«Ημερολόγια Αποστολής – Νικόλας Παπαχρυσοστόμου»




7o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής – Νικόλας Παπαχρυσοστόμου» παρουσία συντελεστών στην Σπάρτη

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ



Παρουσία του πρωταγωνιστή και συντελεστών, προβάλλεται την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 9 μ.μ. το ντοκιμαντέρ Ημερολόγια Αποστολής - Νικόλας Παπαχρυσοστόμου στην Σπάρτη, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, θα παραστούν η σκηνοθέτις Δάφνη Τόλη, η Μήτση Περσάνη, στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και σεναριογράφος, και ο πρωταγωνιστής Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, οι οποίοι θα μιλήσουν για την ταινία και το έργο του οργανισμού γενικότερα, ενώ θα δεχθούν και ερωτήσεις από το κοινό.

Υπενθυμίζεται πως οι προβολές στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ολοκληρώνονται την Κυριακή 25 Ιουλίου με την ανακοίνωση του Βραβείου Σπάρτης για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ, βραβείο που υιοθέτησε ο Δήμος Σπάρτης.

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ


Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Μετά την ολοκλήρωση σπουδών Οικονομίας στον Καναδά, ο Νικόλας ξεκινούσε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα σε πολυεθνική εταιρία στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Αθήνα των αρχών των 00’s. Ο ίδιος όμως είχε άλλα σχέδια. Ή μάλλον δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο, όταν αποφάσισε να αμφισβητήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε αρχίσει να παίρνει η ζωή του. Αποφασίζει να εγκαταλείψει την πολυεθνική εταιρία στην οποία εργαζόταν για να ακολουθήσει το όνειρό του, πραγματοποιώντας το γύρο του κόσμου σε 7 ολόκληρα χρόνια. Μετά από αυτήν την περιπλάνηση εντάσσεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ξεκινώντας να συμμετέχει σε αποστολές της οργάνωσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου: Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Μοζαμβίκη, Ισπανία.


Με φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιανατολικό Μπανγκλαντές, το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής», διάρκειας 27 λεπτών, παρακολουθεί τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου, στον ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Με άξονα τις προσωπικές του σκέψεις, όπως αυτές καταγράφονται από τον ίδιο στα «Ημερολόγια Αποστολής» που συνηθίζει να κρατάει, ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές επιλογές που τον οδήγησαν από τον κόσμο των πολυεθνικών εταιριών στην επείγουσα ανθρωπιστική δράση.

Μέσα από διαρκείς μεταμορφώσεις, ο Νικόλας βρίσκεται αντιμέτωπος με πηγαία ερωτήματα για την ορθότητα των αποφάσεών του, τα κίνητρα και το ρόλο του, καθώς επίσης και τον πραγματικό αντίκτυπο της σύγχρονης ανθρωπιστικής δράσης. Ο εσωτερικός διάλογος και η προσωπική ενδοσκόπηση τον οδηγεί αναπόφευκτα στο να αναλογιστεί πώς μπορεί κανείς να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνεχείς αντιθέσεις που βιώνει: Από την ανθρώπινη δυστυχία και τον πόνο με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά στα πιο δύσκολα μέρη του πλανήτη μέχρι τη βαθιά ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν προσφέρει βοήθεια άνευ όρων σε συνανθρώπους του. Από την παρουσία του στη ζωή άγνωστων ανθρώπων που έχουν απόλυτη ανάγκη μέχρι τη συνεπακόλουθη απουσία του από την καθημερινότητα των αγαπημένων του προσώπων, ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου στοχάζεται σε σχέση με την αξία της μη-γραμμικής πορείας της ίδιας του της ζωής εξαιτίας των προσωπικών επιλογών του, οι οποίες αναπόφευκτα τον οδηγούν σε ένα άγνωστο, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο νέες προκλήσεις, παρόν και μέλλον.

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη, Δημήτρης Μαυροφοράκης

Παραγωγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα

Σενάριο: Μήτση Περσάνη/MSF, Δημήτρης Ρουμπής/MSF, Γεωργία Τσισμετζόγλου

Διάρκεια: 29’


*** Μετά την προβολή και συζήτηση, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την προγραμματισμένη για τις 10 μ.μ. ταινία Ζώνες και περάσματα (109’) της Ηρους Σιαφλιάκη: Εικόνες της εργασίας και της ανεργίας σήμερα. Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Σκουριές... “Κομμάτι-κομμάτι, το ξεπούλημα του κόσμου προχωράει.” Στιγμές της ρήξης με ότι θεωρούσαμε ως τώρα πως όριζε τον κόσμο της εργασίας αλλά και της δυναμικής που εφεύρουν κάποια μέτωπα που αγωνίζονται.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ σε συν διοργάνωση με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Εφέτος, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τις 18 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, ενώ το πρόγραμμα εξακτινώθηκε σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, καθώς και στα νέα μέλη του δικτύου, το Λεβίδι και το Δερβένι. Το πρόγραμμα αποτελείται από 58 διεθνή ντοκιμαντέρ αλλά και τις 27 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων δημιουργών.




Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε μας στα www.peloponnisosdocfestival.com και
https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ