Μείωση της παραγωγής μελιού λόγω Κλιματικής Αλλαγής και Φυτοφάρμακων


Η μείωση της παραγωγής μελιού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι μεγάλη. Σε αυτό πλέον συμβάλλουν 2 παράγοντες που έχουν να κάνουν με την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση - η κλιματική αλλαγή και τα φυτοφάρμακα.

Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως, με εξαίρεση μεμονωμένες χρονιές, το γαλλικό μέλι υποφέρει. Στη δεκαετία του 90 παράγονταν κατά μέσο όρο περίπου 35.000 τόνοι. Έκτοτε η παραγωγή καταποντίστηκε το 2013 στους 15.000 τόνους, στους 9.000 το 2016 και φέτος το αρνητικό ρεκόρ είναι σχεδόν σίγουρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, που πέρα από τις καιρικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Ελλάδα αναμένεται να χάνει πάνω από 10.000 τόνους μέλι το χρόνο για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των πυρκαγιών.

Οι αποικίες των μελισσών επηρεάζονται πανευρωπαϊκά από την κλιματική αλλαγή καθώς υπάρχει εισβολή των γιγάντιων ασιατικών σφηκών, οι οποίες επιτίθενται στα μελίσσια και κατασπαράζουν τις ίδιες τις μέλισσες. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές μελιού από την Κίνα, το οποίο όμως έχει προσθήκη ζάχαρης και δεν είναι φυσικό.

Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Χωρίς τις καλλιέργειες αυτές, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.

ΠΗΓΕΣ: EURONEWS, GREENPEACE


Σχόλια

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

PIZZA PALACE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr