Μ.ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ για το Βυζαντινό Μνημείο Αγίου Βασιλείου Απιδέας

 

Δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι αναπτυξιακό κεφάλαιο για μία χώρα ή ένα τόπο αλλά κυρίως συμβάλει στη διατήρηση της ταυτότητας και την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης, στοιχεία απαραίτητα για να συνεχίσει να υπάρχει ένα Έθνος και να αντισταθεί στις παγκοσμιοποιητικές τάσεις που τείνουν να συνθλίψουν και να εξαφανίσουν μικρούς λαούς όπως ο δικός μας, ο οποίος όμως διαθέτει τεράστια  ιστορία.

Κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα θρησκευτικά μνημεία, η ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά που μαζί με την άυλη μορφή της , τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική ιδιοπροσωπία σε μια αμφίδρομη σχέση στήριξης και επιβίωσης μέσα στους αιώνες.

Η Πελοπόννησος και η Λακωνία βρίθει θρησκευτικών μνημείων, Ναών και μοναστηριών που η ιστορία τους χάνεται στους αιώνες και είναι χρέος της διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συμβάλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση και τη συντήρηση τους.

Στις 27 Ιουλίου 2021 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας της Απιδιάς απέστειλε αίτημα στον τότε Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη για χρηματοδότηση μελέτης συντήρησης του κτιριακού κελύφους και εφαρμογή της στο .

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Ναός έχει εδώ και 61 χρόνια κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ΦΕΚ 473/Β/17/12/1962 ενώ περιγράφεται από το σπουδαίο ερευνητή Ορλάνδο και εντοπίζεται στο Αρχείο Βυζαντινών Μνημείων Ελλάδος του 1935 στις σελίδες 133 ως 138. Διαθέτει επίσης λαμπρές τοιχογραφίες οι οποίες με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας θα συντηρηθούν και θα τοποθετηθούν στο μεγάλο Μνημείο της Απιδιας, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το συνολικό κόστος της αιτούμενης από το εκκλησιαστικό συμβούλιο αλλά και όλους τους ενορίτες της Απιδιάς για αρχιτεκτονική και στατική μελέτη είναι περί τα 18.600 ευρώ. Δυστυχώς οι κάτοικοι της Απιδιάς πλέον δε δύνανται λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας να εξασφαλίσουν αυτό το ποσό και προς τούτο ζήτησαν εδώ και πάνω από έξι μήνες τη συνδρομή της Περιφέρειας η οποία μπορεί να βοηθήσει συνάπτοντας προγραμματική με το Δήμο Ευρώτα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Να μην ξεχνάμε ότι το Μνημείο που Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντάχθηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και σύντομα ολοκληρώνεται η αποκατάστασης του.

Ερωτάσθε λοιπόν αν προτίθεστε να συνδράμετε ως Περιφερειακή Αρχή, την Ενορία της Απιδιάς για την εκπόνηση της πιο πάνω μελέτης.

Τουλάχιστον απαντήστε στο αίτημα που σας απευθύνθηκε ώστε να αναζητηθεί αλλού χρηματοδότηση.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ