Αραχωβίτης: Ταλαιπωρία για τους πολίτες και εγκατάλειψη για την ύπαιθρο σηματοδοτεί η συρρίκνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στ. Αραχωβίτης: Ταλαιπωρία για τους πολίτες και εγκατάλειψη για την ύπαιθρο σηματοδοτεί η συρρίκνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ


Η μετατροπή Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), του ΕΟΠΠΥ σε Τμήματα, με τη ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων είναι μια ακόμη ένδειξη για την λαίλαπα που η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχεδιάσει για την Δημόσια Υγεία και τον ΕΟΠΠΥ και που απλώς καθυστέρησε να υλοποιήσει λόγω της “ενοχλητικής” πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, περιλαμβάνεται η κατάργηση όλων των τμημάτων Φαρμακευτικής των Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), και η διατήρηση των τμημάτων γραμματείας μόνο σε μεγάλες ΠΕ.ΔΙ.Ο

Πιστοί στις ιδεοληψίες και τη λογική των εξυπηρετήσεων στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για την ορεινότητα, τη νησιωτικότητα, τη μειονεκτικότητα που είναι εγγενή χαρακτηριστικά του ανάγλυφου της χώρας μας, θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων χωρίς γραμματείες αλλά «εξ αποστάσεως», ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, ή κατοικούν σε μικρούς και απομακρυσμένους και με μεγάλες αποστάσεις από τα κέντρα νομούς. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Λακωνία που τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Σπάρτη επισκέφθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου ο Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ όπου και συζήτησαν με το προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν θα κάνουν πίσω ούτε μετά την χθεσινή αποκάλυψη για την διάλυση που έχουν ήδη επιφέρει στην Δημόσια Υγεία και που είχε σαν αποτέλεσμα τα ⅔ των θανάτων να συμβούν στη χώρα μας εκτός ΜΕΘ; Με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και συνυπογράφεται από ακόμη 41 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύουμε τους πολιτικούς σχεδιασμούς και τις αλλαγές που ξεκίνησαν και αν ισχύσουν οδηγούν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και την τεράστια ταλαιπωρία των συναλλασσομένων με τον ΕΟΠΠΥ που εξ ορισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2022ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Η υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν σχεδιασμοί που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η μετατροπή Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), με μικρό αριθμό υπαλλήλων, σε αυτοτελή Τμήματα, η κατάργηση όλων των τμημάτων Φαρμακευτικής και η διατήρηση των τμημάτων γραμματείας μόνο σε μεγάλες ΠΕ.ΔΙ.

Η πρόθεση συρρίκνωσης των ΠΕ.ΔΙ προϊδεάζει για μια γενική συρρίκνωση και παραχώρηση σημαντικών λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες.

Η λογική ότι φτιάχνουμε μια ιστοσελίδα και ότι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται «εξ αποστάσεως», ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, δεν είναι ρεαλιστική. Οι ΠΕ.ΔΙ. του Οργανισμού αποτελούν σημείο που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στην αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετικά με την περίθαλψη.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με δεδομένη την σταδιακή αποστελέχωση του Οργανισμού χωρίς την ανάλογη αναπλήρωση. Σε μικρούς και απομακρυσμένους νομούς, όπως η Λακωνία, είναι σίγουρο ότι οι συναλλασσόμενοι πολίτες θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία.

Επιπλέον, ανησυχία για τους ελέγχους της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., ήτοι, τις δαπάνες υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την επιθεώρηση συμβεβλημένων παρόχων υγείας καθώς και τον εσωτερικό έλεγχο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δημιουργεί η εμμονή της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών κατ’ αναλογία με τα όσα συμβαίνουν στον ΕΦΚΑ.


Επειδή η προσφιλής ιδεοληψία της κυβέρνησης για παραχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες έχει αποτύχει όπου εφαρμόστηκε και απέβη σε βάρος των πολιτών,

Επειδή οι εξυπηρετούμενοι από τον ΕΟΠΥΥ συνάνθρωποί μας εξ ορισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης,

Επειδή η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν είναι προσβάσιμη για όλους ούτε αποτελεί την λύση «δια πάσαν νόσο»,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

⦁ Είναι σε γνώση και μέσα στην πολιτική του οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές;

⦁ Σχεδιάζει την κατάργηση των γραμματειών στις μικρές ΠΕ.ΔΙ.;

⦁ Προτίθεται να μην προχωρήσει στη συρρίκνωση αλλά αντίθετα να στελεχώσει επαρκώς τις περιφερειακές διευθύνσεις;

⦁ Προτίθεται να προχωρήσει σε Σχέδιο Οργανισμού όπως αυτό είχε εγκριθεί κατά το παρελθόν αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε;Οι Ερωτώντες Βουλευτές


Αραχωβίτης Σταύρος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΖΑΚΑ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΕΝΑΡΞΗ λειτουργίας του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Απονομή υποτροφιών του Ιδρύματος ‘’αδελφών Τζάκα’’

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ