Τελιγιορίδου-Αραχωβίτη: "Θετική εξέλιξη στο ζήτημα παράτασης παραμονής εργατών γης"Δελτίο Τύπου

Θετική εξέλιξη στο ζήτημα παράτασης παραμονής εργατών γης


Θετική εξέλιξη στην επιστολή που στείλαμε στις 19 Αυγούστου 2021, στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μετανάστευσης & Ασύλου, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ολυμπία Τελιγιορίδου και Σταύρος Αραχωβίτης, Αναπληρώτρια Τομεάρχης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντίστοιχα, για το ζήτημα της παράτασης παραμονής εργατών γης από τρίτες χώρες χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών.

Στην απάντηση, που υπογράφει η Υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Σοφία Βούλτεψη, αναφέρεται ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί από τις 22 Αυγούστου.

Επισυνάπτεται η επιστολή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τελιγιορίδου-Αραχωβίτη και η απάντηση της Υφυπουργού Μετανάστευσης κ. Βούλτεψη.Τελιγιορίδου Ολυμπία

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς

Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

& Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αραχωβίτης Σταύρος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

& Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΕπιστολή

Θέμα: «Παράταση παραμονής εργατών γης χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τους αγρότες»

Αξιότιμοι υπουργοί

Ο αγροτικός κόσμος στο σύνολο της Ελληνικής Περιφέρειας βάλλεται τα τελευταία χρόνια σε πολλαπλά επίπεδα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19 δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Εκτός των παραπάνω όσων η παραγωγή κατάφερε να σωθεί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές δυσκολίες της συγκομιδής της με τα εμπόδια που προκύπτουν από την παράταση παραμονής των αλλοδαπών εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης στην εποχική αγροτική οικονομία.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες ήθελαν την παράταση των 90 ημερών για τους εργάτες γης να έρχεται ως διευκόλυνση προς τον αγροτικό κόσμο. Η διαδικασία έκδοσής της, η οποία αναμενόταν να γίνεται μόνο με την Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη, φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του ίδιου και του εργαζομένου, υποβαλλόμενα στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών ή στη Διεύθυνση Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται να βάζει τροχοπέδη στην έκδοση της παράτασης της άδειας παραμονής, καθώς σύμφωνα με διαμαρτυρίες Αγροτικών Συνεταιρισμών, με την αναμενόμενη ΚΥΑ οι εργοδότες αγρότες υποχρεούνται σε α) καταβολή νέου παράβολου 30 ευρώ για την παράταση της Βίζας και β) προσκόμιση ασφαλιστηρίου συμβολαίου από Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία, κόστους περίπου 80 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο εργάτη γης, υποχρεώσεις μη απαιτητές κατά την αρχική είσοδό των εργατών γης στη χώρα.

Είναι αντιληπτό, πως σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, η απόφαση για την οικονομική επιβάρυνση στην παράταση παραμονής των εργατών οδηγεί στην πράξη σε αδυναμία για την εργασία της συγκομιδής των προϊόντων.

Κατόπιν αυτών ζητούμε να επιληφθείτε του θέματος άμεσα ώστε να υπάρξει αλλαγή των όρων της ΚΥΑ και να προχωρήσετε στην παράταση παραμονής εργατών γης χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τους αγρότες.


Με εκτίμηση

Τελιγιορίδου Ολυμπία - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς - Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ

Αραχωβίτης Σταύρος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας – Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

BANNER 1

e-info.gr

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ