στο 50% η αποζημίωση για το έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Επειδή δεν έχει προχωρήσει η πολυαναμενόμενη αποκατάσταση του κεφαλαίου και των εισοδημάτων των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Ανat. Μάνη γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν

Επειδή εκτός του ότι οι παραγωγικοί πόροι και τα εισοδήματα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την πυρκαγιά του προηγούμενου Αυγούστου, οι πυρόπληκτοι πλήττονται επιπλέον από το σοβαρό κύμα της ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα, αγροεφόδια, ζωοτροφές και ρεύμα και την ανεπάρκεια των έως τώρα εξαγγελθέντων μέτρων

Επειδή η ελαχιστότατη στήριξη που έχει δοθεί μέχρι τώρα ιδιαίτερα στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και οδηγούν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και των χωριών της Αν. Μάνης

Επειδή η αρωγή και οι αποζημιώσεις από θεομηνίες, οφείλουν να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να υπάρξει γρήγορη και άμεση αποκατάσταση.


Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:


⦁ Πότε προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί η αποζημίωση μέσω της αρωγής των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων και να υπάρξει μέριμνα ώστε να υπάρξει και η στο 100% αποζημίωση 100 % στο έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, τόσο για τους κατά κύριο, όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - κατοίκους των πληγεισών περιοχών;

⦁ Θα μεριμνήσει για τη θεσμοθέτηση και χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής από τις φωτιές, για την 100% διατήρηση του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος για τους πληγέντες στα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια και για την κατάρτιση ειδικού σχεδίου σχέδιο πυρόπληκτων περιοχών με αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και για απασχόληση όσων έχασαν το αντικείμενο της εργασίας τους, με αναπλήρωση εργασίας στην αποκατάσταση και προστασία των εδαφών;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ