Αραχωβίτης: Πλην Λακεδαιμόνιων οι προκαταβολές ΕΛΓΑ για τον παγετό του Ιανουαρίου



Στ. Αραχωβίτης: Πλην Λακεδαιμόνιων οι προκαταβολές ΕΛΓΑ για τον παγετό του Ιανουαρίου


Ο παγετός του Ιανουαρίου του 2022 έπληξε τα εσπεριδοειδή όλης της Πελοποννήσου, (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία), τα εσπεριδοειδή της Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου και τα χειμερινά κηπευτικά όλης της χώρας.

Αλλά ως φαίνεται, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση που ένα καιρικό φαινόμενο πλήττει την αγροτική παραγωγή, η Κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να καταστρατηγήσει τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Έτσι από το Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ (11 Μαρτίου 2022), οι αγρότες της χώρας πληροφορήθηκαν ότι προκαταβολές λαμβάνουν μόνο οι πληγέντες παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας! Με το σημείο 2 δε της ανακοίνωσης, ομολογούν εγγράφως ότι εξαιρείται η Λακωνία από τη λήψη της σχετικής προκαταβολής αλλά και κάθε άλλη περιοχή που επλήγη!

Με Ερώτηση που κατέθεσα σήμερα στη Βουλή, ζητώ το αυτονόητο σε μια δημοκρατική χώρα. Να ισχύσουν οι αρχές της ισονομίας και δικαιοσύνης για τους Λάκωνες εσπεριδοκαλλιεργητές! Ζητώ να προχωρήσουν στη χορήγηση προκαταβολών σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου όπως η Λακωνία, και σε άλλες πλην των εσπεριδοειδών καλλιέργειες που έπαθαν ζημιές.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:




14.03.2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Πλην Λακεδαιμονίων (και όχι μόνο) οι προκαταβολές ΕΛΓΑ;

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ, από 11 Μαρτίου 2022, ανακοινώνονται προκαταβολές σε παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022. Κατ΄αρχήν θα συμφωνήσουμε με τη χορήγηση προκαταβολών σε πληγέντες αγρότες, η οποία είναι δυνατή μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και το αποθεματικό που δημιουργήθηκε.

Τη χορήγηση αυτή ωστόσο θα πρέπει να διέπουν αρχές ισονομίας και δικαιοσύνης, ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους αυτής της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές και όχι σε πελατειακές και ρουσφετολογικές λογικές. Αυτές τις λογικές των “δυο ταχυτήτων αγρότες” καταδικάσαμε πολλές φορές σαν πρακτική, τόσο η Αντιπολίτευση όσο και οι ίδιοι οι αγρότες.

Ο παγετός του Ιανουαρίου του 2022 έπληξε τα εσπεριδοειδή όλης της Πελοποννήσου (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία), τα εσπεριδοειδή της Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου και τα χειμερινά κηπευτικά όλης της χώρας. Με έκπληξη όμως οι πληγέντες αγρότες, διάβασαν τις εξαγγελίες για προκαταβολές μόνο για την Αργολίδα. Σύμφωνα με το σημείο 2 εξαιρείται η Λακωνία από τη λήψη της σχετικής προκαταβολής και κάθε άλλης περιοχής που επλήγη! Μάλιστα, ανακοινώσατε και ποσό, πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή η ισονομία και η δικαιοσύνη πρέπει να διέπουν όλες τις αποφάσεις της πολιτείας,

Επειδή με την απόφασή σας χωρίζετε, για άλλη μια φορά, τους πληγέντες αγρότες σε πολίτες δύο κατηγοριών,

Επειδή ο παγετός έχει πλήξει πολλές καλλιέργειες και πολλές περιοχές της χώρας,

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται δημόσιο χρήμα (πακέτα Χατζηγάκη, Κοντού κλπ), χωρίς καμία προϋπόθεση, μόνο για στενά ψηφοθηρικούς λόγους με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να καλείται να τα επιστρέψει,

Επειδή, η κρίση ακρίβειας, οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου και οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα επηρεάζουν το ίδιο όλους τους αγρότες,

Επειδή, όπως δείχνουν οι κινήσεις πανικού της Κυβέρνησης, έχετε εισέλθει σε προεκλογική τροχιά παροχολογίας που δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών και της ήδη τραυματισμένης οικονομίας από τις επιλογές σας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Πως θα διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των προκαταβολών σε όλους τους πληγέντες αγρότες;


Θα προχωρήσει σε χορήγηση προκαταβολών σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας όπως η Λακωνία, και σε άλλες καλλιέργειες;


Ποιά η άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών για την κατεύθυνση των προκαταβολών και το ύψος τους;


Θα σταματήσει, επιτέλους, η Κυβέρνηση να χωρίζει τους πολίτες σε δύο και τρεις κατηγορίες;


O Ερωτών βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ