Εγκαινιάσθηκε το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών παρουσία Στέφανου Κολοκούρη




Παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, η τελετή εγκαινίων του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές Λακωνίας.

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών Λακωνίας στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν από τον δήμο Ευρώτα, ενώ υπάγεται στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Στελεχώθηκε από 16 εθελοντές πυροσβέστες και έναν (1) μόνιμο πυροσβεστικό υπάλληλο ως προϊστάμενο, διαθέτει ένα (1) υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα που παραχωρήθηκε από το δήμο και έχει προβλεφθεί πρόσθετη παραχώρηση οχημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου.

Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιος ο οποίος έδωσε τις καλύτερες ευχές του στους εθελοντές πυροσβέστες, για δύναμη και υγεία.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος, ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: « ….το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών θα αποτελέσει αφετηρία, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απειλής από πυρκαγιά ή φυσική καταστροφή, ενάντια στην ζωή και την περιουσία των πολιτών αλλά και ενάντια στον φυσικό μας πλούτο. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες, εκπαιδευμένοι, με μέσα ατομικής προστασίας και ισχυρή διάθεση προσφοράς είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντα τους και η Υπηρεσία μας έτοιμη να αναλάβει την υποχρέωση για ενημέρωση, οργάνωση και εκπαίδευση, ώστε με σωστές βάσεις αυτή η προσπάθεια να πετύχει. Εθελόντριες και εθελοντές του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών, σας συγχαίρω για το ενδιαφέρον σας και σας υπόσχομαι ότι θα είμαι στο πλευρό σας, κάθε στιγμή στην επιχειρησιακής σας δράση, για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την αποστολή μας ως Πυροσβέστες … ».

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας ότι: «… σας ευχαριστώ που μας κάνετε την τιμή να παραβρίσκεστε σήμερα εδώ, στην τελετή εγκαινίων του Πυροσβεστικού Εθελοντικού Κλιμακίου Κροκεών του Δήμου Ευρώτα, μια μέρα πριν την την 5η Δεκεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε το 1985 από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.

Το Πυροσβεστικό Σώμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι έχει άρρηκτους δεσμούς με τον εθελοντισμό και επενδύει σ’ αυτόν, γιατί στην σημερινή δύσκολη εποχή που διανύουμε γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για συνεργασία.

Περίτρανη απόδειξη αυτού είναι τα σημερινά εγκαίνια. Το εθελοντικό αυτό κλιμάκιο έχει μεγάλη περιοχή ευθύνης και βασιζόμαστε στη βοήθεια των εθελοντών που το στελεχώνουν σε θέματα πυροπροστασίας και γενικότερα προστασίας και ασφάλειας της περιοχής καθώς προϊόντος του χρόνου οι απαιτήσεις αυξάνουν . Αυτό ήταν φυσικό άλλωστε, αφού μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών, ο άνθρωπος, άρχισε να απαιτεί περισσότερη προστασία, καλύτερη ποιότητα ζωής και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα πάντα πίστευε στην αξία του εθελοντισμού και ήταν από τους πρώτους οργανισμούς, που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Από τις αρχές της δεκαετίας 1990, καθιερώθηκε ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη με το Νόμο 1951/1991 «Καθιέρωση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις» και το Π.Δ. 32/1992 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων».

Το 2011 με το νέο Νόμο 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις » (ΦΕΚ Α΄ 245), ο οποίος εκδόθηκε στις 22-11-2011, έγινε πιο διακριτή η αποστολή και τα καθήκοντα του εθελοντή πυροσβέστη, αναβαθμίστηκε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η λειτουργία των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ενώ προστατεύτηκε ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης».

Η αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Σήμερα, στις υπηρεσίες του Σώματος υπηρετούν εκατοντάδες εθελοντές και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, πιστεύουμε ότι ο αριθμός των εθελοντών ολοένα και θα αυξάνεται, συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη πυροπροστασία της χώρας.

Σε μια μεγάλης έκτασης φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, τα μέσα και το προσωπικό των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, ποτέ δεν είναι αρκετά. Πάντα χρειάζεται παράλληλα και η ενεργός συμμετοχή των ευαισθητοποιημένων πολιτών. Και είναι σίγουρο ότι όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει. Απ' αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι μια πράξη που φανερώνει ενέργεια και καλοσύνη. Είναι μια συνεισφορά στον συνάνθρωπο και πάνω απ΄ όλα στην πατρίδα μας και για αυτό το έργο που επιτελείται είναι εξίσου σπουδαίο και πολύτιμο με των επαγγελματιών πυροσβεστών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας γίνεστε παράδειγμα για όλους εμάς και σας είμαστε ευγνώμονες. Σας ευχαριστούμε για ότι προσφέρετε ».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός από τη Ν.Δ. και ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οι οποίοι εξήραν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, ευχαριστώντας όλους τους άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την ασφάλεια του πολίτη, τονίζοντας τη σημασία και την αξία του εθελοντισμού σε όλες τις δύσκολες στιγμές της κοινωνίας μας.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την στήριξή τους, στη δημιουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεών Λακωνίας, στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, στον Δήμαρχο Ευρώτα Δήμο Βέρδο, στον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Κωνσταντίνο Γραφάκο και στον Πυρονόμο Δαμιλάκο Τζανέτο ως πρώτο Διοικητή Εθελοντικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, τον Δήμαρχο Ευρώτα Δήμο Βέρδο και τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιο, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας Θεόδωρος Βερολύτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκονας Τζινιέρης, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κροκεών Αλέξανδρος Σταματάκος.

Επίσης παρευρέθηκαν, Διοικητής ΠΕΠΥΔ Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Κολυβήρας, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Λακωνίας Πύραρχος Γεώργιος Αλικάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλειος Τσιγαρίδας, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου Αστυνόμος Α΄ Γεώργιος Βασιλάκος, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Π.Σ. Πυρονόμος Τσιουγκρής Μάκης και Πυρονόμος Ζέρβας Δημήτριος.

Σε εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 85 τ.μ., με περιβάλλοντα χώρο ενός (1) στρέμματος, το Κλιμάκιο, αποτελεί το 5ο κατά σειρά Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εντός της οποίας, ήδη λειτουργούν και δύο (2) Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί. Θα πρέπει να τονιστεί ότι, συγκριτικά με άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Επικράτειας, στην Π.Υ. Γυθείου υπάγονται αριθμητικά οι περισσότερες Εθελοντικές Υπηρεσίες.

 

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ