Νεοκλής Κρητικός: Στον πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών, κ. Θανάση Παπαδόπουλο, ο συμπληρωματικός φάκελος τεκμηρίωσης για τον Άγιο Δημήτριο ΖάρακοςΔ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Νεοκλής Κρητικός: Στον πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών, κ. Θανάση Παπαδόπουλο, ο συμπληρωματικός φάκελος τεκμηρίωσης για τον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος

Οι συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν επιτρέψει ακόμα, την εξέταση, από την αρμόδια επιτροπή, η οποία προβλέπεται από το νόμο, πέντε αιτημάτων από όλη τη χώρα, για ανάδειξή αντίστοιχων χωριών σε Μαρτυρικά, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί το προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα και να ακολουθήσει η ένταξή τους στο Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της χώρας. Μεταξύ αυτών και του δικού μας Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.

Δεν μείναμε όμως αδρανείς.

Εκμεταλλευτήκαμε το χρόνο. Η ομάδα εργασίας του γραφείου μου, επανήλθε στη μελέτη των αρχείων, τα οποία βρίσκονται στο Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Κυρίως των Γερμανικών Αρχείων, τα οποία έχουν καταγράψει σε ‘ζωντανό’ χρόνο τις καθημερινές κινήσεις της 117 Γερμανικής μεραρχίας, στην περιοχή του Πάρνωνα, κυρίως δε της ειδικής Επιχείρησης ‘Φλαμίνγκο’.

Η παραπάνω ενέργεια, είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί ένας φάκελος πρόσθετος του πρώτου, εκείνου ο οποίος έχει ήδη παραδοθεί από το 2020.

Ένας συμπληρωματικός φάκελος 180 σελίδων, ο οποίος τεκμηριώνει με τη βοήθεια των σημαντικών ευρημάτων από τα αρχεία της βιβλιοθήκης κυρίως του Μουσείου, αλλά και από άλλα αρχεία, ακόμα περισσότερο την αποτρόπαια ως πράξη, σφαγή των αμάχων, την αναίτια και φρικτή ως ενέργεια, εκτέλεση 18 γυναικών, γερόντων και παιδιών, κατοίκων του χωριού, καθώς και την πυρπόληση και ολοκληρωτική καταστροφή του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος, την αποφράδα ημέρα της 4 Ιουνίου του 1943.

Ο συμπληρωματικός φάκελος, παραδόθηκε ήδη στην επιτροπή και μέσω του προέδρου του Δικτύου των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών, Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλου.

Τον κ. Παπαδόπουλο επισκεφθήκαμε στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, για να του παραδώσουμε τον φάκελο και να τον ευχαριστήσουμε για την σημαντική βοήθεια του, αφού μας έδωσε πρόσβαση στα τόσο πολύτιμα αρχεία. Συγχρόνως τον συγχαρήκαμε για την ίδρυση και λειτουργία, του τόσο σημαντικού για την Εθνική Ιστορική Μνήμη, Δημοτικού Μουσείου, αφιερωμένου στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το οποίο είναι γενικότερα ωφέλιμο και χρήσιμο, όπως απεδείχθη και από τα αποτελέσματα της έρευνας για το Ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος του Δήμου Ευρώτα.

Στην συνοδευτική μου επιστολή, η οποία απευθύνεται στην υπό σύσταση επιτροπή, επισημαίνω με δεδομένο οτι ο φάκελος είναι πλήρης και καλύπτει τις τυπικές προϋποθέσεις αναγνώρισης ενός χωριού ως μαρτυρικού, ζητάμε να τύχει ισοδύναμης αντιμετώπισης - κρίσης με αντίστοιχες αποφάσεις της επιτροπής για ανακήρυξη σε μαρτυρικών άλλων χωριών τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία είναι ήδη μέλη του Δικτύου.

Για όλα τα παραπάνω είναι ενημερωμένος ο Δήμαρχος Ευρώτα κ.Δήμος Βέρδος και είμαι βέβαιος πως η δικαίωση του αιτήματος του Αγίου Δημητρίου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα, είναι θέμα χρόνου.Σχόλια

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

PIZZA PALACE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr