ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΠΟΤΑ ΖΩΑΣχετικά με τις πολύ σκληρές δημοσιεύσεις για τα αδέσποτα στο Δήμο Σπάρτης: Ναι οι συνθήκες φύλαξής τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολες, χρειάζονται βελτιώσεις αλλά δεν είναι και ακριβώς έτσι όπως κάποιοι τα παρουσίασαν!

Σε έκτακτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Φιλοξενίας Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικ/μιας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 23637/24-01-2022 Έκθεση Αυτοψίας, τα ζώα βρέθηκαν κλινικά υγιή, είχαν στη διάθεσή τους νερό και είχαν καλή θρεπτική κατάσταση. Πάνω σε τέτοιες επίσημες εκθέσεις βασιζόμαστε για να κάνουμε όσες διορθωτικές κινήσεις χρειάζονται.

Ο Δήμος Σπάρτης και η Δημοτική Αρχή ζώντας το πρόβλημα καθημερινά τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της προστασίας και της καλής και σωστής μεταχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καταβάλλοντας καθημερινά μεγάλη προσπάθεια, κόπο και χρήμα, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα σωστό πρόγραμμα διαχείρισης αυτών βάσει του Νόμιμων διατάξεων όπως ισχύουν.

Κάθε χρόνο γίνονται αναθέσεις σε εξωτερικούς αναδόχους. Για το έτος 2022 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου δαπάνες για τη διαχείριση των ζώων συνολικού προϋπολογισμού 247.879,61 €. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με προϋπολογισμό 89.997,61 €, τις υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης με προϋπολογισμό 59.600,00 €, την απολύμανση των χώρων φιλοξενίας προϋπολογισμού 5.000,00 €, την προμήθεια ζωοτροφών με προϋπολογισμό 50.000,00 €, την προμήθεια φαρμακευτικού και κτηνιατρικού υλικού 24.800,00 €, την προμήθεια «σπιτάκια σκύλων» κλπ. Ήδη δε προχωράμε και στην τελική διαπραγμάτευση για την κατασκευή σύγχρονου καταφύγιου με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές, ύψους 250.000,00 €

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κτηνίατρος από 25/06/2021 μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2022 έχει υλοποιήσει 318 ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις και καταγραφές (τοποθέτηση μικροτσίπ) από περισυλλογές αδεσπότων, έχουν νοσηλευτεί περί τα 200 ζώα , έχουν γίνει συνολικά περί τις 100 στειρώσεις, 450 εμβόλια, περί τα 250 τεστ ερλιχίωσης-λεισμανίασης κ.α.

Καθημερινά οι υπηρεσίες του Δήμου γίνονται δέκτες τηλεφωνικών αιτημάτων και παραπόνων για περισυλλογή σκύλων. Να υπενθυμίσουμε ότι Αδέσποτος σκύλος (ή γάτα) είναι αυτός που ζει στους δρόμους όχι από επιλογή αλλά μετά από την εγκατάλειψή του από τον άνθρωπο. Ο Δήμος καλείται μη έχοντας πολλές φορές τα κατάλληλα μέσα να λύσει ένα πρόβλημα που από τη φύση τοι και ευαίσθητο και δύσκολο.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου όπως και οι ανάδοχοι των εργασιών που σχετίζονται με τα αδέσποτα κάνουν ότι μπορούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα. Ο Δήμος Σπάρτης διαχειρίζεται καθημερινά περί τους 400 σκύλους στους χώρους φιλοξενίας και άλλους περίπου 300 σε αναδόχους φιλοξενίας. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να συγκριθούν με το ζεστό και άνετο περιβάλλον ενός οικόσιτου σκύλου. Οι ρυθμοί εγκατάλειψης αδέσποτων σκύλων καθώς και η περισυλλογή αδέσποτων γατών με πολλά προβλήματα υγείας, η χαμηλή ανταπόκριση για υιοθεσίες σε συνδυασμό με την πλήρη απασχόληση 2 ατόμων όσον αφορά τη διαχείριση όλων των αδέσποτων και 1 συμβεβλημένου κτηνιάτρου για τη φροντίδα υγείας, καθιστά την όλη προσπάθεια ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου που συνεργάζεται με τον Δήμο μας, αιτίες που μπορεί να οδηγούν σε ελλειπές σωματικό βάρος τα αδέσποτα σκυλιά των χώρων φιλοξενίας του Δήμου Σπάρτης θα μπορούσαν να είναι:


Σκύλοι πρόσφατα περισυλλεχθέντες που είναι ελλειποβαρείς γιατί κατόπιν εγκατάλειψής τους έχουν ήδη υποσιτιστεί από τους ιδιοκτήτες τους (Οι ρυθμοί περισυλλογής νέων αδέσποτων από το Δήμο Σπάρτης είναι κατά μέσον όρο 30 περίπου το μήνα).


Σκύλοι που έχουν περισυλλεχθεί το τελευταίο τρίμηνο και νοσούν ή έχουν χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν θεραπείες που δεν τους επιτρέπουν να ανακτήσουν το επιθυμητό σωματικό βάρος.


Σκύλοι που ιδιοσυγκρασιακά (νευρικοί) είναι ελλειποβαρείς κυρίως κυνηγετικοί.


Σκύλοι που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες ή τροφική δυσανεξία στην τροφή που τους παρέχεται όχι γιατί δεν πληρεί τις απαιτούμενες αναλογίες θρεπτικών συστατικών αλλά γιατί περιέχει παράγοντες αλλεργιογόνων π.χ.γλουτένη.

Προσθέτουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου, στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων σκύλων του Δήμου Σπάρτης, είναι πιθανή η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς ενός σκύλου απέναντι σε άλλον ή πολλών έναντι ενός την ώρα του προαυλισμού, με συνέπεια τον τραυματισμό ή και το θάνατο κάποιου σκύλου.

Καταλήγοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η φροντίδα και η μέριμνα για τα αδέσποτα είναι συνεχής και από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν! Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά όχι από έλλειψη ευαισθησίας ή αδιαφορίας όπως μας προσάπτουν κάποια δημοσιεύματα.

Δεν είμαστε υπεράνω κριτικής. Επιθυμούμε τη συνεργασία με όσους έχουν ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουν, εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις και τους καλούμε να συνδράμουν.ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE