Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών ισότιμο μέλος στο Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνει τη μεγάλη τιμή του να συμμετάσχει ως επίσημο και ισότιμο μέλος στο Διεθνές Δίκτυο του World Heritage Watch (μτφρ. Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς).

Το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι ο κορυφαίος ανεξάρτητος οργανισμός στη διαφύλαξη των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανά την υφήλιο, διασφαλίζοντας ότι η Παγκόσμια Κληρονομιά δεν «θυσιάζεται» σε πολιτικούς συμβιβασμούς και οικονομικά συμφέροντα. Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει την UNESCO στη λήψη ολοκληρωμένων και σωστών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των εν λόγω μνημείων και βοηθά τους ντόπιους να προστατεύσουν τα μνημεία τους και να λάβουν δίκαιο μερίδιο του οφέλους που πηγάζει από την ορθή αξιοποίηση αυτών των μνημείων.

Το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχει την έδρα του στο Βερολίνο και μέλη του Διεθνούς Δικτύου του είναι συλλογικότητες του πολιτισμού, ακτιβιστικές ομάδες και ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες που εδρεύουν σε ή κοντά σε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς και προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών που σχετίζονται άμεσα με τη διαφύλαξη των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ανεξαρτησία από πολιτικές εξαρτήσεις είναι η κύρια προϋπόθεση συμμετοχής στο Διεθνές Δίκτυο του Παρατηρητηρίου, καθώς αξιωματούχοι κρατικών ή διεθνών θεσμών που έχουν «λόγο» στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη του. Ενδεικτικά, μέλη του Διεθνούς Δικτύου του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι το Διάζωμα, το Global Heritage Fund, το World Monuments Fund, Εθνικές Επιτροπές των Συμβουλευτικών Σωμάτων της UNESCO (ICOMOS κτλ.), Εθνικά και Περιφερειακά Σωματεία Αρχαιολόγων, Αρχιτεκτόνων και συναφών επαγγελματικών ομάδων.

Η Λακωνία «φιλοξενεί» ήδη ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την καστροπολιτεία του Μυστρά, ενώ φιλοδοξεί να εντάξει στη σχετική λίστα της UNESCO και επιπρόσθετα μνημεία πολιτιστικής και φυσικής, υλικής και άυλης κληρονομιάς (Αρχαία Σπάρτη-Ευρώτας-Ταΰγετος, Μονεμβάσια, Μανιάτικο Μοιρολόι κ.ο.κ.). Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, φιλοδοξεί να εκκινήσει έναν γόνιμο διάλογο στην τοπική κοινωνία, όπου με εφαλτήριο την πολιτιστική μας κληρονομιά θα βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις του σήμερα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάκαμψη μετά από φυσικές καταστροφές, η υποεκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων στα κέντρα λήψης αποφάσεων του πολιτισμού και η υπερεκμετάλλευση του πολιτιστικού αποθέματος για τουριστικούς σκοπούς.

Με δέσμευση στην ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των παρεμβάσεών μας, ως απαρέγκλιτη υποχρέωση που έχουμε αναλάβει έναντι των υπολοίπων μελών του Διεθνούς Δικτύου του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καλούμε όλους και όλες να «αγκαλιάσουμε» τις δυνατότητες του παρελθόντος που μας φανερώνουν ως «φάροι γνώσης και ελπίδας» τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής στις μεταβολές που μας επιφυλάσσει το μέλλον και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ