ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις τιμής για τη 17η Μαρτίου σε Αρεόπολη και Γύθειο



Με κάθε επισημότητα ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τιμά και φέτος την Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, όταν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί ύψωσαν τη λευκή σημαία με τον γαλάζιο σταυρό κι έδωσαν όρκο για ΝΙΚΗ Η΄ΘΑΝΑΤΟ, ανάβοντας τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Δήμος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν στόχο να αναδείξουν την τεράστια συνεισφορά της Μάνης στη συγκρότηση εθνικής συνείδησης και την καθοριστική συμβολή των Μανιατών στο νικηφόρο Αγώνα για τη δημιουργία ελεύθερου κράτους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 13 Μαρτίου από την πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη με τον 3ο Αγώνα Κήρυξης Ελληνικής Επανάστασης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης Πέτρου Μαυρομιχάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πολυμεσικού ψηφιακού εκθέματος «Το ταξίδι ενός Έθνους» στο Παλιό Δημαρχείο στην Αρεόπολη. Πρόκειται για μια υπέροχη εμπειρία θέασης, η οποία ζωντανεύει τον ιστορικό πίνακα του ζωγράφου Peter fon Hess, όπου ο Πετρόμπεης σηκώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Μάνη. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος στο χαιρετισμό του «το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Μοριάς 21 και είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του Δήμου μας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε». Συνέχισε, αναφέροντας ότι με τα εγκαίνια του ψηφιακού εκθέματος «ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του οράματός μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ιστορικού μουσείου στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Αρεόπολης. Η αρχή έγινε πέρυσι, χρονιά ορόσημο για όλους τους Έλληνες καθώς είχαμε την Επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα, οπότε και προχωρήσαμε στην τοποθέτηση της αναπαράστασης της ορκωμοσίας των Μανιατών, στην πρόσοψη του κτιρίου».

Στο ίδιο πνεύμα ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έχει υποβάλει στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών, τεκμηριωμένη πρόταση έργου για τη δημιουργία Διαδραστικής Ψηφιακής Μόνιμης Έκθεσης Μανιάτικης Ιστορίας με προϋπολογισμό 550.000,00 ευρώ. Η δράση αφορά στη δημιουργία μιας ακόμα ψηφιακής επισκέψιμης έκθεσης αναφορικά με τη μανιάτικη ιστορία, η οποία θα στεγαστεί στον ίδιο χώρο, εμπλουτίζοντας το μουσείο.

Μία ώρα αργότερα στην αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρεόπολης διεξήχθη ημερίδα ιστορίας με θέμα τη συμβολή της Μάνης στην Επανάσταση του 1821. Ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Μπεζαντάκος, ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου κ. Θανάσης Χρήστου και ο εκδότης και δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Μάνης κ. Γεώργιος Δημακόγιαννης. Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης κα Γεωργία Λυροφώνη.
Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στο Γύθειο, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών και αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων από μαθητές. Στη συνέχεια στην Πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου μαθητές από τα σχολεία της πόλης χόρεψαν δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς.

Στη συνέχεια ο σεβασμιότατος Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ με τον κ. Δήμαρχο και συνοδεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κας Γεωργίας Λυροφώνη, των Αντιδημάρχων κ. Γεωργίου Καπασούρη – Σεψάκου, Ελένης Δρακουλάκου και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Χαρίλαο Τζανετάκο, επισκέφθηκαν το Κ/Φ «ΝΑΥΜΑΧΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού που κατέπλευσε χθες στο Γύθειο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Μαρτίου. Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πλωτάρχη (Π.Ν.) Γ. Ρόκα για την τιμητική τους παρουσία και του προσέφερε μια αναμνηστική πλακέτα των εκδηλώσεων, ενώ ο Πλωτάρχης ανταπέδωσε προσφέροντας πλακέτα με τον θυρεό του πλοίου.

















Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ