Τίμησε τον Εθνοϊερομάρτυρα Ανανία η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης










Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τίμησε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021, τον Εθνοϊερομάρτυρα Ανανία, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας, που μαρτύρησε από τους Οθωμανούς το 1764 έξω από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά, δίνοντας το αίμα του υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ανανία επισημαίνοντας ότι κατάφερε στην πολυκύμαντη ζωή του να διατηρήσει τη γαλήνη και τη νηφαλιότητα δίνοντας μαρτυρία ορθόδοξου ελληνικού λόγου με την ενάρετη ζωή του. Όταν δε σήμανε η ώρα, θυσιάστηκε, χωρίς δεύτερη σκέψη, για τον Χριστό και την Πατρίδα. Η θυσία αυτή, όπως και η ετήσια πλέον εορτή του Αγίου, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, θα υπενθυμίζουν σε όλους το χρέος μας να παραμείνουμε Ορθόδοξοι και Έλληνες.

Πριν την τέλεση της δέησης στην προτομή του Αγίου, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δευτερολογώντας προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Άγιος θα τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων κι όχι στις 15 Απριλίου, ημερομηνία που μαρτύρησε, επειδή τότε συνήθως είναι η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και δεν θα μπορεί να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Μυστρά. Επίσης, διευκρίνισε ότι η Αγιοκατάταξη δεν έχει ολοκληρωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά έχει υπάρξει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ομόφωνη εισήγηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τέλος, όσον αφορά στην προτομή του Αγίου και το γεγονός ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζονται αγάλματα ή προτομές, τόνισε ότι η προτομή προϋπήρχε, αφού ο Άγιος Ανανίας μαρτύρησε και για την Πατρίδα, και θα παραμείνει, όπως έχει παραμείνει και αυτή του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ έξω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δημητσάνα.

Ακολούθησε η δέηση και η κατάθεση στεφάνου από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας στην προτομή του Αγίου. Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και οι Αντιδήμαρχοι Δ. Σπάρτης κυρίες Γεωργία Ζαραράκη – Αναστασοπούλου και Γεωργία Δεδεδήμου, ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν νέοι του τόπου μας ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στον βυζαντινό Μυστρά, αλλά λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Επίσης ματαιώθηκε η εκδήλωση, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών στον Μυστρά, λόγω αιφνίδιας ασθένειας του ορισμένου ομιλητή.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ