Ο Τέλλυ Σαβάλας Telly Savalas είχε καταγωγή από τη Λακωνία







Τέλι Σαβάλας
Ηθοποιός του κινηματογράφου



Περιγραφή
Ο Αριστοτέλης "Τέλλυ" Σαβάλας, ήταν Αμερικανός ελληνικής καταγωγής ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο πιο γνωστός ρόλος της καριέρας του, ήταν αυτός του Κότζακ, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που κράτησε από το 1973 έως το 1978. Βικιπαίδεια
Πληροφορίες γέννησης: 21 Ιανουαρίου 1922, Γκάρντεν Σίτυ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Απεβίωσε: 22 Ιανουαρίου 1994, Sheraton Universal Hotel, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Παιδιά: Αριάννα Σαβάλα, Νίκος Σαβάλας, Πηνελόπη Σαβάλα, Κρίστιαν Σαβάλας, Κάντας Σαβάλας, Χριστίνα Σαβάλα
Σύζυγος: Τζούλι Χόβλαντ (νύμφ. 1984–1994), Μέριλιν Γκάρντνερ (νύμφ. 1960–1974), Κάθριν Νικολαΐδη (νύμφ. 1948–1957)
Αδέρφια: Γιώργος Σαβάλας, Γκας Σαβάλας, Τέντι Σαβάλας, Κατερίνε Σαβάλας
Γονείς: Χριστίνα Σαβάλα, Νίκος Σαβάλας
Ο Αριστοτέλης "Τέλλυ" Σαβάλας (αγγλικά: Telly Savalas) (21 Ιανουαρίου 1922, Νέα Υόρκη - 22 Ιανουαρίου, 1994, Λος Άντζελες), ήταν Αμερικανός ελληνικής καταγωγής ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο πιο γνωστός ρόλος της καριέρας του, ήταν αυτός του Κότζακ, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που κράτησε από το 1973 έως το 1978.[11]
Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε ως Αριστοτέλης Σαβάλας στο Γκάρντεν Σίτυ της Νέας Υόρκης και ήταν το δεύτερο παιδί από τα πέντε του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από την Λακωνία. Ο Νίκος Σαβάλας διατηρούσε εστιατόριο στην Νέα Υόρκη. Ο Αριστοτέλης ξεκίνησε να δουλεύει, όταν ήταν 8 χρονών ως εφημεριδοπώλης και λούστρος. Όταν μπήκε στο γυμνάσιο μιλούσε μόνο ελληνικά. Αποφοίτησε το 1942.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών μεταδίδοντας τη σειρά "Your Voice of America" και μετά για το τηλεοπτικό κανάλι ABC News. Αυτό ήταν και το ξεκίνημά του στον χώρο τής ψυχαγωγίας. Η καριέρα του ως ηθοποιού άρχισε αργότερα, μετά τα 35 του.

Ο Τελι Σαβάλας μαζί με τα αδέρφια του, Τέντι, Γκας και Γιώργο.

[12]
Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαβάλας παντρεύτηκε τρεις φορές. Το 1948 μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρκίνο, παντρεύτηκε την συμμαθήτριά του στο κολλέγιο, Κάθριν Νικολαίδης και απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Κριστίνα το 1950. Το 1957, η Κάθριν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Μετά τον χωρισμό του και την επιστροφή στο σπίτι τής μητέρας του, ο Σαβάλας θα γνωρίσει την δασκάλα στο Κέντρο Θεάτρου του Γκάρντεν Σίτυ, την Μέριλιν Γκαρντέρ. Θα παντρευτούν το 1960 και θα κάνουν δύο κόρες. Την Πηνελόπη το 1961 και την Candace, το 1963. Θα πάρουν διαζύγιο το 1974. Τον Ιανουάριο του 1969, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Majesty's Secret Service, ο Σαβάλας θα γνωρίσει την ηθοποιό Σάλυ Άνταμς, με την οποία θα αποκτήσει τον γιό του, Νικόλας Σαβάλας, το 1973. Ο Σαβάλας και η Σάλυ Άνταμς δεν θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί μέχρι το Δεκέμβριο τού 1978. Κατά την διάρκεια τής τελευταίας σεζόν του Κότζακ θα γνωρίσει την Τζούλι Χοβλάντ, μια ταξιδιωτική πράκτορα από την Μινεσότα. Θα παντρευτούν το 1984 και θα κάνουν δύο παιδιά, τον Κριστιάν και την Αριάνα και θα μείνουν μαζί μέχρι τον θάνατό του, το 1994.




Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ