«Μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια, Σφήκα της καστανιάς και Ηλεκτρονικό σύστημα αντιμετώπισης του δάκου στην ελιά, τα θέματα συζήτησης»



Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Συνάντηση Νεοκλή Κρητικού - Γιάννη Οικονόμου:

«Μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια, Σφήκα της καστανιάς και Ηλεκτρονικό σύστημα αντιμετώπισης του δάκου στην ελιά, τα θέματα συζήτησης»

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γιάννη Οικονόμου πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν:


Τρόπος αντιμετώπισης του «μεταχρωματικού έλκους» στα πλατάνια στους Κουμάνους, αλλά και ευρύτερα στη Λακωνία


Η εξέλιξη της αντιμετώπισης της «σφήκας της καστανιάς»


Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εφαρμογή του συστήματος FruitFlyNet II στη Λακωνία για την προβλεψιμότητα ανάπτυξης ασθενειών στα δέντρα, ιδιαίτερα του δάκου στην ελιά.

Ο Υφυπουργός ζήτησε από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο να γίνει ενημέρωση στον κ.Κρητικό.

Συγκεκριμένα για το «μεταχρωματικό έλκος» στα πλατάνια, έγινε επικοινωνία με τον δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, συνεργάτη του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, του οποίου το εργαστήριο εντόπισε την ασθένεια το 2003 και έκτοτε είναι ο πιο αρμόδιος επιστήμονας για την αντιμετώπιση της. Ανέφερε ότι το σημαντικό στην ασθένεια αυτή είναι να εντοπίζεται νωρίς, γιατί τότε υπάρχει πιθανότητα να σωθούν τα πλατάνια. Ο κ.Κρητικός ζήτησε από τον κ.Τσόπελα να κάνει αυτοψία στην περιοχή, κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου, ενώ υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα για την καταπολέμηση του «μεταχρωματικού έλκους», κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης του θέματος.

Για τη «Σφήκα» της καστανιάς έγινε επικοινωνία με τον κ.Παναγιώτη Μυλωνά, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ο οποίος ενημέρωσε τον κ.Κρητικό, ότι ήδη έχει εξαπολυθεί το παρασιτογόνο έντομο Torymus Sinensis από 2018 και παρακολουθούν κάθε χρόνο την εξέλιξη του πληθυσμού. Ενημέρωσε τον βουλευτή Λακωνίας ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά και θεωρεί ότι μετά από τρία χρόνια η παραγωγή του καστάνου θα επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Σημείωσε δε ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές των Καρυών, της Βαμβακούς και του Λογκανίκου εκ νέου τις αρχές του χειμώνα.

Τέλος ο κ.Κρητικός παρουσίασε στον Υφυπουργό ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, πρόβλεψης και καταγραφής της ανάπτυξης ασθενειών στα δέντρα, ιδιαίτερα του δάκου στις ελιές, το FruitFlyNet II και ζήτησε τις δυνατότητες χρηματοδότησης του σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την Λακωνία. Ο Υφυπουργός ανέλαβε την επικοινωνία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να βρουν τρόπους συνεργασίας και ανάπτυξής του Λακωνία.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ