Λάκωνες που διαπρέπουν στην κοινωνία: Δρ. Γιώργος Σταματάκος



Λάκωνες που διαπρέπουν στην κοινωνία: Δρ. Γιώργος Σταματάκος

*Ο Νεοκλής Κρητικός για την In Silico Ιατρική και τα επιτεύγματά της.

Όλοι μας χρειαζόμαστε πρότυπα για να γινόμαστε καλύτεροι. Ανθρώπους που διαπρέπουν στον κλάδο δραστηριότητάς τους και προσφέρουν με ποικίλους τρόπους στην κοινωνία.

Αποφάσισα, λοιπόν, να παρουσιάζω ανά διαστήματα καταξιωμένους και διαπρεπείς Λάκωνες και Λάκαινες, συμπατριώτες μας, οι οποίοι/ες έχουν προσφέρει εαυτούς στην υπηρεσία του ανθρώπου, της επιστήμης και της προόδου.

Σε κάθε παρουσίαση θα αναφέρω λίγα βιογραφικά στοιχεία και το γενικό πλαίσιο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται ο/η καθένας/καθεμία.

Η πρώτη παρουσίαση αφορά τον Δόκτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διευθυντή της ερευνητικής ομάδα για την In Silicο Ογκολογία και In Silico Ιατρική κ.Γιώργο Σταματάκο.

Ο Γιώργος Σταματάκος γεννήθηκε στις Αμύκλες Λακωνίας, όπου έζησε έως τα 18 χρόνια του. Πήγε στο Δημοτικό σχολείο Αμυκλών και φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Σπάρτης, όπου συναντηθήκαμε ως συμμαθητές!

Από τότε πνεύμα οξύ και διερευνητικό, οι μαθητικές του επιδόσεις προμήνυαν μια πετυχημένη επιστημονική καριέρα.

Και πράγματι είχε μια αξιοθαύμαστη πορεία με πολλές επιτυχίες, δημοσιεύσεις και συγγράμματα, έρευνες και διδασκαλίες. Μετά από την κατάκτηση πολλών επιστημονικών τίτλων, σήμερα διευθύνει την ερευνητική ομάδα για την In Silicο Ογκολογία και In Silico Ιατρική.

Η In Silico (υπολογιστική) Ιατρική και η In Silico Ογκολογία γεννήθηκε και θεμελιώθηκε επιστημονικά στην Ελλάδα και αποτελεί μια σχετικά νέα επιστημονική και τεχνολογική περιοχή.

Επειδή δεν θέλω να κουράσω με ιατρικούς όρους, παραθέτω τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr και https://en.wikipedia.org/wiki/In_silico_medicine, για να ανατρέξετε για περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες.

Σ' αυτό μου το σημείωμα θα ήθελα να πω, όσο πιο απλά μπορώ, ότι στόχος της In Silico Ιατρικής είναι η ανάπτυξη πολύπλοκων μαθηματικών και υπολογιστικών προσομοιωτών των ιστών, οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και η εξιχνίαση της απόκρισής τους σε ποικίλες θεραπευτικές επεμβάσεις. Έτσι καθίσταται δυνατός ο πειραματισμός του κλινικού γιατρού στον υπολογιστή (in silico), πριν τη λήψη της εκάστοτε τελικής του απόφασης, για τη θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό σχήμα για τον ασθενή του!

Με άλλα λόγια είναι ένα υποστηρικτικό «εργαλείο» ακριβείας των αποφάσεων των γιατρών.

Όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί ένα σημαντικό, καινοτόμο, ερευνητικό επίτευγμα!

Υπογραμμίζω ότι αναπτύσσεται διεθνώς και μπαίνει στην κλινική εφαρμογή με φρενήρεις ρυθμούς!

Κι αυτό, χάριν του οράματος και του πάθους για πρωτοπορία, δημιουργία, εργασία και κοινωνική προσφορά του Γιώργου Σταματάκου.

Εκτός του ότι θέλω να συγχαρώ δημόσια τον συμπατριώτη μας και συμμαθητή μου για τα σπουδαία επιτεύγματά του, δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για την ενημέρωση, προβολή αλλά και την έμπρακτη στήριξη του καινοτόμου αυτού έργου από την Κυβέρνηση. Με δεδομένη την απόφαση της Κυβέρνησης να αντιστρέψει το Brain Drain και την βούλησή της να επιβραβεύει και να ενθαρρύνει ερευνητικές προσπάθειες, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε!

Διότι κάθε επίτευγμα στον χώρο της Ιατρικής, είναι μια πολύτιμη προσφορά στον Άνθρωπο!




Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ