"δαπανήθηκε ...το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, έπρεπε να..."ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακούσαμε και διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες διθυράμβους για το επετειακό περίπτερο της Περιφέρειας από τον Περιφερειάρχη και συνεργάτες του και δηλώσεις αυτοθαυμασμού για την επιτυχημένη προβολή της Πελοποννήσου στο Πανελλήνιο μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειάς μας ως τιμώμενης Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δε θέλουμε να πιστέψουμε αν και προκύπτει από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Περιφερειάρχη και των συνεργατών του - γιατί παρουσίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του σχεδίου για των εορτασμό των 200χρονων δεν έχει γίνει- ότι το επετειακό περίπτερο στη ΔΕΘ αποτέλεσε την κορύφωση των εορτασμών της Περιφέρειας για τα 200χρονα.

Και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε γιατί η κορύφωση των εκδηλώσεων για το μεγάλο επετειακό γεγονός της Πελοποννήσου θα πρέπει να έχει ως κυριότερο στοιχείο τη λαϊκή συμμετοχή κάτι που εκ των πραγμάτων δε μπορεί να εξασφαλίσει η συμμετοχή της Περιφέρειας έστω και ως τιμώμενη Περιφέρεια στη ΔΕΘ και μάλιστα φέτος που είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των υγειονομικών συνθηκών και η επισκεψιμότητα της ήταν σαφώς περιορισμένη.

Η Περιφερειακή Αρχή λοιπόν όφειλε να έχει εντάξει στο σχεδιασμό της εκδηλώσεις που θα είναι προσιτές σε κάθε πολίτη αλλιώς κινδυνεύει να δώσει στους εορτασμούς ένα χαρακτήρα ελιτίστικο κάτι που απέχει πολύ από τα μηνύματα της Επανάστασης και το βαθύτερο νόημα των Αγώνων και των Θυσιών των προγόνων μας.

Παρ όλα αυτά εφόσον έγινε η επιλογή να συμμετέχουμε με επετειακό περίπτερο και δαπανήθηκε για αυτό μαζί με το εμπορικό περίπτερο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, έπρεπε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ευκαιρία για προβολή της Περιφέρειάς μας στο σημαντικό αυτό πολιτικό-οικονομικό γεγονός.

Κάτι τέτοιο φοβάμαι πως δεν έγινε καθώς στο επετειακό περίπτερο είχαν τοποθετηθεί πολύ λιγότερα εκθέματα από ότι συζητούσαμε ένα χρόνο πριν με τη Γνωμοδοτική Επιτροπή και κυρίως δεν υπήρχαν εκθέματα που να εκφράζουν τη σύγχρονη ματιά στο 21’ σύμφωνα και με το θέμα της ΔΕΘ « Ελλάδα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

Ακόμη, δεν διαδραματιζόταν κάποια παράλληλη εκδήλωση στο Περίπτερο όπως είχαμε πέρυσι προτείνει που θα προσέδιδε ζωντάνια στη συνολική του εικόνα

ενώ έμεινε αναξιοποίητο παρόλο που έχει παραδοθεί το ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη που είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτό από την Επιτροπή και ήταν μοναδική ευκαιρία να προβληθεί στη διάρκεια της συμμετοχής μας στη ΔΕΘ.

Τέλος παρατήρησα ότι το κεντρικό στοιχείο του Περιπτέρου ήταν το επετειακό βίντεο των 50 χιλιάδων ευρώ για το οποίο (ως προς το περιεχόμενο του) όπως και για τα επετειακά νομίσματα και τις δυο μόλις εκδόσεις που έχουν υλοποιηθεί εργαζόταν η Γνωμοδοτική και συνεδρίαζε επι ένα χρόνο.

Περίμενα από τον Περιφερειάρχη όπως και τους συνεργάτες του που φωτογραφίζονταν πλάι σε αυτά περιχαρείς να κάνουν μια αναφορά έστω στη Γνωμοδοτική , στους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, στους Πνευματικούς Ανθρώπους που συμμετείχαν στη Γνωμοδοτικη , όπως επιβάλλουν άλλωστε οι στοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Μετά λύπης μου έπειτα από επικοινωνία μαζί τους πληροφορήθηκα ότι όχι μόνο δεν τους απεστάλη ούτε τιμητική πρόσκληση να παραβρεθούν στη ΔΕΘ και την παρουσίαση του Επετειακού Περιπτέρου αλλά δεν έχει μπει κανείς στον κόπο μετα την αποχώρηση μου να τους αποστείλει τις επετειακές εκδόσεις που έχουν ολοκληρωθεί ως ένδειξη αναγνώρισης των κόπων τους.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ήταν η μεγάλη ευκαιρία για δημιουργία και σύμπνοια που φαίνεται ότι χάνεται για την Περιφέρεια μας ειδικά μετά την κατάργηση και απαξίωση συλλογικών οργάνων όπως η Γνωμοδοτική του 21'.

Ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγγελος Σικελιανός στο ποίημα του "Μακρυγιάννης":

"σήμερα είμαστε στο «εμείς», κι ας μαζωχτούμε σ' έναν σκοπόν, αν θέλουμε να φκιάσουμε χωριό και κόσμο!"


Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Χειρουργός Οδοντίατρος

Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Λακωνίας

Σχόλια

Πελοπόννησος EXPO

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ