"Είναι κρίμα μια νέα μελέτη να είναι κατώτερη και πρόχειρη σε σχέση με τις δύο προηγηθείσες και να πληρωθούν 24800 ευρώ….."



Τι δεν συμπεριλαμβάνει η μελέτη για την πολιτιστική – τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ευρώτα των 24.800 ευρώ…..
Η επισήμανση μου δεν έχει αντιπολιτευτικό λόγο ,αλλά προτασιακό/συμπληρωματικό .Αν θέλετε λάβετε τες υπόψη σας!
‘’Να ακούς πάντα αυτόν που δεν έχει να κερδίσει κάτι από σένα’’. Αριστοτέλης
1. Βασικό στοιχείο μιας μελέτης είναι το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα/ες του μελετητή ή ομάδας που την υλοποίησε από την ανάδοχο εταιρεία.
2. Μια μελέτη λαμβάνει υπόψη, τα δεδομένα των χώρων, των τόπων /ορόσημο, τις υποδομές ,τις θεσμικές εκδηλώσεις και υποδεικνύει τους τρόπους ανάδειξης , προβολής και διάδοσης σε Πανελλαδικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο , αξιοποιώντας τυχόν προγραμματικές συμβάσεις (Ευρωπαϊκή Πόλη των Σπορ) και υπάρχουσες αδελφοποιήσεις με άλλες Πόλεις (ΠΟΠΟΒΟ,ΚΑΠΑΝΟΡΙ,ΚΑΛΙΜΑΝΕΣΤΙ).
3. Μια μελέτη με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Ευρώτα προτείνει και προκρίνει βιώσιμες προτάσεις με κυρίαρχο τίτλο ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ’’
Συνεπώς δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μια μελέτη τις γενικόλογες αναφορές και προτάσεις (copy paste) που ως κυρίαρχο στοιχείο έχουν την ενδυνάμωση γειτονικών μας Δήμων ,που όντως έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο διαθέσιμο τουριστικό προϊόν (μνημειακό πολιτισμό, οργανωμένες παραλίες , καταλύματα κλπ).
Ο Δήμος Ευρώτα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που δυστυχώς δεν προβάλλονται ή αγνοούνται από την συγκεκριμένη μελέτη (άγνωστο γιατί ) .Ως συγκριτικό πλεονέκτημα είναι τα προϊόντα μας που πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα διακίνησης ‘’EUROTAS’’ όπως προτείνεται σε προηγούμενες μελέτες (Πρόταση μου: αξιοποιώντας το Φυτοπαθολογικό στο ΑΣΤΕΡΙ ως Ινστιτούτο ταυτότητας σήμανσης προϊόντων).
Με το μήνυμα ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ’’ θα μπορούσε ο Δήμος Ευρώτα να προβάλλει την περιοχή με διπλό στόχο ,την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του υπάρχοντος μνημειακού πολιτισμού ,σε συνδυασμό με την προβολή και προώθηση των προϊόντων μας (Αναβάθμιση υπαρχόντων Γιορτών τοπικών προϊόντων και δημιουργία νέων, δημοτικά δημοπρατήρια σε μεγάλες πόλεις, αυτόματα μηχανήματα πώλησης χυμών, τοπικές συνταγές κλπ).
O Δήμος Ευρώτα είναι προορισμός κυρίως επαγγελματικών σκοπών (Επαγγελματικός επισκέπτης ‘’Businnes visitor’’) και δευτερευόντως Επισκέπτης /εκδρομέας που πραγματοποιεί μονοήμερη εκδρομή [Same-day visitor (or excursionist)] κυρίως στο Γεράκι και Κρεμαστή. Υπάρχουν και οι θεσμοί των εκδηλώσεων που αυτή η μελέτη αγνοεί ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αναφέρει και να προτείνει μεθόδους περαιτέρω αξιοποίησης με στόχο την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος.
Ενδεικτικά αναφέρω πολιτιστικές εκδηλώσεις – θεσμοί που προσελκύουν πολίτες /τουρίστες πέραν του Δήμου Ευρώτα και της Λακωνίας:
- Γιορτή Πορτοκαλιού στην Τ.Κ Στεφανιάς - Καρναβάλι Κροκεών - Βλάχικος Γάμος Δαφνίου -Κάστρεια – Γιορτή Μετανάστη στο Γεράκι -Τριήμερο του Αγίου Δημητρίου - Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΥΠΕΠΘ) "Μαζί για τον Ευρώτα", του Συλλόγου Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα - Γιορτή του Τσίπουρου στο Βασιλάκιο - Αγροτοδιατροφή Νιάτα - Γιορτή Κρασιού σε Γράμμουσα & Δαφνί - ‘’Αντάμωμα επιστήμης και Τέχνης’’ του Συλλόγου - ΕΥ ΖΗΝ /ΛΙΜΠΡΕΤΟ ‘’Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ’’ – του Συλλόγου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ/ΛΙΟΠΕΤΡΑ – Χορευτικά Φεστιβάλ /Χ.Ο.Σ - Φεστιβάλ “Το Σήμερα” / Utopia - Λέσχη Ανάγνωσης - Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, Αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ημιμαραθώνιοι ‘’ΒΡΕΤΑΚΕΙΑ’’ & ‘’EVROTAS RUN’’, ΤΡΙΑΘΛΟΝ, ΠΙΕΡΡΑΚΕΙΑ κλπ.
Ενώ η παρουσία – συμμετοχή των Φιλαρμονικών ,που αποδεδειγμένα προβάλλουν τον Δήμο Ευρώτα στα πολιτιστικά δρώμενα θεωρούνται από την μελέτη ‘’άνευ σημασίας’’!!!
Θεωρώ αδιανόητο από την παρούσα μελέτη να απουσιάζουν τοπόσημα, ορόσημα (το Γεράκι αναφέρεται) της Ιστορίας, παραδοσιακές τέχνες καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του Δήμου Ευρώτα όπως:
-ΛΥΚΟΒΟΥΝΟ της Τ.Κ Δαφνίου - Αρχαιολογική ζώνη ΚΡΟΚΕΑΤΗ Λίθου – Η Υφαντική Τέχνη του Γερακίου – ΓΚΙΟΤΣΑΛΙ Αγ. Δημητρίου (Ερειπωμένος Παραδοσιακός οικισμός στο Νότιο Πάρνωνα) – Ο κήπος του Ιπποκράτη /Βασιλιάς Ευρώτα – Αρωματικά φυτά - Το Αρχαίο Έλος [ Έφαλον Πτολίεθρον (Όμηρος) - Πλείστη και Καλλίστη χώρα της Λακωνικής (Πολύβιος)] - Κάστρο Τάραψας / Βασιλακίου ή Πύργος Ζαλούμη – Προϊστορικός οικισμός Αγ. Στεφάνου/Στεφανιάς - Οι αμαξίλατοι δρόμοι για συγκοινωνία (την χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες περιοχή ‘’ΨΗΦΙ’’ Κροκεών) - Ολοκαύτωμα Αγίου Δημητρίου Δήμου Ευρώτα 4 Ιουνίου 1944 - Λουτσάκα - Χαμοσπηλιά ( Πέρα Βρύση Λαγίου) Καταφύγια Άγριας Ζωής - Απόβαση του Ιμπραήμ στα Τρίνησα και πορεία προς το Έλος – Νιάτα – Κρεμαστή κλπ – Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδιάς, του 5ου αιώνα μ.Χ, Ι. Ν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλισίου 18 μ.Χ (Από τον Επίσκοπο Έλους Κύριλλο), Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Κροκεών (1286 μ.Χ), -Ο Ακαδημαϊκός/ Νικηφόρος Βρεττάκος… Πλούμιτσα – Ο Επίσκοπος Έλους, Άνθιμος Σκαλιστήρης (1821) – Ο Νικοκλής Πολυολυμπιονίκης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην 170η διοργάνωση του 100 π.Χ. – Ο Τυρταίος αρχαίος Έλληνας ελεγειακός ποιητής (Από τις Αφίδνες (Δαφνί)– Λακεδαίμονος).
Επίσης καμία αναφορά στην αξιοποίηση του παραλιακού των 18 χλμ. Προκρίνοντας την μεταβολή της αρχαιολογικής ζώνης του Βαλτακίου από Α’ σε Β’ (αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου) ,την ήπια παρέμβαση (οργάνωση θαλάσσιων σπορ) στις παραλίες Τρινήσων, Λεήμονα, Έλους , Κοκκινιάς (NATURA 2000), με την δημιουργία ΠΑΡΤΗΡΗΤΗΡΙΩΝ (πουλιών, υδροβιότοπου κλπ) στο Δέλτα του Ευρώτα και αλλού σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα - Μουστού…..
Όταν αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία δεν αναφέρονται και είναι εκείνα προσδιορίζουν την ταυτότητα του Δήμου Ευρώτα πως είναι δυνατόν να προσεγγισθεί το υπό μελέτη θέμα και να δοθούν εξειδικευμένες απαντήσεις που θα προτρέψουν/ωθήσουν τον Δήμο για αναπτυξιακή τροχιά;
Σ’ αυτή την φάση κρίνεται η μελέτη… Ο Δήμος Ευρώτα θα κριθεί εάν μετά την παραλαβή της δεν την αναπέμψει ως ανεπαρκή!!!
Καλό είναι να αναπέμψει την μελέτη για την πολιτιστική – τουριστική αναβάθμιση στην ανάδοχο εταιρεία για ουσιαστική συμπλήρωση της ταυτότητας του Δήμου Ευρώτα.
Είναι κρίμα μια νέα μελέτη να είναι κατώτερη και πρόχειρη σε σχέση με τις δύο προηγηθείσες και να πληρωθούν 24800 ευρώ….. Είναι βέβαιο ότι δεν προσδοκούμε ως Δήμος να γίνουμε Μπέβερλι Χιλς
Αν είμαστε χρήσιμοι ….εδώ είμαστε…. 


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ